Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FRANCUSKA

Tko može poraziti Marine Le Pen

francuska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
20.11.2016.
u 20:15

Francuski konzervativci biraju svoga predsjedničkog kandidata kojemu će glavni zadatak biti poraziti lidericu Nacionalne fronte

Francuski konzervativci ovoga vikenda odlučuju o svome predsjedničkom kandidatu za izbore koji će se održati u svibnju iduće godine. Iako je riječ o stranačkim predizborima, oni su izuzetno važni jer će upravo kandidat francuskih republikanaca u drugom krugu izbora biti protivnik sve popularnije liderice krajnje desne Nacionalne fronte Marine Le Pen. Zbog izrazite nepopularnosti sadašnjeg predsjednika iz redova socijalista, kandidat te stranke neće ući u drugi krug.

Konzervativci imaju pet kandidata, a njih trojica su se iskristalizirala kao favoriti. Uz bivšega predsjednika Nicolasa Sarkozyja, pobjedi se nadaju i dva bivša premijera – Alain Juppé i François Fillon. Iako Francuska još uvijek grca u ozbiljnim političkim i gospodarskim problemima, spomenuta trojica najviše su govorila o tome tko od njih najbolje može ujediniti glasače kako bi na minimum smanjili mogućnost da Marine Le Pen pobijedi.

Najveću popularnost posljednjih mjeseci uživa Alain Juppé (71), bivši gradonačelnik Bordeauxa i premijer u doba predsjednika Jacquesa Chiraca. Vodio je umjerenu kampanju kojom se čvrsto svrstao u desni centar. Njegov glavni moto bio je da ne želi Francuze okrenuti jedne protiv drugih. On je od sredine 90-ih, kada je bio izrazito nepopularan političar, doživio golemu transformaciju.

Za Nicolasa Sarkozyja ovo je posljednja prilika da se natječe za visoku funkciju. On je vodio tvrdu, desničarsku kampanju u kojoj je išao protiv muslimana i manjina, ali također naglašavao kako ne vjeruje da su klimatske promjene posljedica ljudskih aktivnosti. Kod njega je bilo očito da puca na birače koji bi se mogli prikloniti Le Penovoj. François Fillon, Sarkozyjev premijer, distancirao se od njega, ali još uvijek stoji iza vrlo konzervativne političke agende, a mnogi tvrde da je on simbol francuske provincijske desnice. Na ove predizbore može izaći svatko tko potpiše da se slaže s vrijednostima francuske desnice i tko uplati dva eura. Procjenjuje se da takvih ima oko 3,5 milijuna. Neki ljevičari najavljuju da će glasati uz napomenu da vrijedi potrošiti dva eura kako bi se Sarkozyja izbacilo iz utrke.

>> Bauk trampizma kruži Europom

Komentara 6

RA
ranko75
21:22 20.11.2016.

Bolje je da pobjedi Le Pen, a ne globalista Sarkozi!

TA
tarzan
21:28 20.11.2016.

A zašto bi netko trebao poraziti Le Pen? Vidim da su mediji već u velikoj ofenzivi protiv Le Pen i stvaraju pritisak samo da ta opcija ne bi došla na vlast. Naprijed Le Pen!

BE
beeroslaw
21:58 20.11.2016.

sarkozy otpao u prvoj rundi, slijedeca prognoza molim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije