Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković o uvođenju eura:

'Svi moraju pratiti da nema lovaca u mutnom i treba ih javno prozvati. Imat ćemo jasan stav prema profiterima'

Zagreb: Andrej Plenković i Valdis Dombrovskis održali konferenciju za medije nakon sastanka
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.06.2022.
u 09:21

Ovako pozitivno izvješće za Hrvatsku jako je dobro, budući da smo prema kriterijima, koji su jednaki za sve, jedina država koja ispunjava kriterije za članstvo u europskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji, kazao je Plenković

Izvršni potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo Valdis Dombrovskis sastao se u Banskim dvorima s premijerom Andrejem Plenkovićem. Uz premijera je na sastanku bio ministar financija Zdravko Marić. Glavna tema razgovora bio je ulazak Hrvatske u eurozonu. 

"Danas smo, nakon jučerašnjih vijesti, u prilici čuti iz prve ruke ocjene EK o konvergenciji. Ovako pozitivno izvješće za Hrvatsku je jako dobro budući da smo prema kriterijima, koji su jednaki za sve, jedina država koja ispunjava kriterije za članstvo u europskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji", kazao je Plenković.

"Posebno je važno da Hrvatska ispunjava kriterij stabilnosti cijena. Vidjeli ste da je prosječna inflacija tijekom 12 mjeseci do travnja ove godine bila 4,7 posto, a referentna vrijednost bila je 4,9 posto, dakle bili smo u okviru tog kriterija. Hrvatska je dobila potvrdu od Europske središnje banke da je ispod maastrichtskog kriterija o proračunskom manjku od 3 posto BDP-a", rekao je Plenković.

"Hrvatska nema više makroekonomskih neravnoteža  i cijeli taj paket naših napora, od odgovornog upravljanja javnim financijama, izlaska iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, dizanja kreditnog rejtinga na razinu investicijskog, činjenice da smo proveli sve reforme koje su bile na stolu nakon ulaska u europski tečajni mehanizam i bankovnu uniju na vrijeme, u skladu s akcijskih planom, govori o tome da je Hrvatska kroz provođenje strategije za uvođenje eura ostvarila jedan od temeljnih političkih ciljeva u mandatima naše dvije Vlade", dodao je.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

"Hrvatska je ostvarila temeljne političke ciljeve u mandatima naše Vlade. Postoje dvije dublje integracije, jedno je europodručje i Schengen, a mi smo radili sustavno i temeljito da taj ulazak bude na korist hrvatskim građanima te gospodarstvo. Ulazimo u one zemlje koje imaju najsnažnije gospodarstvo i koje svojim građanima osiguravaju najbolje kriterije za kredite. Ulazimo u klub 19 članica Unije, sutra s Hrvatskom 20, ulazimo u klub zemalja najsnažnijeg gospodarstva. To će dići vjerodostojnost Hrvatske u ekonomskom i financijskom smislu, da živimo na višem standardu. Ući u klub zasigurno je jedan od velikih iskoraka za hrvatsko gospodarstvo", kazao je. 

"Ovo je veliko postignuće i treba još logističke i tehničke pripreme. O tome ćemo još razgovarati. Konačni tečaj utvrdit će se početkom srpnja. Isto tako od 1. siječnja očekujemo uvođenje eura, pa tranzicijsko razdoblje, a od 15. siječnja korištenje samo eura.  Nadam se da će ministar i mediji pratiti stanje s eurom da ne dođe do povećanja cijene", kazao je.

Njemačka čvrsto stoji uz Hrvatsku kada je u pitanju Schengen, kazao je premijer na pitanje novinara je li njemački kancelar Olaf Scholz dao podršku Hrvatskoj. 

Kako stati na kraj lovcima u mutnom

"Nije točno da nemamo instrumente, Ministarstvo gospodarstva će pratiti cijene. Zamislimo na trenutak da nije bilo brutalne ruske agresije i COVID-19, brojevi bi i lani možda već bili takvi. Očekujem da svi akteri u društvu budu vođeni poštenim prelaskom na euro. Svi moraju pratiti da nema lovaca u mutnom i treba ih javno prozvati. Oni koji bi to htjeli trebali bi biti javno obilježeni. Imat ćemo jasan stav prema svakome tko želi profitirati", kazao je.  

Podsjetimo, Europska komisija u srijedu je predstavila izvješće o konvergenciji te je potvrdila da je Hrvatska jedina od promatranih država članica koja ispunjava sve kriterije nominalne konvergencije, kao i da je hrvatsko zakonodavstvo u cijelosti usklađeno sa zahtjevima iz Ugovora o funkcioniranju EU te sa Statutom Europskog sustava središnjih banaka i Europske središnje banke.

Slijedom toga Europska komisija zaključila je da je Hrvatska spremna uvesti euro 1. siječnja 2023. te će tako postati dvadeseta država članica europodručja.

Ključne riječi

Komentara 27

UG
ugroženi
10:27 02.06.2022.

Prozvati ih!? Evo već im se gaće tresu. Ja već sad prozivam lance u kojima je kila trešanja 60 kn a litra ulja 20 i što se dogodilo? Ništa! Koga vi farbate? Držite ljude za maloumnike.

RU
Rubby
10:16 02.06.2022.

Ne damo našu kunu! Pa zar ćemo se stvarno odreći naše valute? Pa koliko zemalja u EU ima svoju valutu i ništa im ne fali, dapače. Ne dajmo kunu! Ne mogu vjerovati da ćemo uvesti euro. A kovanje istoga platitii 900 milijuna kuna, sramota, a kako se taj novac može bolje potrošiti, za potrebite. Ljudi ne dajmo našu kunu, referendum!

DU
Deleted user
09:57 02.06.2022.

Blago nama kad je to sve tako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije