Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJET KRAPINI

Grabar-Kitarović pričala o popevki iz doba kada se Hrvatska nije smjela spominjati

Kolinda Grabar-Kitarović na Festivalu Kajkavske popevke
Foto: Ured predsjednice Republike Hrvatske
1/11
14.09.2019.
u 22:21

Predsjednica je kazala da se posebno veseli novim uspjesima, novim popevkama i hitovima koje će rado pjevati na svadbama, krstitkama i u kletima na druženjima.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Krapinu gdje je tom prigodom,  uoči 54. Festivala kajkavskih popevki, zbog iznimnog doprinosa očuvanju tradicije Hrvatskog zagorja, kulture i jezične baštine u Gradskoj vijećnici u Krapini Društvu za kajkavsko kulturno stvaralaštvo uručila Povelju RH.

- Kroz ovaj festival živi draga domaća reč, živi zagorska svakodnevica opjevana u lirskim stihovima, žive boje i raskoš zagorskih jeseni na ovim prekrasnim zagorskim bregima, u kletima, pod brajdama kada u ozračju kaja i popevka dohaja – slikovito se izrazila predsjednica prilikom uručivanja Povelje, piše Zagorje.com.

Predsjednica je kazala da se posebno veseli novim uspjesima, novim popevkama i hitovima koje će rado pjevati na svadbama, krstitkama i u kletima na druženjima.

- Moja šefica kabineta koja je danas ovdje je Zagorka i ona uvijek inzistira da se dolazi ne samo na Festival već i da se što više posjećuje Zagorje i zato ćemo je danas staviti u središte pozornosti i da otpjevate onu prekrasnu popevku Došel bum doma sel si bum pod brajde, koju smo pjevali s vojnicima u Afganistanu, jer je to jedna od popevki koje su nastale u onim vremenima kada se nije smjela spominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojom domovina spi, sve ono što je izražavalo domoljublje, rekla je predsjednica.

Predsjednica je istaknula kako se večeras slavi 54. rođendan jednog od najdugovječnijih festivala u Hrvatskoj. 

- Ja sam rođena čakavica, odrasla na dijalektu i smatram da se treba čakavski i kajkavski što više čuti. I mislim da kajkavski puno bolje razumijem nego oni koji su odrasli na standardnom književnom jeziku. Ova manifestacija me iznova podsjeća na ljepotu i bogatstvo ovog našeg jezika na kojemu su stoljećima stvarana sjajna književna djela - rekla je Grabar Kitarović, piše Zagorje.com.

Prilikom boravka u Krapini, Predsjednica je posjetila 27. Zagorski gospodarski zbor, najveće okupljalište gospodarstvenika u Hrvatskom zagorju i razgledala ponudu brojnih izlagača iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja te nazočila „Večeri novih popevki“ na 54. Festivalu kajkavskih popevki .

Kolinda Grabar-Kitarović na Festivalu Kajkavske popevke
1/11

Komentara 68

VG
Veseli Gost
03:34 15.09.2019.

U mome indeksu 1963 je upisano da sam: Narodnosr - HRVAT, Drzavljanstvo - JUGOSLAVEN

IP
info_punkt
04:40 15.09.2019.

To što je ona "nije smjela" spominjati, ne znači da je drugi nisu smjeli spominjati. Jel to bilo u isto vrijeme kad nije bilo jogurta?

Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
00:29 15.09.2019.

Socijalistička republika Hrvatska je jedina rapublika koja je imala svoju himnu. Evo himne pa neka svatko procjeni kako se nije smjelo dpominjati hrvatstvo. Dakle, lažeš Melita!!!!!! Lijepa naša domovino, Oj junačka zemljo mila, Stare slave djedovino, Da bi vazda sretnaa bila! Mila, kano si nam slavna, Mila si nam ti jedina. Mila, kuda si nam ravna, Mila, kuda si planina! Teci Dravo, Savo teci, Nit' ti Dunav silu gubi, Sinje more svijetu reci, Da svoj narod Hrvat ljubi. Dok mu njive sunce grije, Dok mu hrašće bura vije, Dok mu mrtve grobak krije, Dok mu živo srce bije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije