Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD DANAS NA SNAZI

Tko ne bude platio nove brutalne prometne kazne prijeti mu i zatvor do 60 dana

kazne
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
01.08.2019.
u 07:07

Na snazi izmijenjeni Zakon o sigurnosti prometa na cestama, znatno su postrožene kazne, ponajprije za najteže prekršaje i vozače koji ih ponavljaju

Od danas u cestovnom prometu u Hrvatskoj ništa više neće biti isto jer su stupile na snagu izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a kojima se drastično povećavaju kazne, pogotovo za recidiviste najtežih prometnih prekršaja. A za tih osam najtežih prekršaja – od namjernog prolaska kroz crveno svjetlo i prekoračenja dozvoljene brzine u naseljenom mjestu za više od 50 km/h pa do vožnje pod utjecajem alkohola i droge – kazne iznose do 10.000 do 20.000 kuna, umjesto dosadašnjih od 5000 do 15.000 kuna.

A tko ne bude mogao ili htio platiti tako brutalne kazne, morat će u zatvor do 60 dana. Usto, propisano je i oduzimanje vozačke dozvole na najmanje šest mjeseci ako su ti prekršaji počinjeni drugi put, odnosno najmanje 12 mjeseci ako su počinjeni treći put. Za te prekršaje od danas će vozači dobivati šest umjesto dosadašnja tri negativna boda. Novina je i da će policija imati ovlasti oduzeti vozilo kao sredstvo kojim je počinjen jedan od tih osam najtežih prekršaja.

Odluka suda u roku od 15 dana

Policija tako može vozilo privremeno oduzeti vozaču koji je najmanje već dva puta pravomoćno kažnjen u trogodišnjem razdoblju, počevši od stupanja ovog zakona na snagu, a ponovno počini neki od osam najtežih prometnih prekršaja. Vozilo se pri tome privremeno oduzima do odluke suda, koji je dužan tu odluku donijeti u roku od 15 dana.

U Ministarstvu unutarnjih poslova, koje je izmjene i dopune zakona izradilo u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti, tih osam najtežih prekršaja detektirali su kao uzrok najvećih i najtežih stradavanja u prometu.

No, osim za recidiviste najtežih prekršaja, a koji se uglavnom odnose na brzinu i alkohol, odnosno droge, znatno su povećane novčane kazne i za još dvije “ubojice” u prometu – pojas i mobitel. Tako će od danas oni koji ne koriste sigurnosni pojas i nepropisno koriste mobitel u vožnji platiti kaznu tisuću kuna, umjesto dosadašnjih 500 kuna.

Znatno su povećane kazne i za druge prometne prekršaje. Tako je, primjerice, kazna za nezaustavljanje na crveno svjetlo na semaforima umjesto dosadašnjih od 2000 do 5000 kuna povećana na od 3000 do 7000 kuna.

Uvodi se i točna definicija propisanog sigurnosnog razmaka između vozila na autocesti. Tako vozila moraju biti na udaljenosti koja nije manja od udaljenosti koju bi vozilo prešlo brzinom kojom vozi u dvije sekunde, odnosno udaljenosti propisanoj prometnim znakom. Ako se vozi u koloni, ta udaljenost ne smije biti manja od udaljenosti koju vozilo, pri brzini kojom se kreće, može prijeći u jednoj sekundi. Tko se ne bude držao sigurnosnog razmaka, bit će kažnjen s 2000 kuna i dobit će jedan negativni bod. Oni koji se autocestom voze lijevim trakom, koji inače služi samo za pretjecanje, kad budu uhvaćeni u tom prekršaju platit će također 2000 kuna kazne, umjesto dosadašnjih 500 kuna.

Online provjera vozačke dozvole

Od danas će vozač koji ne stane na pješačkom prijelazu sa semaforima kad je upaljeno crveno svjetlo platiti kaznu od 3000 do 7000 kuna, a dosad je ta kazna bila tisuću kuna. Usto, bit će mu oduzeta vozačka dozvola na razdoblje od jednog, tri i šest mjeseci, ovisno o tome koliko je puta dotad počinio taj prekršaj. A dobit će i tri kaznena boda.

Ako vozilom prođete pokraj vozila koje je stalo da bi propustilo pješaka na pješačkom prijelazu, platit ćete kaznu od 3000 kuna, umjesto dosadašnjih 2000 kuna, a dobit ćete i dva negativna prekršajna boda. Ako s vozila ne očistite snijeg, led ili vodu, umjesto dosadašnjih 700 kuna, platit ćete kaznu od tisuću kuna. Povećane su i novčane kazne za nepropisno uključivanje u promet, prestrojavanje, pretjecanje, obilaženje, zaustavljanje, skretanje udesno ili ulijevo, polukružno okretanje, vožnju unatrag....

Novost je i da će se snimati polaganje vozačkih ispita i tehnički pregledi vozila. A ima li netko važeću vozačku dozvolu i koliko ima kaznenih bodova, moći će se provjeriti brzo i jednostavno. Naime, MUP će na svojim web-stranicama omogućiti da se na temelju serijskog broja vozačke dozvole, bez potrebe dodatnih plaćanja upravnih pristojbi i čekanja, provjeri stanje vozačke dozvole, odnosno je li ona važeća, nevažeća ili ukinuta, a moći će se provjeriti i broj negativnih prekršajnih bodova i izrečene zaštitne ili sigurnosne mjere zabrane upravljanja vozilom. U MUP-u ističu da se time neće dostavljati nijedan osobni podatak.

Video: Veće kazne u prometu

Ključne riječi

Komentara 114

Avatar AlPoS
AlPoS
07:28 01.08.2019.

Reda u prometu treba i mora biti, pa i novčanih kazni. Na žalost problem je što će većinom nastradati "mali čovjek", jer kakva su ograničenja po cesti 30 km/h ili 40kmh, a ne računam tu uopće sve vezano uz škole i djecu. Mnogo je znakova po cesti koji ne služe ničemu, jer 30 km/h se recimo ne može voziti. Naravno da ne spominjemo da će "uzorni građani i zlatna mladež" i dalje biti zaštićena. Gadljivi su više naši zakoni, jer sve se donosi preko noći, bez ikakvog plana.

DO
domagoj1492
08:39 01.08.2019.

Koga ovi valjaju ? Nabijaju kazne i poreze , svaki ministar u svom sektoru gleda da zgazi narod još više. Treba to potjerati iz fotelja, nek si mamu doma gaze.

Avatar ♌
08:00 01.08.2019.

U gradu ne smiju da diraju moćnike jer ode palica, zato po selima ima da "žanju" ovo malo naroda što nije ošlo u Irsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije