Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEĆANJE NA sION

Tko pjeva, zlo ne misli... ali ne i u Palestini

Maizie Williams iz Boney M u Ramallahu
AFP
22.07.2010.
u 14:49

Maizie Williams, koja nastupa pod imenom svoje nekadašnje grupe "Boney M", zamolili su da na glazbenom festivalu u Ramallahu ne izvede jedan od najvećih hitova te grupe.

Legendarnu zapadnonjemačku disko grupu "Boney M", koju je producent Franz Reuther, koji se prozvao Frank Farian, okupio od unajmljenih pjevača s Kariba (dvije iz Jamajke, jednu iz Montserrata i jednog iz  Arube), i dan danas stariji, a i neki mlađi, pamte po brojnim hitovima iz sedamdesetih i s početka osamdesetih: "Daddy Cool", "Ma Baker", "Hooray! Hooray! It's a Holi-Holiday", "Rasputin"...

Jedna od pjevačica, Maizie Williams, danas nastupa pod imenom "Boney M", kao jedina od članova grupe koja za to ima odobrenje osnivača i vlasnika imena Franka Fariana. Pod tim imenom je u srijedu navečer nastupila na glazbenom festivalu u Palestini, u Palači kulture u Ramallahu na Zapadnoj obali, ali uz jednu zabranu.

Maizie je pjevala hitove "Daddy Cool", "Ma Baker" i "Brown Girl in the Ring", ali na zahtjev organizatora izostavila je iz programa jedan od najvećih hitova grupe, obradu reggae hita grupe "The Melodians" s kraja šezdesetih, "Rivers of Babylon". Naime, u "Rijekama babilonskom" se u refrenu izravno citira Knjiga psalama (Psalam 137 i 19:14) u kojima se govori o čežnji izgnanih Židova za svojim domom Izraelom. Kako je dio palestinske političke doktrine da se negira pravo Židova na povratak u Izrael, organizatori festivala smatrali su da je ta pjesma "nedolična" i zamolili da je se izostavi.

– To je nekakva politička stvar ili tako nešto, ali tražili su od nas da je ne sviramo i bili smo pomalo razočarani – rekla je Maizie Williams.

Komentara 4

Avatar dovidovic
dovidovic
11:16 23.07.2010.

Nije Sjećanje na Zion već na Sion ili Cion. Zion je engleski. VL uposlite honorarnog lektora dok vam je stalni na odmoru, da se ne brukate. Članak je, inače odličan. Pametnome dosta da shvati čija je zemlja - Židovi suu tu pjesmu spjevali u šestom stoljeću prije Krista, a nacija Palestinac pojavila se prije četrdeset godina :)

Avatar nekakav
nekakav
16:35 23.07.2010.

o palestincima vi nemate pojma. tko je bio u palestini prije židova? jedni su druge otjerali s zemlje. pa se neki vraćali.. mlitavi su argumenti izraelaca. ako američki indijanci nemaju nikakvih prava na svoju zemlju, kako li će tek to imati izraelci? ha? akademici, izjasnite se! a kamo smo to mi hrvati došli? nikog nije bilo tu prije? trebamo li u poljskoj zahtijevati svoju zemlju? to više ni kod muških ne pali, tko je bio prvi njegovoj ženski, a kamoli u politici. ah ta nesretna palestina... znate čija je zemlja? onoga tko može dokazati da je njegova, papirima. zato izraelci 60 godina sprečavaju palestince da se vrate. kad izgine i zadnji starčić, onda će dozvoliti povratak prvobitnih vlasnika. koji će biti pokopani. to su židovski zakoni. usotalom, zašto ih tolko branite? pa nisu li oni vašeg isusa raspeli?! znate da palestincima sprečavaju zabiti cijevi za vodu dublje od slaba 2 metra? svaki rezervar za vodu im unište. kroz palestinska polja grade ceste, ne po kamenjaru. da spoje svoja naselja. zanju oni vrlo dobro što rade. a vi labudani se cerekajte tuđoj nesreći. malo je dubrovnik bio u okruženju, pa ste cvilili ko... a gaza živi u takvom logoru 60 godina. uvijek se može zauzeti strana. ali se moraju poznavati činjenice. a ne biti osupnuti razvojem izraela, oružja... pa što bi palestinci u onom svinjcu gazi trebali napraviti? pokloniti se svojim tamničarima? što niste išli u sarajevo kad je bilo u okruženju? da vidite kako vam se torbe pregledavaju, stvari izdvajaju... palestinci to svaki dan imaju. s tim da oni ne smiju ništa unositi. njima je zabranjeno vodu, i gorivo uvesti. krasni ste se našli... podražavati narod koji svoje postojanje temelji na porobljavanju drugog naroda u ime nekakve vjere... ma koje vjere?!

Avatar dovidovic
dovidovic
19:07 23.07.2010.

Izrael je židovska zemlja. Palestinci se boje svakog spomena te činjenice. Sreća pa Hrvati imaju Bibliju pa znaju. Kad su se Josip i Marija vraćali s Isusom iz Egipta, Matej kaže, vraćali su se u \"Zemlju Izraelovu\" Palestincima Palestina! (danasanas poznata kao Jordan)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije