Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BITKA ZA ZAGREB

Tomašević nastavlja s provjerenom ekipom, na listi BM365 poznati

Zagreb: Tomislav Tomašević odgodio konferenciju te izrazio sućut obitelji Bandić
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/5
30.04.2021.
u 15:12

Otkrivamo tko su aduti na izbornim listama stranaka Možemo!, BM365, HDZ, SDP, DP... za Zagrebačku skupštinu

Liste za vijeća i kandidature za načelnike, gradonačelnike te župane jučer su se morale finiširati i dostaviti, a jesu li one pravovaljane te kako izgledaju, Državno izborno povjerenstvo objavit će najkasnije u ponedjeljak. Pa dok čekamo da adute stranaka za lokalne izbore i vidimo, zamolili smo one iz Zagreba da nam otkriju nekoliko imena za Gradsku skupštinu.

Kad je riječ o njihovoj šarolikosti, nismo se razočarali prvenstveno popisom vršiteljice dužnosti gradonačelnice Jelene Pavičić Vukičević, koja je, baš kao i njezin prethodnik Milan Bandić, listu odlučila popuniti imenima koje svatko zna. Puno je listića na lokalnim izborima, plahte su to s prezimenima u mjesnim odborima, gradskim četvrtima, pa onda je još tu i papir s ljudima za Skupštinu te s onima koji žele na čelo metropole.

Računaju s tim uvijek u BM365, stranci koja je za Skupštinu predložila točno onoliko ljudi koliko ih u gradski parlament stane, ovaj put 47. Sandra Bagarić, Ibrica Jusić i Zdenka Kovačiček glazbeno su pojačanje popisu, na izbor su i frizer Ivica Zanetti te sportaš, strijelac Josip Glasnović.

Ljubo Jurčić četvrti na listi

Nisu sva ta imena na vrhu liste, štoviše, prema mjestu na popisu, većinom nemaju realne šanse za ulazak u Skupštinu, čak ni ako stranka slučajno ponovi uspjeh s prošlih izbora te opet osvoji 14 mandata. Ne uspije li Jelena Pavičić Vukičević postati gradonačelnicom, kao nositeljica liste, ući će u gradski parlament, kao vjerojatno i kandidati za njezine zamjenike Ivica Lovrić i Otto Barić. Ovisno o izbornim rezultatima, društvo bi im mogli raditi i Ljubo Jurčić, Višnja Fortuna, Marijan Tomurad, Gordana Rusak, Irena Cajner Mraović, Miodrag Demo i Vojin Perić, sve već poznata gradska i skupštinska lica, a ekipa bi se mogla pomladiti i 31-godišnjim brend-menadžerom Ivom Pavlovićem, inače zetom Renate Vinšek, frizerke Franje Tuđmana i Kolinde Grabar-Kitarović, kao i njegovim vršnjakom Matejem Baturićem, magistrom europskih poslovnih studija i dopredsjednikom DVD-a Trnje te predsjednicom Savjeta mladih grada Zagreba, 25-godišnjom studenticom Lucijom Topolovec.

Ona je jedna od 19 žena koje su se našle na listi J. Pavičić Vukičević, a Tomislav Tomašević iz Možemo! ima ih 24, jednu više od muških kandidata. Nositelj popisa je on, slijedi Danijela Dolenec, kandidatkinja za zamjenicu, pa saborska zastupnica Rada Borić i još jedan zamjenik, arhitekt Luka Korlaet. Peto je mjesto rezervirano za čelnika ORaH-a Zorislava Antuna Petrovića, šesto za prvu ženu Nove ljevice Ivanu Kekin, a na listi su i glumica Urša Raukar, ekonomistica Marijana Sumpor, koja je u prošlom sazivu mijenjala Sandru Švaljek, aktivist Teodor Celakoski, saborski zastupnik Vili Matula te bivši skupštinari Svibor Jančić i Tihomir Milovac.

I SDP ide s nekima od onih koji su se na Gornjem gradu već dokazali pa su na listi ponovno Matej Mišić i Branko Kolarić, popis nosi, naravno, Joško Klisović, a potom slijede Dina Vasić i Renato Petek, potencijalni njegovi zamjenici. Tu je i Ivan Račan, predsjednica Središnjeg stručnog savjeta GO SDP-a Zagreb Davorka Moslavac Forjan, ali i Sara Medved, potpredsjednica Foruma mladih zagrebačkog ogranka stranke. Lista je, kao i uvijek kod SDP-a, napravljena po zip-modelu, što znači jednak broj muškaraca i žena, koji se izmjenjuju.

Troskota ne slijede zamjenice

Kod Zvonimira Troskota, koji je jučer predao 8700 potpisa za gradonačelničku kandidaturu, što je pokazatelj da bi mogao u drugi krug, kažu u stranci, situacija je, barem što se redoslijeda tiče, nešto drukčija nego kod ostalih kandidata. Iako je on nositelj liste, ne slijede potom njegove zamjenice, već je drugi na listi Marko Sladovljev, bivši saborski zastupnik. Iva Rem i Dajana Paušić Podhraški su na 10. i 11. mjestu na popisu, a ispred njih su nekadašnji predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža, koordinator stranke za Trnje Lovro Marković, član glavnog odbora Mosta Branimir Pervan, članica nadzornog odbora Dora Kurbaša...

I Miroslav Škoro zamjenike je spustio niže, pa na listi slijede predsjednik Bloka za Hrvatsku, bivši skupštinar i kolega iz saborskog kluba Zlatko Hasanbegović i čelnik Zelene liste Nenad Matić, na četvrtom je mjestu predsjednik kluba zastupnika Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica, a peti kandidat za Škorina zamjenika Slaven Dobrović.

Specifična je lista i HDZ-a, koju ne nosi kandidat za Zagreb Davor Filipović, već predsjednik gradskog ogranka stranke Mislav Herman. Filipović je drugi, slijedi jedna od potencijalnih zamjenica Iva Hraste-Sočo, a potom su tu bivši skupštinari Mario Župan i HSLS-ovac Darko Klasić, Frane Barbarić je šesti, Josip Jelić sedmi, a nakon njega na popisu je još jedna zamjenica, Mirjana Kujundžić Tiljak. Ivana Portolan Pajić, trenutačno druga žena Gradskog ureda za zdravstvo, također je na HDZ-ovu popisu, a mjesto na njemu dobio je i bivši vaterpolist Dubravko Šimenc. 

Komentara 28

DU
Deleted user
15:25 30.04.2021.

Poznati radnik bez dana radnog staža osim ako se ne računa smucanje po parkovima i sjedenje u saboru.

RI
rimac444
16:18 30.04.2021.

Ostaje nada da ipak većina pravih Zagrepčana nije igubila pamet i da je prepoznala ološ od ovog vucibatine tomaševića.

EK
ekv
16:12 30.04.2021.

Smijurija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije