Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čiji je Radnik?

Toliko je župan pomogao – u pet godina dobili smo tek jedan posao

Knjiznica DOM HV KZ
Sergej Novosel/VLM
01.12.2011.
u 14:39

Daju u nevolji: građevinska tvrtka donira onima koji od nje traže i kojima treba. HSS-u za izbore 2011. dali su 100.000, HDZ-u upola manje, a i SDP je mogao dobiti da je tražio, kaže Mirko Habijanec

Sudeći po iznosima koje su dobili u predizbornoj kampanji, a koje su bili dužni javno podastrijeti, HSS i HDZ mogu biti sretni i zadovoljni što im je donirao i križevački Radnik. No zato bi SDP-u moglo biti žao jer, da su tražili, i oni bi dobili, kaže predsjednik uprave ovog građevinskog poduzeća Mirko Habijanec.

Pošteno i korektno

– To su sve domaći dečki, hrvatski političari, dali bismo i drugima koji su pošteni i korektni, samo da su pitali, dajemo svima ako su u nevolji – otkriva logiku Habijanec, član HDZ-a. Svojoj je stranci za kampanju dao 50.000, a seljacima 100.000 kuna, u čemu Habijanec ne vidi neobičnost, dodajući da je uvijek od svih kojima je tvrtka davala novac tražio da sve bude transparentno.

Prema podacima za 2009., Radnik je HDZ-u dao 775.000 kuna. Ranije je davao i HSLS-u, a potpomagao je i predsjedničkog kandidata IDS-a Damira Kajina 2009. Tada se govorilo da mu je Radnik donirao u duhu poslovne suradnje u Istri, gdje gradi hotele i druge objekte. Govoreći o gospodarstvu i Radniku, indikativna je i informacija ovaj tjedan lansirana na web-stranici aktivista Marka Rakara, da je tvrtka dobivala većinu poslova preko javne nabave u Križevcima i Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje vlada HSS.

– To su obične gluposti, Radnik je prije svega dobio manje, u pet smo godina od ‘'svog'’ župana (bili su to Josip Friščić i sad Darko Koren, ovaj potonji Križevčanin, op. a.) dobili jedan posao od tri milijuna kuna, toliko nam se pomoglo, a to nam nije dosta ni za plaću – obrazlaže Habijanec.
– Loše je uopće što javni sektor nedovoljno kvalitetno provodi postupke javne nabave, upravo pišemo prigovor na jedan postupak – ocijenio je pak Habijanec kao predsjednik udruge poslodavaca županije.

Praksa u gradu

Praksa u Križevcima pak govori da je Radnik u svom gradu izvođač kapitalnih projekata čiji se izvođač tražio putem javne nabave, poput velikog preuređenja trgova od 2008. te gradnje nove srednje škole za obrtnike od 2009., koja je počela tik pred lokalne izbore.

Kad Radnik i nije dobio posao, onda se, kao u slučaju komunalnog opremanja poduzetničke zone Gornji Čret lani, žalio, što je usporilo proces i razbjesnilo gradsku vlast. Natječaj je ponovljen, svi su sjeli za stol i posao izvodi konzorcij u kojem je i Radnik. Šuškalo se da je politika odigrala svoje jer u upravi Radnika sjedi i šef gradskog SDP-a, a u tvrtki dionice ima i predsjednik HSS-a Josip Friščić.

Komentara 5

YO
yocko
19:42 01.12.2011.

Habijanec ova priča je za malu djecu ti da nemaš koristi ti to sve nebi radio, a zna se da iza toga stoji M.Benko zašto je Radnik napravio kuču Benku u Kloštru i njegovom susjedu, i zašto ste napravili kučuču Belji Zvonku u Žabnu,i djelomično sutkinji Sokač u izgradnji kuče i njezinog sina ste zaposlili u svojoj firmi to ni sve iz razloga.

SU
suncobran
20:14 01.12.2011.

gluposti prića Habijanec da svojoj stranci HDZ-u debi više doniral ali nesmije a gdje je završilo željezo od gradnje škole u potkalnićkom kraju radnici su sami prićali kako su ga ugrađivali u potporni zid jednoj osobi visokopozicioniranoj a pošto je železo ukradeno od te škole zato se i toj stranci donira 100000 kn i kako se to razbacuje sa novcima a radnike drži na minimalcu zašto nisi njima doniral

YO
yocko
08:52 02.12.2011.

Neka kažu u Radniku koliko su dobili novaca od MORHA za izgradnju kuče od Belje onda je bih direktor Ivan Knok a Habijanec kad je došo onda je završavao tu kuču, i zakaj je dao Belji sav matrijal za pekaru, a Dimač za krov,kad Radnik to sve radi iz usluge zar su oni Karitas, ma priče idu drugim tokom a tu je gazda Benko on je sam upropastio drž.proračun uKCi KŽžupaniji barem 50% imaju svjedoci koji su radili na tim kučama pa njih pitati treba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije