Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA AGROKOR

Todorića i ostale sumnjiče za štetu od 1,1 milijardu kuna

Ivica Todorić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/13
07.11.2018.
u 22:27

Osim Todorića i njegovih sinova Ante i Ivana te zeta Hrvoja Balenta još su osumnjičeni Tomislav Lučić, Ljerka Puljić, Damir Kuštrak, Piruška Canjuga, Ivan Crnjac, Mislav Galić, Alojzije Pandžić, Olivio Discordia, Sanja Hrstić i Marijan Alagušić

U aferi Agrokor Ivica Todorić i ostali osumnjičenici terete se za štetu od oko 1,1 milijardu kuna, a među ostalim na teret im se stavlja i da su potpisivali lažne financijske izvještaje od 2006. do 10. travnja 2017. Osim Todorića i njegovih sinova Ante i Ivana te zeta Hrvoja Balenta još su osumnjičeni Tomislav Lučić, Ljerka Puljić, Damir Kuštrak, Piruška Canjuga, Ivan Crnjac, Mislav Galić, Alojzije Pandžić, Olivio Discordia, Sanja Hrstić i Marijan Alagušić. Sumnja se da su lažirali financijska izvješća i to tako da su depozite, koji su u stvari bili zajmovi, klasificirali kao novac i novčani ekvivalenti.

Sumnja se da su s 31. prosincom 2015. u financijskim izvješćima lažno prikazali da Agrokor raspolaže sa 1,6 milijardi kuna depozita. Nadalje, Todorić i ostali sumnjiče se i da su u financijskim izvješćima lažno prikazivali i priču oko mjenica. Obveze za izdane mjenice prikazivali su kao obveze prema dobavljačima, a stvarno je bila riječ o sredstvima kojima se financirao Agrokor. Temeljem lažnih financijskih izvješća isplaćivane su dividende za kojih nije bilo osnove.

Pogledajte video Todorićeve supruge kako napušta zračnu luku:

Odluke o isplati neosnovanih dividendi donosili su od 2006. na ovamo nadzorni odbori, a Todorić se sumnjiči i da je određivao kako će se raspoređivati dobit i isplaćivati dividenda, pa se tako sumnja da je 2014. i 2015. naložio da Agrokor isplati dividendu Todorićevom nizozemskom društvu Adria Group Holding BV.

Todorić se sumnjiči i za to da je tijekom 2013. Agrokor sa svog žiroračuna na račun Ivice Todorića doznačio 758,5 milijuna kuna, a do tog je novca Agrokor došao podizanjem kredita kod poslovnih banka i ostalih društava iz koncerna.

Todorić je taj novac konvertirao u eure te ga je u četiri navrata transferirao EBRD-u za kupnju 12.811 povlaštenih dionica Agrokora. Drugim riječima, Agrokor je kupio dionice Agrokora. Pod istragom u aferi Agrokor je i priča o tome kako je obitelj Todorić kupila Kulmerove dvore, koji su se nakon pokretanja istrage našli pod blokadom, kao i većina imovine obitelji Todorić.

Pogledajte video izjave Vesne Todorić:

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar Največi hrvat u istoriji
Največi hrvat u istoriji
23:28 07.11.2018.

Todorića i ostale sumnjiče za štetu od 1,1 milijardu kuna ali oni če se na balkanskom sudu lako obraniti jer su pravi hrvati koji su uz Boga I domoljublje jamili kao svoji na svome.

KO
konoplja
07:48 08.11.2018.

Todorić je nevin kao i Mamić, oni su krivi samo zato što su Hrvati i Katolici! Antifašistička žgadija ih mrzi jer su baš oni stvorili Hrvatsku a ne neki tamo branitelji sa puškom koji su se izmicali mecima i preskakali mine po terenu! Trebalo je imati muda i kupiti Belje za jednu kunu!

VO
vorda400
23:50 07.11.2018.

A onaj dug Agrokora???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije