Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Požari, suše, poplave

Tolušić: Štete su milijardu kuna, a mi imamo 40-ak milijuna. Osigurajte se

Plenković u Ogulinu
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/7
18.09.2017.
u 08:34

Poljoprivrednicima su na raspolaganju fondovi EU preko kojih bi im država plaćala do 70 posto premije osiguranja

Zbog suše je elementarnu nepogodu dosad proglasilo sedam županija – svih pet slavonskih te Zagrebačka i Koprivničko-križevačka županija. Procjenjuje se da će štete u hrvatskoj poljoprivredi, koju su osim suše poharali i požari te ovih dana i poplave, biti veće od milijardu kuna. No ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić upozorava da će država moći pokriti samo mali dio tog iznosa jer za odštete od elementarnih nepogoda u državnom proračunu predviđeno je samo 40-ak milijuna kuna.

Tolušić stoga poziva poljoprivrednike da osiguraju svoje usjeve preko fondova EU kao što to rade njihovi europski kolege. A tim novcem mogli bi pokriti do 70 posto premije osiguranja. Na primjeru jednog hektara voćnjaka ta premija iznosi oko 15.000 kuna, a država bi preko fondova EU pokrila 10 do 12 tisuća.

Mjera za obnavljanje

Uz to, poljoprivrednicima je na raspolaganju i mjera 5 za obnavljanje uništenog poljoprivrednog potencijala. Tolušić objašnjava da tom mjerom, primjerice, ljudima kojima je uništen voćnjak daje novac da podignu novi. Ili ako je, na primjer, potpuno izgorio gospodarski objekt, poljoprivrednik dobiva novac da sagradi novi. Dakle, novac iz te mjere ne može se dobiti kao odšteta za štete koje su nastale zbog elementarne nepogode.

– Osiguranje usjeva je jedini način da se nadoknadi šteta u slučaju elementarnih nepogoda. Država ne može pokrivati te štete – objašnjava Tolušić. Za osiguranje usjeva na raspolaganju je, kaže, dovoljno novca, a za mjeru 5 osigurano je 150 milijuna kuna, a imamo mogućnosti taj iznos povećati do 400 milijuna kuna. Tolušić kaže da je mali dio poljoprivrednika osigurao usjeve i da nisu dovoljno upućeni u tu mogućnost. Ministarstvo će stoga marketinškim aktivnostima uputiti poljoprivrednike u mogućnosti osiguranja usjeva, a razgovarat će o tome i s osiguravajućim kućama.

– Zbog klimatskih promjena imamo toliko tuča, suša i poplava i to nas očekuje i ubuduće – upozorava Tolušić.

A nakon suše, dobar dio Hrvatske se ovih dana bori s poplavama. Nakon Zadra i okolice, zbog velike količine oborina, poplave su protekli vikend pogodile dijelove i obale i unutrašnjosti. Najteže je jučer bilo u Ogulinu u kojem je bilo angažirano 35 članova HGSS-a s četiri čamca. Zbog izlijevanja rijeke Dobre na području grada jučer su bila odsječena naselja Kirasići i Podvrh, a voda se izlila i u Bolničkoj ulici i u naselju Struga. Dijelovi grada bili su i bez električne energije. U naselju Kula izlila se rijeka Dobra na prometnicu D-42. U potopljeni Ogulin jučer su se hitno uputili premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje jučer je zbog porasta vodostaja bila spremna za moguće uvođenje pripremnih mjera obrane od poplava na rijeci Savi uzvodno od Jasenovca te na rijeci Kupi i Korani.

Tako je na jučerašnjoj sjednici Stožera civilne zaštite grada Karlovca odlučeno da počinje uvođenje pripremnih mjera obrane od poplava u tom gradu. Dogovoreno je, među ostalim, da se od danas započinje s punjenjem vreća s pijeskom u tri smjene na dvije punilice. U Zagrebu se pak jučer nabujala Sava izlila iz korita.

Plenković u Ogulinu
1/21

Nevrijeme i u Splitu

Jako i olujno nevrijeme popraćeno snažnom grmljavinom jučer je pak zahvatilo Split i širu okolicu. Prema Hininu izvještaju, nevrijeme je u Splitu počelo jakom kišom koja je nakon nekoliko minuta prešla u tuču veličine oraha pa su neki dijelovi Splita kraće vrijeme bili potpuno bijeli. Tuča je padala čak petnaestak minuta, a bila je praćena jakim vjetrom.

Plenković u Ogulinu
1/23

Protekli vikend obilna kiša padala je i na području Crikvenice, otoka Krka, Raba, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine i poplavila dvorišne, podrumske i stambene prostorije te prouzročila teškoće u prometovanju na pojedinim dionicama cesta. U noći na nedjelju nevrijeme je pogodilo i Podravinu te Turopolje, a tuča je padala i u Zagrebu i široj okolici.

Prema Meteolarmu DHMZ-a, danas obilne kiše prijete riječkoj i gospićkoj regiji.    

 

Komentara 14

SA
savjest1234
14:23 18.09.2017.

Svugdje u svijetu je normalno da poljoprivrednici osiguraju urod samo kod nas se očekuje da sve plate drugi -država ( a porez plaćaju i oni koji nisu poljoprivrednici a od toga nemaju ništa )!

BI
binki
09:19 18.09.2017.

Ima se.za losose?

Avatar Hrvatska.Na.Balkanu
Hrvatska.Na.Balkanu
08:57 18.09.2017.

Mala Švicarska je potopljena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije