Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA U VEČERNJEM

Tko su žene koje će voditi Europu

Christine Lagarde
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
03.07.2019.
u 17:49

“Teflonska ministrica”, kako su prozvali Ursulu von der Leyen, najdugovječnija je ministrica u njemačkoj vladi, nakon što je preživjela niz skandala i iz njih izišla neokrznuta.

Europu prvi put vode žene. Potvrdi li je Europski parlament, na čelo Europske komisije zasjest će Njemica Ursula von der Leyen, a Francuskinja Christine Lagarde buduća je guvernerka Europske središnje banke.

“Teflonska ministrica”, kako su prozvali Ursulu von der Leyen, najdugovječnija je ministrica u njemačkoj vladi, nakon što je preživjela niz skandala i iz njih izišla neokrznuta.

– Ima vrlo osobnu EU pozadinu. Rođena je i odrasla – te naučila francuski – što je važno za europsku karijeru u Bruxellesu, jer joj je otac, Ernst Albrecht, obnašao funkcije u europskim tijelima. Kasnije je postao premijer Donje Saske i to ju je dovelo u politiku iako joj je prvi izbor bila ekomonija pa medicina sa specijalizacijom u ginekologiji – kaže njemački politolog Thomas Bickl.

Semestar na London School of Economics provela je pod pseudonimom Rose Ladson – nadimak od djetinjstva joj je Röschen (Ružica) – zbog straha od Frakcije Crvene Armije (RAF). Uz taj dio života, obrazovanje, vezan je prvi skandal – 2015. pojavile su se optužbe da je prepisala dio doktorata. Istragom sveučilišta u Hannoveru zaključeno je da doktorat sadrži pogreške, ali da smije zadržati doktorsku titulu. S liječnikom Heikom von der Leyenom ima sedmero djece. 

>>Cijeli članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Kuščević uzdrmao vladajuću koaliciju

>>Snimaju se dokumentarci o Đ. Novkoviću, Ivi Robiću, Vici Vukovu, Oliveru, Arsenu...

>>Šestero korejskih policajaca nova atrakcija u Hrvatskoj

>>Slučaj Palm: Kirin želi veće ovlasti

>>Pater Ike Mandurić: Nisam rekao da muškarci ne trebaju raditi kućne poslove

Ključne riječi

Komentara 1

IT
I-To
23:06 03.07.2019.

Šta komentirati Njemica najlošija ministrica do sada u Njemačkoj služi se samo savjetnicima trosi na dan 55 . 000 € .Druga već bila na sudu zbog untroje bravo Europa sljedećih 5 godina će nas Kinezi Rusi Amerikanci podijeliti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije