Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljiva igra

Tko su tajna društva koja vladaju svijetom?

nacisti
Reuters/PIXSELL
28.07.2019.
u 19:07

Bilo da je riječ o egzoteričnoj varijanti, namijenjenoj najširim krugovima ljudi, bilo da je riječ o ezoteričkoj ili elitističkoj varijanti, namijenjenoj užem krugu odabranih i iniciranih

Tko vlada svijetom? Jesu li to osobe čija lica u točno određenim ulogama gledamo gotovo svakodnevno u medijima i koja nose jasne titule, legitimirane demokratskim izborom vlastitih građana? Ili svijetom vladaju osobe čija imena, ako ih uopće poznajemo, spominjemo u sasvim drugim kontekstima, naizgled uzgrednim, gotovo površnim? Kako god, pitanja koja se povlače stoljećima i koja isprepleću javno i tajno, čine od povijesti zanimljivu igru otvorenih tumačenja i prikrivenih činjenica. Da se tajno sastaju mlade vezilje, i one bi bile dio megalanca prekrajanja svijeta u kojem živimo.

Ono što je pomalo ironično jest da se za tajna društva danas uglavnom zna, što samu narav njihove tajnosti s jedne strane vodi u otkrivenost, ali s druge strane zagonetnost njihovih ciljeva pojačava sumnjičavost. U mnogim kategorizacijama dijeli ih se na tajna inicijacijska, vjerska, politička i zločinačka društva.

Vjerska društva

Čovjek i bog ili bogovi u neprekinutom su suodnosu od stvaranja svijeta.

Bilo da je riječ o egzoteričnoj varijanti, namijenjenoj najširim krugovima ljudi, bilo da je riječ o ezoteričkoj ili elitističkoj varijanti, namijenjenoj užem krugu odabranih i iniciranih. Kroz povijest ih je bilo toliko da ćemo moći nabrojiti i u najkraćim elementima oslikati tek njih nekoliko. Možda početi s egipatskim misterijima u čijem je središtu mit koji jamči vječni život. U središtu su Oziris, Izida, Tot i Set i bitka oko vječnog života. Dodamo li tim egipatskim misterijima tajne i zagonetke koje skrivaju velike piramide na platou Gizi i samu Sfingu, onda je inscenacija za veliku dramu ljudske civilizacije potpuno spremna, a Egipat se često smatra, zbog duboke ezoteričnosti svoje religije, majkom inicijacijskih društava. Jedno od nasljeđa je i “Smaragdna ploča” koja se pripisuje Hermesu Trismegistu, koji utjelovljuje hermetizam.

Hermetizam se pojavljuje u Aleksandriji i trajno je obilježio zapadnu povijest i to u kontinuitetu preko Solomonova hrama, slobodnih zidara i dalje. Nakon Egipta valja spomenuti orfizam, kult čiji je osnivač Orfej koji sljedbenicima obećava život pun sreće nakon smrti, uz izbjegavanje ciklusa reinkarnacija. “Zatvorite vrata svima koji nisu posvećeni bez razlike”, pjevalo se na početku slavljenja misterija. Iz toga proizlazi i Dionizov kult prepun orgija, opijanja, divljeg žrtvovanja životinja. Orgije doslovno znače tajni obred, a bakanalije, nakon što je Dioniz prekršten u Bakha, iz tog doba vuku značenje neodmjerenih uživanja. Treba spomenuti Esene koje su u njihovoj punini otkrili Spisi s Mrtvoga mora. Okupljali su se u kumranskom samostanu. Strogost i askeza. Na vrhu bratstva tajanstveni je gospodar pravde, okružen vijećem od 12 odabranih članova. Za neke je Isus bio taj gospodar pravde među Esenima. Druidi, gnostičke sekte, manihejstvo, koje je pokrenuo Mani, rođen u Babilonu, pa Braća čistoće, ti gorljivi ismailiti koji potječu iz šijitizma, zatim alaviti, rijedak primjer tajnog društva koje je došlo na vlast i od 1970. godine vodi Siriju. Između Libanona, Sirije i Izraela obitavaju već tisuću godina druzi, kabalisti, inicirani u tajne Biblije, derviši, jedno od najstarijih islamskih bratstava i njihov nebeski ples te legendarni katari zbog kojih je Vatikan stvorio inkviziciju. Na Dalekom istoku postojao je Bijeli lotos, u Africi čarobnjaci vudua i makumbe, a danas su tu brojne vjerske sekte.

Inicijacijska društva

Posvećeni i profani, to je osnovna podjela iz kuta inicijacijskih društava. Posvećeni su oni na putu prema istini, profani (pro fanum) oni koji su ostali izvan hrama. Slobodni zidari apsolutno su najzvučnije tajno društvo svih vremena i na neki način simbol već toliko puta spominjane tajnosti. Za neke krivci za sva zla i tajno upravljanje čovječanstvom, za druge velika škola humanizma, tolerancije, prosvjetiteljstva. Premda svoju povijest vežu uz Hirama, graditelja Solomonova hrama, gradeći kontinuitet na tisućama godina staroj tradiciji, ono što se službeno zna jest da je suvremeno slobodno zidarstvo utemeljeno 1717. kada su četiri engleske lože odlučile utemeljiti Veliku englesku ložu, a 1723. ona dobiva Andersonovu konstituciju u kojoj se nabrajaju prava i zadaće slobodnog zidara. Ta konstitucija vrijedi i danas. Inicijacijski put vodi od učenika, preko pomoćnika do majstora, društvo je prepuno simbola i simboličnih gesta, u svoje okrilje primaju ljude svih vjera i uvjerenja. Uz tri osnovna stupnja postoje i visoki stupnjevi, u središtu masonskog postojanja jest rad u ložama i čuvanje masonske tajne. Kroz povijest svi totalitarni režimi zabranjivali su slobodno zidarstvo.

Danas u svijetu navodno ima oko šest milijuna masona. Za Washingtona, Franklina, La Fayettea, Montesquieua, Voltairea, Goethea, Stendhala, Wildea, Puškina, Twainea, Kiplinga, Conana Doylea, Mozarta, Haydna, Beethovena, Liszta, Dukea Elengtona, Chagalla, da nabrojimo samo neke, danas se zna da su bili masoni. Templari su za mnoge prethodnica masonstva. Hugues de Payns i osam njegovih prijatelja vitezova 1118. godine osnivaju siromašne Kristove vitezove koji imaju zadatak štititi hodočasnike na putu u Svetu zemlju. Deset godina poslije dobivaju i posebna pravila koja piše Bernard od Clairvauxa. Strogost djelovanja izaziva poštovanje prema redu, a to znači i brojne darove moćnih zbog čega templari financijski jačaju. Vitezovi možda i jesu siromašni, ali red postaje iznimno bogat, zbog čega uskoro dolazi “na nišan” tadašnjem francuskom kralju Filipu Lijepom. On odluči ukinuti red, zaplijeniti bogatstvo i u petak, 13. listopada 1307., uhićen je sam vrh reda, među njima i posljednji veliki meštar Jacques de Molay. Optužuje ih se za herezu i velik broj vitezova umire u najgorim mukama, a sam De Molay spaljen je 18. ožujka 1314. Mnoge nepotvrđene legende govore da su osnivači templara desetak godina vršili iskapanja na prostoru Solomonova hrama u Jeruzalemu i da su svoju moć crpili iz tamo pronađenih Svetog Grala ili čak Kovčega zavjeta.

Od ostalih inicijacijskih društava možda treba spomenuti Pitagorejce koji su besmrtnost pokušavali doseći mistikom brojeva, alkemičare koji su tragali za kamenom mudraca koji bi pak omogućio stvaranje zlata i produljenje života, Vitezove ruže i križa, koje u 17. stoljeću pokreću njemački studenti...

Politička društva

Luminati su postojali kratko, ali će i nakon toga biti nastavljen njihov gotovo čudesan život poslije smrti. Osnovao ih je 1776. Adam Weishaupt, čiji se utjecaj i danas pokušava iščitati u suvremenom svijetu. I premda su legende o njima nadmašile kako njihov broj članstva tako i trajanje, i danas se njih “krivi” da stoje iza brojnih povijesnih prekretničkih događaja; od Francuske revolucije pa do utjecaja na službenu politiku SAD-a. Društvo Thule bilo je društvo koje se zanimalo za nordijske mitologije, čistoću germanske rase pa je za neke bila i izvor nacizma. Doduše, Dietrich Eckart, radikalni član ove ekipe osnovane 1918. godine, bio je blizak Hitleru, čak se i na samrtnoj postelji hvalio “da će na povijest utjecati više od i jednog drugog Nijemca”.

Hitler je, navodno, čak i kukasti križ kao svoj glavni amblem preuzeo iz “radionice” društva. Tajno političko društvo su i asasini, upamćeni po zlu, kao ubojice, danas bi ih se moglo definirati kao one koji se služe metodama modernih terorista. Treba spomenuti i Karbonare, liberalne urotnike koji u 19. stoljeću žele reforme i pozivaju na ujedinjenje Italije, dekabriste, časnike ruske carske garde koji su željeli srušiti dinastiju Romanovih, pa kagulari. Na Bliskom istoku su Muslimanska braća, zatim europska ekstremna ljevica, poput Crvenih brigada ili Direktne akcije, pa IRA, ETA, FLNC svi pod pečatom ilegale te, naravno, Al-Qa’ida ili “baza” koja je objavila rat Zapadu.

Zločinačke organizacije

Bande koje lutaju i vrebaju na putnike koje će opljačkati već su same po sebi tajne organizacije. S vremenom su se razvijale u prave organizacijske mreže čija je temeljna vrijednost doista tajnovitost. Mafija i Cosa Nostra svakako su najpoznatija i najopjevanija zločinačka organizacija. Treba spomenuti kineske trijade, japanske yakuze, ekspanziju ruske mafije, kartele koji trguju drogom. Nemoguće je u jednom tekstu obuhvatiti sve, za to bi trebala barem godina dana pisanja. Umjesto toga želja nam je potaknuti vas na vlastito istraživanje i na kraju još malo zaintrigirati kineskom poslovicom: Službene vlasti temelje svoju moć na zakonu, narod na tajnim društvima“.
 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije