Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD 10. TRAVNJA

Točno u ponoć na snagu stupa zabrana pušenja u kafićima

nepusenje
Jurica Galoić/Pixsell
VL
Autor
Diana Glavina
08.04.2010.
u 18:45

Zabrana se trenutačno ne odnosi na 156 malih kafića u Hrvatskoj, čiji su vlasnici do danas dobili rješenje Ministarstva zdravstva.

Točno u ponoć istječe šestomjesečno razdoblje u kojem je pušenje u kafićima bilo dopušteno. Dakle, u prvoj minuti 10. travnja osoba koja puši u zatvorenom prostoru ugostiteljskog objekta krši zakon, što će ga, ako ga zatekne inspekcija, stajati tisuću kuna. Konobar koji ga na to nije upozorio može platiti od 500 do tisuću kuna kazne, a vlasnik kafića od pet do 15 tisuća kuna.

To se trenutačno ne odnosi na 156 kafića do pedeset četvornih metara, čiji su vlasnici do danas dobili rješenje Ministarstva zdravstva da zadovoljavaju zakonske uvjete o prozračivanju prostora pa se u njima smije pušiti. Ukupno je u Ministarstvo stiglo 417 zahtjeva kojima se, uz potrebnu dokumentaciju o ventilaciji, traži izuzeće od zabrane pušenja. Dvjestotinjak ugostitelja čeka rješenje.

Zakonom o zabrani pušenja želi se od duhanskoga dima zaštititi 70 posto nepušača u Hrvatskoj, ali i motivirati pušače da prekinu s tom za zdravlje štetnom ovisnošću. Od bolesti koje se povezuju s pušenjem u nas godišnje umire 12.000 ljudi.

Komentara 35

SM
smartis
08:47 09.04.2010.

a moglo bi se i drugacije to rijesit!!!zasto nebi dopustili ugostitelju da on odlucuje o sudbini svog lokala ili kafica,dali ce bit za pusace ili me-pusace???ipak na kraju on placa tu najamninu i a ne sabor...a drustvo moze da bira di zeli da ide!!nekako mi se cini realnije

Avatar punkufer
punkufer
10:31 09.04.2010.

A što činiti ako se uđe u lokal u kojem se usprkos zabrani puši? Kome to prijaviti, da li će taj nešto poduzeti, što i kada? Meni se sve čini da će se nastaviti po starom, a da odgovorne državnene službe (policija i sanitarna inspekcija) neće mrdnuti prstom. Kamo sreće da se varam.

AQ
aquariushr
19:00 08.04.2010.

E da,-ako meni pušite ne treba vam ventilacija ni prozračivanje, a posebno je zdravo za nepušače !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije