Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

TKV Zadar: Radnici s malim plaćama, ali i s asom u rukavu

04.11.2008.
u 15:39

ZADAR – Radimo osam sati, od šest ujutro. Osnovna plaća nam je samo 1600 kuna, a s marendom, prijevozom i stažom neki doguraju i do 2500 kuna. Rijetko tako bude, ali dogodi se – kažu radnice.

Teško nam je...
– No stvarno nam je teško s tako malom plaćom živjeti, a zna biti i teže, pogotovo kad je zima. Grijanje je nikakvo, a s malo kiše eto nama i poplave. Gore je od toga jedino što se nemamo gdje presvući, a ni zahod nam nije u baš prekrasnom stanju. Ima i još gorih stvari. Nemamo pitke vode jer bismo nas tridesetak, koji bismo popili možda po pola litre vode, očito bili prevelik trošak gazdama.

Tako su nam jedino doveli crijevom vodu iz obližnje tvornice koja, naravno, nije pitka. Može li ikako gore? Može, ako dobijemo otkaze i ako se firma na kraju proda, od čega najviše strahujemo, kada se pitamo zbog čega se ne ulaže u tvornicu i zaista prepoznatljiv i jedinstven proizvod na širem području – kratak je rezime radnica Tvornice konopa i veziva u Zadru.

Iako se u dosadašnjem dijelu teksta nazire zaključak kako je za njih 30-ak sve beznadno, ipak nije baš tako.

Da je njihov glas i te kako bitan, osjetit će vlasnici, navodno hrvatski Australci koji imaju još tri dana za prijavu zahtjeva za poticajima Vladi RH.

No zahtjev za višemilijunskim iznosima, koliko se može dobiti od poticaja, ne može proći bez odobrenja sindikata. A sindikat ima uvjete...

– Mi štrajkali prije dvije godine i tražili povećanje plaća za dvjestotinjak kuna, no to nije prošlo. Tražili smo i potpisivanje kolektivnog ugovora, ali ni od toga nije bilo ništa. Sada tražimo i bolje uvjete rada uz plaće i kolektivni ugovor. Upozoravamo predstavnike vlasnika da se zahtjevi za poticajima Vladi RH mogu uputiti najkasnije do 3. studenog, a mi svoje odobrenje nećemo dati bez dobre volje za pregovorima i konačnim usvajanjem radničkih zahtjeva – rekao je Vedran Uranija, pravni zastupnik 30-ak radnica i radnika Tvornice konopa i veziva u Zadru.

Vedran Uranija istaknuo je da su iz Uprave ove zadarske tvornice prije dvije godine pokušali dokazati kako je dvotjedni štrajk bio nezakonit, ali da je odlukom Vrhovnog suda presuđeno u korist radnika.

Još bez štrajka
– Ovaj put još uvijek nećemo ići u štrajk. Nadamo se da će vlasnici ipak sjesti s nama za pregovarački stol i omogućiti radnicima kakvu-takvu sigurnost kolektivnim ugovorom. Ako se to dogodi, sljedeća tri dana mi ćemo podržati Upravu u zahtjevu za poticajima, a riječ je o sredstvima jako bitnim za opstanak radnih mjesta, ali i same tvrtke – rekao je Vedran Uranija iz SSSH.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije