Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'potkopavate povjerenje investitora'

EK napravio prvi korak protiv Hrvatske zbog zakona o konverziji kredita

švicarac, burza, kredit (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
08.07.2016.
u 17:49

"Nadamo se da će Hrvatska pronaći razmjerno rješenje. To je važno i u interesu svih, potrošača i investitora", rekla je Mock.

Europska komisija u petak je potvrdila da je još sredinom prošlog mjeseca poslala Hrvatskoj službeno pismo upozorenja zbog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u eure, smatrajući da je zakon o konverziji sav trošak prebacio na banke i da retroaktivna primjena ugrožava načelo pravne sigurnosti.

 "Europska komisija 16. lipnja poslala je pismo s formalnim upozorenjem Hrvatskoj u vezi sa zakonom o konverziji kredita u švicarskim francima", rekla je Vanessa Mock, glasnogovornica Komisije za financijske usluge.

Kazala je kako se zna da krediti u stranim valutama, poput onih u švicarskim francima, mogu postati problem kada se zajmoprimci ne mogu zaštiti od iznenadnih promjena tečaja te "u potpunosti podržavamo potrebu da im se pomogne u tim teškim okolnostima".

EK: Potrebno je postići ravnotežu

 "Međutim, zakon koji je donio hrvatski parlament dopušta da svi zajmoprimci (osim pravnih osoba) retroaktivno zamijene kredite iz švicarskih franaka u eure po povijesnom tečaju, bez obzira na njihovu sposobnosti za vraćanje kredita. Time su troškovi konverzije gotovo potpuno pali na leđa zajmodavaca i izlazi se izvan onoga što je potrebno i razmjerno kako bi se postigao legitiman cilj zaštite siromašnih zajmoprimaca i izbjegla kriza potrošačkih kredita", rekla je Mock.

"Osim toga, retroaktivna primjena zakona ugrožava načelo pravne sigurnosti, što može potkopati povjerenje investitora u hrvatsko gospodarstvo", dodala je.

Istaknula je kako Komisija smatra da je potrebno "postići ravnotežu između interesa potrošača i potrebe čuvanja jedinstvenog tržišta kapitala i njegova pravnog okvira".

"Nadamo se da će Hrvatska pronaći razmjerno rješenje. To je važno i u interesu svih, potrošača i investitora", rekla je Mock.

Pismo s formalnim upozorenjem prvi je korak koji Komisija pokreće protiv zemlje članice kada smatra da je prekršeno europsko pravo. Ako zemlja ne odgovori na to pismo ili u svom odgovoru ne pruži zadovoljavajuće objašnjenje, Komisija poduzima drugi korak, šalje obrazloženo mišljenje. Ako ni nakon toga nema zadovoljavajućeg odgovora, Komisija se može obratiti Sudu EU.

>> Neuredni dužnici zadržali kredite u francima

Komentara 28

SW
swic
15:38 08.07.2016.

He he ! Jel to pod sloganom hrvatska raste ?

Avatar soliloquy
soliloquy
15:19 08.07.2016.

Drugim riječima ako hoćete konverziju može, ali platite ju sami, kao što ju je za Mađare platila Orbanova vlada. Nema tu "ako, ali, možda, ipak, ovo, ono". Ali puno još lekcija Hrvatima treba da nauče cijenu populizma.

AB
abendblatt
15:04 08.07.2016.

Gdje je sad onaj Milanovic, koji se hvalio ovim poduhvatom??? sto ce sad reci i odgovoriti EK???.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije