Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar Grlić Radman:

'To što Vučić govori nas podsjeća da još uvijek, nakon 30 godina, Srbija nije svjesna da mi nismo u SFRJ'

Zagreb: Ministar vanjskih poslova Grlić Radman sastao se s češkim kolegom Tomašom Petričekom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
08.05.2021.
u 20:30

Na pitanje kakvim ocjenjuje pravni status hrvatske manjine u Srbiji, rekao je da ne gleda na to najbolje

Nakon posjeta Kosovu i Crnoj Gori ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je spor oko KFOR-a te rekao da "Srbija treba shvatiti geopolitičku realnost".

- Mi o raspoređivanju naših snaga razgovaramo s našim partnerima, saveznicima unutar NATO-a, Srbija tu nije partner. Hrvatska je priznala međunarodnu suverenost Kosova. U sklopu posjeta Kosovu posjetio sam 34. kontingent hrvatske vojske, koji je tamo pohvaljen. Razgovarao sam s generalom, njihovim zapovjednikom, Talijanom. Oni su jedna od najboljih jedinica koja pridonosi održavanju stabilnosti i mira u toj regiji. To što gospodin Vučić govori nas podsjeća da još uvijek, nakon 30 godina, Srbija nije svjesna da mi nismo u SFRJ, da je Hrvatska članica EU-a, da je članica NATO-a. Ako se sjetimo gospodina Vučića koji je u ožujku 1995. govorio kako Glina nikad neće biti Hrvatska, onda to može govoriti o nečemu - rekao je za HRT.

Na pitanje kakvim ocjenjuje pravni status hrvatske manjine u Srbiji, rekao je da ne gleda na to najbolje. 

- Dali smo puno šansi u ovim godinama Srbiji, ali Hrvatska je došla do crvene linije. Činjenica je da ćemo u ponedjeljak, 10. svibnja, u Bruxellesu razgovarati o zapadnom Balkanu i europskoj perspektivi. Hrvatska je tu subjekt, a govorit ćemo o svim zemljama zapadnog Balkana. Da bih dobio autentičnost i legitimitet svoje intervencije, ja sam upravo posjetio sve ove zemlje. Doista sam ugodno iznenađen pozitivnim odnosom kosovskih dužnosnika koji su proeuropski i koji su vrlo korektno govorili o budućnosti Kosova. Hrvatska se zalaže za liberalizaciju viznog režima, čime bi se, smatramo, olakšao dijalog između Prištine i Beograda - smatra ministar.

Komentara 44

Avatar razbojnik404
razbojnik404
21:35 08.05.2021.

Mi smo članica EU i članica smo NATO Saveza. Jako se dobro sjećam kada se prije sedam, osam godina javno tražilo da nema "pojedinačnog primanja" nego sve zemlje "zapadnog Balkana" moraju zajedno u EU. Danas, kada je Hrvatska već od 2013. godina članica EU onda vidimo koliko "dobrog" su nam željeli oni koji su htiejli da mi čekamo balkance. Onako za usput - nitko iz HDZ- nije to htio niti uzeti za ozbiljno - a mnogi koji su to "kategorički tražili" danas se nalaze na položajima (ne političkim) i svakodnevno podrivaju ustavno pravni poredak Hrvatske kad im već nije uspjela ona o "svi zajedno"! I svi ti se redom međusobno nazivaju "uglednicima"!

MI
Miaka
21:54 08.05.2021.

Srbi su poznati kao hrabri ratnici koji su sve bitke izgubili htjeli su veliku srbiju dobili su malu

DU
Deleted user
21:08 08.05.2021.

1. dok se ovi naši igraju muppet show ko će koga više izvrijeđati, srbi se naoružavaju......2. neće te frende nitko braniti nikakav NATO ako se sam nemaš čime braniti......biseri

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije