Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSRNULI TAJKUN

Todorić nema šanse na izborima. Mišković o jamčevini: Nemam komentara

Ivica Todorić prvi dan na slobodi
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/7
22.11.2018.
u 10:00

U kuloarima se kao mogući Todorićev spasitelj spominje srbijanski tajkun Miroslav Mišković. On je i prije javno govorio da je pomagao obitelji Todorić tijekom afere Agrokor

Osvojit ću vlast i pokrenuti Hrvatsku na pravi način. Idem na izbore, jedna je od prvih rečenica Ivice Todorića nakon izlaska iz Remetinca. A tom je rečenicom, blago rečeno, šokirao javnost. Jer, iako presumpcija nevinosti vrijedi za sve, pa i za njega, te iako je pred njim dug put dokazivanja da nije počinio to za što ga se sada sumnjiči, ipak je on čovjek koji na sebi nosi krimen od 1,1 milijardu kuna. Za toliki iznos je, prema sumnjama tužiteljstva, oštetio Agrokor, svoju sada već bivšu tvrtku.

Bez srama

Stoga je poprilično šokantno što čovjek kojega se sumnjiči za toliku štetu i lažiranje financijskih izvješća Agrokora, jedne od najbitnijih tvrtki hrvatske ekonomije, smatra da je upravo on rješenje za ekonomski devastiranu Hrvatsku. Te što bez imalo srama najavljuje svoju političku kandidaturu, koliko god iracionalna bila.

Ivica Todorić prvi dan na slobodi
1/13

Politički analitičar Žarko Puhovski najavu Todorićeve kandidature smatra dokazom da je “gazda” izgubio kontakt sa stvarnim svijetom.

– Meni se već u nekoliko njegovih istupa učinilo da on živi u nekakvim fantazmagorijama i sada se to potvrdilo. On ima dovoljno posla da se brani na sudu, a ne vjerujem ni da bi dobio podršku birača. Nije je imao ni kada je bio ekonomski najjači – uvjeren je Puhovski. Podsjeća da je Todorić i prije najavljivao politički angažman, da se pričalo da će kandidirati bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog, ali sve je, kaže, palo u vodu kada su istraživanja pokazala da nema šanse za izborni uspjeh. Puhovski je uvjeren i da Todorić svojom kandidaturom ne može naštetiti Andreju Plenkoviću.

– Može mu jedino učiniti korist, tako da ocrni stari, Tuđmanov HDZ, s kojim je on pokrenuo sve svoje mešetarije. Time bi Plenkoviću olakšao put prema liberalnoj strani odnosno centru – tumači Puhovski.

Na Todorićevu najavu, u HDZ-u su reagirali suzdržano.

– Svatko tko po pravilima zakona nije osuđen, može se kandidirati. Neka se kandidira, pa ćemo vidjeti kako će proći – rekao je ministar prometa Oleg Butković. Slično je reagirao i šef HDZ-ova kluba zastupnika Branko Bačić, koji je samo dodao da sumnja u Todorićevu izbornu pobjedu.

Nešto rječitija bila je oporba pa je šef SDP-a Davor Bernardić kazao kako će biti zanimljivo čuti što će Todorić reći o tajnim sastancima s Plenkovićem, Zdravkom Marićem i drugima.

Ivica Todorić izlazi iz Remetinca

– Treba gledati i tko su mu bili politički sponzori te kako je došlo do afere Borg, tko su glavni akteri i kakve su financijske posljedice koje, nažalost, cijela Hrvatska počinje polako osjećati – komentirao je Bernardić. I dok s jedne strane, očito živeći u mjehuru od sapunice, Todorić mašta o osvajanju političkog Olimpa, s druge strane nema potrebe objasniti odakle mu 7,5 milijuna kuna za jamstvo. Riječ je o popriličnom iznosu koji je uspio skupiti u samo pet dana, pa nije čudno što javnost zanima odakle mu novac jer su obitelji Todorić blokirane gotovo sve nekretnine u vlasništvu i bankovni računi. Osim toga, Todorić je tijekom boravka u Londonu više puta isticao da nema novca, no ni tada nije odgovorio, ako nema novca, tko mu je financirao jednogodišnji boravak u engleskoj prijestolnici i plaćao skupocjene satnice njegovih britanskih odvjetnika. Njegova je obrana danima javno govorila da on nema novca, a na pitanje kako je onda skupio traženi novac za jamstvo, lakonski je odgovorila:

– Mi smo pravni, a ne financijski savjetnici, a novac su mu dali prijatelji! Tko su ti tajanstveni prijatelji, nije htio reći ni Todorić.

– Za jamčevinu mi je pomoglo jako puno ljudi, javljali su se i nepoznati. Nije fer da sada o tome govorim, sve ćete saznati. Znam samo da je dio novca dao i moj bratić – bilo je sve što je Todorić htio o tome reći.

Uplata netransparentna

Netransparentnost je to tako tipična za Hrvatsku, a da smo iole normalno i pravno uređena država, pitanjem Todorićeve, a i drugih milijunskih jamčevina, pozabavila bi se i Porezna uprava. Jer državu koja se deklarira kao pravna valjda bi trebalo zanimati odakle dolazi basnoslovni novac za nečiju obranu sa slobode, pogotovo kada je tom nekom blokirana sva imovina. No kako sada stvari stoje, država se ne zamara previše time je li Todorić, kao i svi oni prije njega u sličnoj situaciji, novac skupio legalno ili nelegalno. Očito je samo bitno da je jamčevina položena na račun suda te da se Remetinec brzopotezno riješio još jednog VIP zatvorenika. S druge strane, u kuloarima se kao mogući Todorićev spasilac spominje srbijanski tajkun Miroslav Mišković. On je i prije javno govorio da je pomagao obitelji Todorić tijekom afere Agrokor, svojedobno je s Todorićem bio i poslovno povezan, a i sam je ne baš tako davno imao sličnih pravnih problema. Ima li u tim kuloarskim špekulacijama istine, jučer nije bilo moguće provjeriti. U Miškovićevoj tvrtki Delta Holding na pitanje je li Mišković platio Todorićevu jamčevinu jučer su samo odgovorili da nemaju komentara.

Što se tiče mjera opreza koje su uz jamčevinu izrečene Todoriću i pridržava li se toga ili ne, trebala bi kontrolirati policija. To se pogotovo odnosi na zabranu napuštanja Zagreba bez dopuštenja suda. Policija to može kontrolirati tako da mu s vremena na vrijeme nenajavljeno pokuca na vrata, a nepridržavanje uvjeta jamstva vratilo bi Todorića brzopotezno u Remetinec.  

Ivica Todorić prvi dan na slobodi
1/12

Komentara 75

Avatar zagorac2
zagorac2
10:09 22.11.2018.

ovo necu ni da citam jer to je velika sramota za nasu domovinu Hrvatsku -pogledajte lopinu kak se smije i poslije bjezanja pred sudom ? taj isti sud ga pusta da se sece i smije cijelom hrvatskom narodu

DU
Deleted user
10:10 22.11.2018.

On je u teškom psih. stanju, sad da li to nazvati deluzijom moći, onak židovski (Dabogda im o pa nem o!) ili zagorski (zglajzal iz tira) - ostavljam čitateljstvu na izbor... Kako bilo, strahovito me čudi da ima svoju dnevnu putanju, svima objelodanjenu, iako može lakoćom biti žrtva osvete jer se u ZG-u gubilo mnogo toga i za 10 na devetu manji iznos. Tako da nevjerojatne su to scene, samozadovoljstva, produciranja po frizerajima, medijima - a u okrutnoj zbilji ima oko njega gubitnika koliko ti duša poželi, a cifre su impozantne i za daleko bogatije države. Tako da se ne mogu načuditi njegovom ponašanju - i molim Ek. faks da opet organizira jedno predavanje Todorića (dipl. ekonomist), kao što je već bilo praćeno ovacijama studenata i postdiplomaca, ali ovaj put s naslovom "Mjenica". Da studenti saznaju kako "zavaljati" milijarde kn preko mjenica, iz prve ruke, od najboljeg...

LU
Lujo123
11:03 22.11.2018.

neko reće - slučajna država - mi se vidi kak je bil u pravu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije