Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PROVJETRAVANJE' NA IBLEROVOM TRGU

Nove nade: Tko su lideri koji će preuzeti 'novi' SDP?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
27.07.2020.
u 10:37

Kandidature se očekuju i od nekolicine članova koji nisu do sada bili u lokalnim bitkama i nisu bili u dosadašnjem vodstvu, ali su uvijek tu uz stranku te se očekuje da naprave i taj jedan iskorak više u stranačkoj hijerarhiji.

Kada su se nazvali Restart koalicija za parlamentarne izbore u SDP-u su vjerojatno podsvjesno znali da upravo njima treba najveći restart. Izborni debakl samo je ubrzao taj proces, krajem rujna stranka će dobiti kompletno novo vodstvo, a to znači ne samo novog lidera nego i novo Predsjedništvo i Glavni odbor.

Do kraja kolovoza, kada kreće proces kandidiranja, svi koji se planiraju ponuditi za te najviše stranačke funkcije imaju dovoljno vremena za razmišljanje i skupljanje hrabrosti koje ne fali onima koji snose i najveću odgovornost za zadnji izborni poraz, a čija će se imena i prezimena sigurno opet naći u ponudi. No, princip jedan član, jedan glas, koliko god ga u SDP-u kritizirali jer ne znaju kako se nositi s tim alatom, još je na snazi, a to znači da su članovi ti koji će donijeti i konačnu odluku i koji bi trebali znati da bez obzira zvao im se novi šef Peđa, Zvonko, Mirela, Ranko, Joško… nema pravog restarta bez promjene kompletnog načina vođenja i upravljanja strankom, bez jasnih ciljeva i ideja, bez otvorenosti koja se u SDP-u često kažnjavala. 

I normalno, novih ljudi, onih koji imaju uporište na terenu, koje birači biraju, kao i one koji unatoč nepopularnosti u SDP-u uživaju popularnost u javnosti. 

Pokušali smo kroz razgovor i s uglednim članovima, ali i onima koji su dobro upoznati sa stanjem i odnosima unutar SDP-a, detektirati upravo one članove SDP-a koji imaju te kvalitete i na koje bi članstvo moglo obratiti pozornost bez obzira bili na šalabahteru ili ne. To nisu sve redom potencijalni kandidati za novog lidera iako ima i takvih, već oni čije se kandidature za neka stranačka tijela očekuju i koji bi mogli „provjetriti“ Iblerov.

Tu su četiri „kapitalca“. Jedan od njih Peđa Grbin već je istaknuo svoju kandidaturu za šefa stanke. Preferencijalni glasovi koje je dobio u osmoj jedinici na zadnjoj poziciji dokaz su da Grbin uživa popularnost među biračima i da mu honoriraju njegov trud i rad unatoč činjenici da je i sam sudjelovao u podjelama unutar SDP-a. Biljana Borzan slična je priča. Mnogi je smatraju najuspješnijom europarlamentarkom, odlično stoji u istraživanjima javnog mnijenja, a mnogi su je vidjeli i u poziciji liderice iako je ona sama odlučila tu šansu, vjerojatno prvu i zadnju, propustiti. Sabina Glasovac netko je tko uživa veću popularnost u javnosti nego u stranci. Vodstvo SDP-a  dugo nije znala gdje će s njom na listi, ima neriješene odnose u matičnoj zadarskoj organizaciji, ali ne može se poreći da ju lijevi birači doživljavaju kao  borca za ženska i manjinska prava  i to joj honoriraju. 

Iako nije ušao u Sabor i Joško Klisović političar je na kojega u stranci trebaju obratiti pažnju. Dobro upućeni kažu kako su mu vrline što dubinski promišlja probleme stranke i rješenja, nikada nije sudjelovao u stranačkim podjelama i iako je u kumskim vezama sa Zoranom Milanovićem ne može ga se, realno, svrstati u ničiji klan. No isti izvori kažu i da ima jedan veliki problem, a to je strah od poraza zbog kojeg se do sada nikada nije kandidirao za predsjednika iako se s njegovim imenom licitiralo i u tom smislu.

Druga grupacija u kojoj treba tražiti potencijalnu novu snagu u SDP-u su „mladi“ gradonačelnici i načelnici koji imaju uporište na terenu. Neki od njih i na vrlo nepristupačnom, poput Miše Krstičevića, gradonačelnika Ploča ili Tončija Bilića, gradonačelnika Trogira za kojeg oni koji ga dobro poznaju kažu da je kvalitetan, ali i vrlo samozatajan i netko tko se ne zna gurati. Krstičeviću koji osim političke gradi i liječničku karijeru s druge strane ne fali ambicije iako je s podrškom de facto Peđi Grbinu pokazao da nije još vrijeme ponuditi se za čelnu osobu.

O takvoj pak opciji, čini se, razmišlja zato Mirela Ahmetović, načelnica Omišlja i saborska zastupnica SDP-a s velikom potporom Zlatka Komadine. Ahmetović je simpatije javnosti stekla borbom protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala na Krku, ali i činjenicom da je uvela potpunu transparentnost proračuna svoje općine. Kao potencijalni kandidat za lidera iz ove „grupacije“ spominje se i uspješni gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić koji je ulaskom u Sabor u ovom sazivu dobio priliku postati nacionalno prepoznatljiv političar kojeg mnogi u stranci priželjkuju barem u novom Predsjedništvu.

Svoju kandidaturu za novo vodstvo očekuje se da će istaknuti i gradonačelnik Čakovca kao i gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek koje u SDP-u ističu kao kvalitetan, novi kadar. Tu je i uspješni načelnik općine Tisno koji se pobjedom Davora Bernardića dosta pasivizirao u stranci i čak napustio Sabor i posvetio posve općini, ali za kojeg se mnogi nadaju da još ima stranačkih ambicija. Ozbiljno se računa i na Ivanu Marković, gradonačelnicu Supetra za koju upućeni kažu da ima karakteristiku koja nedostaje većini, a to je da razmišlja „zdravo, i da je hrabra što je i više puta do sada i pokazala.    

Kandidature se očekuju i od nekolicine članova koji nisu do sada bili u lokalnim bitkama i nisu bili u dosadašnjem vodstvu, ali su uvijek tu uz stranku te se očekuje da naprave i taj jedan iskorak više u stranačkoj hijerarhiji. Poput aktualnog člana Glavnog odbora, pravnika Alena Čička koji je na prošlim stranačkim izborima bio jedan od kandidata za šefa zagrebačkog SDP-a kao i pravnika i riječkog SDP-ovca Vojka Brauta koji je, kažu upućeni, vjetar u leđa dobivao od Erika Fabijanića, predsjednika Glavnog odbora SDP- a. Mnogo je i onih koji drže da se pasivizirati ne bi trebao ni Emil Tafra, znanstvenik i Bernardićev prijatelj za kojeg i mnogi oni koji nisu bili za Bernardića kažu kako SDP može puno dati.

 

Komentara 57

AN
antiekstremist
07:07 27.07.2020.

Svi nabrojani noću spavaju omotani u Jugo trobojku, dakle koliko god mladi bili svi oni mentalno žive u vremenu prije 1990.-te. Dakle nula bodova.

MM
mmaraci4
07:24 27.07.2020.

Nisu to nikakvi lideri,sve su to zgubidani i ljenčine.

BA
ball
06:59 27.07.2020.

Sve jadnik do jadnika SDP su dani izbrojeni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije