Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marić o sastanku s vlasnikom vjetroelektrana

'To je izlist nekih poruka, nema tu neke tajnovitosti koja bi pobuđivala bilo kakvu sumnju'

Zdravko Marić
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
05.05.2021.
u 11:40

Naša je zadaća da budemo otvoreni i spremni na dijalog, bilo s građanima bilo s poduzetnicima. Zadaća je poslušati i zaštiti stručne službe i banku da rade neovisno, kazao je ministar financija

Tijekom posjete Vukovaru, gdje je došao dati podršku kandidatu HDZ-a za gradonačelnika Vukovara, ministar financija u Vladi RH Zdravko Marić komentirao je i sastanak u četiri oka s poduzetnikom Milenkom Bašićem. Prema navodima Telegrama Marićevo ime se spominje u SMS porukama u kojima se govori o tome sastanku koji je uslijedio prije nego što je Bašić ishodio željeni kredit HBOR-a za izgradnju vjetroelektrane. Inače, u cilju ishođenja toga kredita lobirale su bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac kao i bivša ministrica Gabrijela Žalac.

Marić u svome sastanku u četiri oka s Bašićem ne vidi ništa posebno rekavši kako to nije prvi put da se na taj način nalazi s nekim od investitora, a sigurno niti posljednji. Prema njegovim riječima u svemu tome nema nikakve tajnovitosti te da on kao ministar financija i predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a razgovara o raznim prijedlozima, projektima…

- Na tim sastancima čujem što netko ima reći i to je maksimalno što može dobiti od mene - istakao je Marić dodajući kako je to način da se čuje investitora bez prisustva konzultanata. Pojasnio je i kako je zadaća NO HBOR-a, kao i njega samoga, propisana Zakonom o HBOR-u i Zakonima o trgovačkim društvima te da moraju biti otvoreni za dijalog s građanima i poduzetnicima.

- Kredit je odobren tek kad su ispunjeni svi uvjeti koje je banka pred njega stavila. Isto tako kredit se uredno otplaćuje i siguran sam da će se uredno vratiti - rekao je Marić.

Odgovarajući na upite oko SMS-ova, sastanka u četiri oka kao i mogućih pritisaka kako bi HBOR odobrio taj kredit Marić je rekao kako ne bi ulazio u neke spekulacije da je netko na nekoga vršio pritisak kao i da je pitanje koliko je HBOR bio spreman dati ili nije.

- HBOR je bio vrlo konzistentan od samog početka i držao taj svoj princip. Zadaća Nadzornog odbora i moja je dati stručnim službama da ustraju u tome i to se u konačnici i dogodilo - kazao je Marić. Novinari su pitali Marića i o navodnim pritiscima na njega od strane Rimac i Žalac rekavši kako je kao ministar svakodnevno izložen različitim vrstama inicijativa te da je njegova zadaća oduprijeti im se.

Ključne riječi

Komentara 20

BR
Breoxs
12:28 05.05.2021.

HDZ stišće Josipu Rimac i Gabrijelu Žalac, a one prokazuju ministra Marića.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
11:50 05.05.2021.

Zar ga je trebao primiti skupa sa one dvije kokoši. Pametan je Marić. Što dalje od takvih.

BR
Breoxs
12:29 05.05.2021.

Marić je pametan što je tražio sastanak bez Rimac i Žalac!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije