Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14 godina bez suđenja

Tko su dvojica zatvorenika koji su iz Guantanama prebačeni u Srbiju

Guantanamo Bay
Foto: News Syndication/PIXSELL
1/6
11.07.2016.
u 17:50

U Srbiju su prebačeni zatvorenici uhvaćeni 2001. godine u Afganistanu

SAD je objavio da je dvoje zatvorenika iz zloglasnog zatvora Guantanamo Bay na Kubi prebacio u Srbiju, piše NY Times

U Srbiju su prebačeni zatvorenici uhvaćeni 2001. godine u Afganistanu koje je potom pritvorila Američka vojska te ih je bez suđenja držala 14 godina.

Srbija je primila Jemenca Abdula Rahmana Ahmeda koji, po američkim podacima, ima 36 ili 37 godina. 

Godine 2009. odbor za reviziju slučajeva, u kojem su bili pripadnici šest američkih agencija, zaključio je da Ahmed treba ostati u pritvoru, no potom je drugi odbor 2015. godine odlučio da njegov pritvor više nije potreban.

U javnom izvještaju odbora stajalo je da je Ahmed prije "vjerojatno bio nižerangirani borac Al-Qa'ide", no potom je promijenio svoje stavove u zatvoru.

Drugi izručeni zatvorenik Srbiji je državljanin Tadžikistana, 37-godišnji Omar Hamzayavich Abdulayev. On je prebacivanje iz Guantanama čekao od 2009. godine kada je odbor zaključio da je predstavlja dovoljno malu prijetnju kako bi mogao biti izručen u drugu državu. 

>>Senat odbio da se teroristima sudi samo pred vojnim sudovima

Komentara 21

Avatar superhik74
superhik74
19:03 11.07.2016.

1999 su im bacali bombe a sada im bacaju muslimane iz Afganistana. Tim ulizivanjem Vucic vjerojatno kupuje Americki pritisak na Hrvatsku da popusti u blokiranju Srbije pri pregovorima s EU. Normalno "nasi" politicari ce jedva docekati da se uvuku Amerima i onda proglase to velikim medjunarodnim uspjehom Hrvatske diplomacije. Nekad se to zvalo "bratstvo i jedinstvo".

LU
Lujo123
22:54 11.07.2016.

To je USA demokracija!! 14 godina bez suđenja uz stalna mućenja i bez ikakvih prava, a nama stalno sole pamet!!! Fuuuuj!!!

BU
Bulaba
18:38 11.07.2016.

To su sve Ostojićevi doktori i inženjeri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije