Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKE RIJEČI JOSE MAGAŠA Dječji psihijatar Nenad Jakušić o posljedicama koje proizvodi govor mržnje

Tko ne može govoriti lijepo o majci djeteta, neka šuti!

J. Magaš izjavama izazavao burne reakcije
Foto: D. Stanin
29.06.2008.
u 19:00

Samo nekoliko dana nakon što je Ana Magaš izašla na slobodu i u prvome javnom istupu najavila da će se boriti za skrbništvo nad 12-godišnjim sinom, djed Joso Magaš žestoko se obrušio na majku svoga unuka izgovorivši za naš list: "Ja to smeće nisam gledao, ona nije Ana Magaš. Ona je hladnokrvni ubojica"!

Voditelj psihotraume u Klaićevoj bolnici, dječji psihijatar Nenad Jakušić, na općenit, ali više nego jasan način progovorio je o posljedicama za svako dijete kada njegovi bližnji govore ružno o roditeljima.

Ako skrbnici djeteta, bake ili djedovi i druge djetetu bliske osobe, ne mogu ništa lijepo reći o majci djeteta, neka zbog dobrobiti djeteta radije šute. Isto tako ni majka, a ni itko drugi ne bi smio pred djetetom govoriti ništa loše o ocu. Sve strane trebaju govoriti pozitivne stvari o ocu i majci, pa čak i da ih gotovo nije bilo. Djeca od 10, 11 ili 12 godina ne mogu se distancirati ili imati kritičan stav prema onome što o roditelju govore njemu bliske osobe.

Nitko ne može izbrisati da majka postoji, dijete nosi 50 posto njezinih gena i u interesu je svih da dijete ima kontakt s majkom i da smireno uspostavi odnos s njom kaže Jakušić. Ističe da je svaki slučaj nesretnog djeteta kompliciran i poseban te da razgovor o tomu što se dogodilo i kako treba dogovoriti sa stručnom osobom.

Puno je teža situacija kada dijete ima samo jednog roditelja i još mu se govori protiv njega nego kada roditelji u procesu rastave govore jedno protiv drugoga, iako ni to nije prihvatljivo.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije