Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica o Notre - Dameu:

'To nas upozorava na najgori način koliko nam je upravo graditeljsko naslijeđe vrijedno'

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
16.04.2019.
u 14:43

Snimke simbola kršćanstva i europske kulture, pariške katedrale Notre Dame u ognju, nikoga nisu ostavile ravnodušnima i zato smo u mislima i molitvama s građanima Pariza i Francuske, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je Svečanoj akademiji kojom pet inženjerskih komora – arhitekata, inženjera geodezije, građevinarstva, strojarstva i elektrotehnike – obilježava 20. godišnjicu rada te im je, čestitajući obljetnicu, zaželjela da u budućnosti postižu još bolje rezultate i unaprjeđuju svoje struke i djelatnosti, na korist čitavom hrvatskom društvu.

Arhitektonska i inženjerske struke graditeljstva oblikovale su svijet kakav danas poznajemo, kazala je predsjednica te dodala kako su kroz povijest među tehničkim znanostima stekle veliku važnost i ugled, a svijetu u nasljeđe ostavile neizbrisiv trag i bogatu baštinu, priopćieno je iz Ureda predsjednice.

"Jučerašnji tragični događaj, koji je rastužio cijeli svijet upozorava nas na najgori mogući način koliko nam je upravo graditeljsko naslijeđe vrijedno. Snimke simbola kršćanstva i europske kulture, pariške katedrale Notre - Dame u ognju, nikoga nisu ostavile ravnodušnima i zato smo u mislima i molitvama s građanima Pariza i Francuske“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović izrazivši uvjerenje kako će rekonstrukcija oštećenih dijelova početi što prije, kako bi se tom svjetskom spomeniku vratio njegov veličanstven izgled.

Dodala je kako je i naša Domovina baštinik duge graditeljske tradicije i vrijednoga nasljeđa te između mnoštva istaknutih protagonista hrvatske arhitektonske i inženjerske scene, podsjetila je na Jurja Dalmatinca, Viktora Kovačića, Fausta Vrančića i Ruđera Boškovića. "Ponosni smo što danas hrvatski arhitekti i inženjeri graditeljskih struka štite i unapređuju to svjetski poznato graditeljsko naslijeđe, čiji su najvredniji primjeri uvršteni na popis svjetske baštine UNESCO-a“, istaknula je.

Predsjednica je navela kakao je osnutak pet inženjerskih komora značio iskorak za razvoj i unaprjeđenje inženjerskih struka koje su dobile veću vidljivost, bolju organizacijsku strukturu, veći prostor djelovanja i nove zadaće te je postignuto očuvanje ugleda struke, prava i časti inženjera. Dodala je kako je i dalje potrebno raditi na uvažavanju inženjerskih struka i očuvanju osnovnih načela kulture građenja od svake vrste pritisaka i neutemeljenih zahtjeva raznih interesnih lobija. U tom smislu, istaknula je kako interes profita ne smije biti iznad uzusa struke i općeg, društvenog interesa.

"Svi vi inženjeri i arhitekti okupljeni u pet komora, dokazujete kako postoji institucionalna svijest o vlastitoj odgovornosti prema čovjeku kao središtu svojega rada i djelovanja", kazala je Grabar-Kitarović. Kao drugu ulogu komora istaknula je trajno stručno usavršavanje kojim se dodatno pozitivno utječe na položaj inženjera i kvalitetu njihova rada te zaključila kako sa svojim stručnim vodstvom i članstvom ove komore imaju snagu i sposobnost oblikovati svijet po mjeri čovjeka.

Video : Požar stavljen pod kontrolu

Komentara 1

KO
komar64
16:40 16.04.2019.

Političke floskule....koliko vam je stalo do kršćanstva, dobro uopće postoji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije