Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovar

Tko (ne) dolazi na prosvjed: Penava pokrenuo lavinu, a sad šuti

Ivan Penava
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/5
09.10.2018.
u 17:44

Što vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ima reći, čut će se tek s pozornice u subotu na prosvjedu, kada će biti jasnija i njegova politička sudbina

Inicijativa vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave u proteklih je mjesec dana podijelila hrvatsku javnost, branitelje i politiku, pa i izazvala potres u vrhu HDZ-a kada je, na nagađanja da iza prosvjeda stoji Milijan Brkić, otpočeo političko-pravosudni udar na drugog čovjeka stranke s još uvijek neizvjesnim završetkom.

No četiri dana uoči prosvjeda, najavljenog za subotu 13. listopada, svi su se ključni čimbenici nedvojbeno izjasnili o prosvjedu, argumentirali svoje stavove i čvrsto zauzeli strane. Tko će u Vukovar dići svoj glas za presporo procesuiranje ratnih zločina, a tko ne želi politizirati vukovarsku žrtvu? Tko podržava prosvjed, a tko ga se unaprijed odrekao? Organizatori – Grad Vukovar i gradonačelnik Penava – očekuju oko 15.000 ljudi, no nakon izjave njegova savjetnika za branitelje Tomislava Josića, koji je najavio i veliki odaziv dijaspore iz cijelog svijeta, taj bi broj mogao biti i znatno veći. Premda je Josić naglasio da političkih govora neće biti, kako će osim Penave govoriti samo žrtve, a redari promptno uklanjati potencijalne provokatore, sudeći prema najavljenim imenima putnika za Vukovar, teško je očekivati da barem na marginama prosvjeda neće pokušati ušićariti kakav politički bod.

Bez političkih govora

Anto Đapić i njegova inicijativa Desno najavili su tribinu o izbornom zakonu i pravima nacionalnih manjina upravo u Vukovaru, a jedna od prvih koji su podržali Penavu, u vrijeme dok je još zbunjivao javnost izjavama kako je Plenkovićeva Vlada najbolja ikada, bila je udruga U ime obitelji Željke Markić.

Svoje je argumente nedavno ilustrirala objavom na Facebooku, gdje je objavila fotografiju Milorada Pupovca “napadnutog limunom zbog čega je državni vrh odmah krenuo u lov na počinitelja”, ali i fotografijom vukovarskog heroja Jean-Michela Nicoliera čija obitelj čeka pravdu već 27 godina. ”Selektivni progon kriminalaca, korištenje policijskih i istražnih informacija za političke ucjene te neistraživanje ratnih zločina samo su dio korupcijske hobotnice koja uništava Hrvatsku. Do kada?”, napisala je Markić u komentaru ispod Pupovčeve i Nicolierove fotografije.

Prosvjedu bi se trebao odazvati i veći broj aktivista inicijative “Istina o Istanbulskoj”, odakle su već odaslane obavijesti volonterima pa se očekuju njihovi simpatizeri iz Šibenika, Splita i Zagreba. Podršku prosvjedu jasno je dao i čelnik HRAST-a Hrvoje Zekanović koji je rekao da je uvjeren kako će “stotine autobusa iz cijele Hrvatske krenuti prema Vukovaru”.

Ondje će 13. listopada biti i Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih.

– Neovisni za Hrvatsku sigurno će ići u Vukovar. Potpora inicijativi nije upitna. Protestirat ćemo zbog neprocesuiranja ratnih zločina, ali i zbog njihova zataškavanja – kaže Bruna Esih. No odaziv spomenutih grupacija bio je očekivan i nikoga nije trebao iznenaditi, kao što su iznenadili neki poput Branimira Glavaša kojemu su koncert dobrodošlice nakon povratka iz zatvora u Mostaru još ne tako davno priredile braniteljske udruge koje nedvojbeno podržavaju Penavin prosvjed. Glavaš se, naime, obrušio na gradonačelnika Vukovara, ali i Milijana Brkića smatrajući da prosvjed ima političku pozadinu. – Gotovo sam siguran da iza toga postoji pokušaj nezadovoljnika unutar HDZ-a da se destabilizira šefa HDZ-a – poručio je predsjednik HDSSB-a i Plenkovićev koalicijski partner.

Dakako, Plenkovićeve ministre u Vukovaru nitko ne očekuje, no bilo je zanimljivo dočekati i čuti kakav će stav zauzeti Kolinda Grabar-Kitarović. “Predsjednica neće prisustvovati prosvjedu u Vukovaru 13. listopada 2018. godine”, odgovorili su iz njezina Ureda tek na inzistiranje novinara, a u jedinoj izjavi koju je dala kratko je kazala: “Vi znate da ja ne podržavam prosvjede.”

Ministri na mukama

A prosvjed, svjedočimo već danima, podijelio je i braniteljske udruge i Hrvatski generalski zbor, odakle je istupio Željko Sačić. Hvidra i generali predvođeni Pavlom Miljavcem govore o “politizaciji” ili se pitaju “tko će to sve platiti”, no Đakićevi ljudi već danima, neovisno o središnjici udruge, organiziraju autobuse za Vukovar.

– Plenković na nas nije vršio pritisak, a pitanje je i tko to sve plaća. Generalski zbor neće na prosvjed, ali pojedinačno može ići tko želi – kazao je predsjednik Generalskog zbora Miljavac pa iznenadio pojedine predstavnike braniteljskih udruga koji se kunu da je samo koji dan radije na sastanku u Ministarstvu branitelja tvrdio suprotno.

Na sto muka ovih su dana ministri branitelja i obrane Tomo Medved i Damir Krstičević, razapeti između stranačke stege i lojalnosti prema populaciji koju predstavljaju jer su, kao što je poznato, najutjecajnije udruge – veterani iz Specijalne policije i garde – svoj dolazak u Vukovar najavile među prvima. No, dok politika i narod lome koplja trudeći se razaznati stvarni motiv vukovarskog prosvjeda, onaj koji je pokrenuo lavinu već tjednima šuti. Što HDZ-ovac Ivan Penava ima za reći, čut će se tek s pozornice u subotu, kada će biti jasnija i njegova politička sudbina.

Pogledajte video: Kronologija afere lažnih SMS-ova

 

Komentara 136

BA
bakulušić
17:51 09.10.2018.

Čovjek šuti i radi! Pa ne će se valjda nadmudrivati sa Đakićem i ostalima preko medija koji će svaku njegovu riječ okrenuti naopako.

LI
liskovaca
18:03 09.10.2018.

Svi u Vukovar!!!!

Avatar Chupacabra
Chupacabra
17:48 09.10.2018.

Ja i moja obitelj dolazimo.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije