Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedinstvena na Jadranu

Todorićevu vilu Castello prodaje Sotheby’s za sedam milijuna eura

Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/6
19.08.2017.
u 09:58

Sedam milijuna eura je tražena cijena bez poreza na dodanu vrijednost. Vilu prodaje Croatia Sotheby’s International Realty

Jučer je za medije organiziran obilazak Vile Castello u Medveji pokraj Opatije u vlasništvu Agrokora.

Kako je već objavljeno, izvanredna uprava Agrokora procijenila je da objekt nije neophodan za poslovanje te je stavljen na prodaju. Vila, uz koju je i gostinska kuća, u vlasništvu je tvrtke od 1999. godine. Posjed ima ukupno 10.062 četvorna metra zemljišta s 969 kvadrata stambenog prostora. Sama vila ima 851 kvadrat raspoređen na podrum, prizemlje i tri kata, a depadansa ima 118 kvadrata prizemlja i prvog kata. Za prodaju je između više ponuđača odabrana tvrtka Croatia Sotheby’s International Realty, članica ugledne svjetske franšize brenda Sotheby’s International Realty koja je i svjetski lider u tom području prisutan u 65 zemalja. U 2016. godini Sotheby’s je ostvario prodaju u vrijednosti 95 milijardi američkih dolara, navodi se u jučerašnjem Agrokorovu priopćenju.

1/3

Prvi vlasnik Vicenzo de Terzi

Tražena cijena bez poreza na dodanu vrijednost je sedam milijuna eura, prodaje se u cijelosti, s namještajem i umjetninama. Ako je točna informacija koja cirkulira u medijima, da je Vila Castello ondašnjem vlasniku Liburnija Riviera hotelima plaćena 11 milijuna kuna, očito je da će se na prodaji i dobro zaraditi. Vila je u priopćenju prodavatelja detaljno opisana. Tako, primjerice, stoji da je glavna zgrada smještena uz more sagrađena 1916. godine u arhitektonskom stilu neoklasicizma. Nekima će zanimljiv biti podatak da posjed ima i improvizirani helidrom. Zatim, tu je vidikovac u tornju na trećem katu, vila ima ukupno pet glavnih spavaćih soba na prvom i drugom katu. Jučer se pojavio i atraktivni dvominutni promotivni video hrvatskog Sotheby’sa u kojem se vila prikazuje u svom svojem sjaju. Ipak, o građevini se malo zna. Prema nekim izvorima, njezin je prvi vlasnik bio inženjer Vicenzo de Terzi, jedan od inicijatora žičare koja bi vodila iz Medveje na Učku, i do danas neostvarene želje.

Šturi podaci

Za točniji povijesni uvid Vile Castello zamolili smo povjesničara umjetnosti doc. dr. sc. Berislava Valušeka s Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Često se tvrdi da je atraktivnu vilu nalik na kakav dvorac sagradio poznati austrijski arhitekt koji potpisuje više građevina u Opatiji i susjednim mjestima.

– Doista se pretpostavlja da ju je radio upravo Carl Seidl, no to se zapravo točno ne zna jer su podaci o vili vrlo šturi – kaže dr. Valušek navodeći kako je poznati arhitekt koji je najviše svojih radova napravio na opatijskoj rivijeri ondje ostao prisutan i nakon sloma Austro-Ugarske, gotovo sve do smrti.

– Vila je neoklasicistička u svojoj prezentaciji, ali je i modernistička, što je doista karakteristično za Seidla. Nigdje drugdje na Jadranu nećemo pronaći vilu s tornjem kakva je Vila Castello, doista nema ničega sličnog. Potpuno je sačuvana s obzirom na to da je zaštićeno dobro. Spomenimo još Seidlovu Villenstrasse u kojoj se pogotovo ističe predivna vila Magnolia – kaže povjesničar umjetnosti.

Prodaju se i namještaj i umjetnine Glavna zgrada, smještena uz more, sagrađena je u arhitektonskom stilu neoklasicizma. Vila ima ukupno pet glavnih spavaćih soba na prvom i drugom katu. U atraktivnom dvominutnom promotivnom videu hrvatskog Sotheby’sa vila se prikazuje u svom svojem sjaju, snimljena s mora i iz zraka

Komentara 14

SJ
Sve je uzalud
10:20 19.08.2017.

.........ova vila će napraviti đir oko svijeta i Tody će je kupiti opet ali za manje........................ovo je Hrvatska 81 237 461 823 746 813.-put..............................

Avatar ivo587
ivo587
10:41 19.08.2017.

kad će vratit kulmerove dvore gospođi kulmer Ah da država mu je omogućila to.

VE
velika
11:00 19.08.2017.

da li je Agrokorova ili Todorićeva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije