Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMARCI KAO POŠAST

Pogledajte kako ovih dana izgledaju djeca iz Osijeka i okolnih mjesta, nestašica sprejeva protiv komaraca

komarci u Osijeku
Foto: Čitatelji
1/11
19.06.2019.
u 17:20

Imate li i vi problema s komarcima? Javite nam odakle ste, a svoja iskustva, fotografije i snimke šaljite nam javi@vecernji.net

Dok gradske vlasti prebacuju krivnju jedne s drugih zašto se komarci u Osijeku i na području cijele Osječko-baranjske županije nisu na vrijeme tretirali, oni koji najviše ispaštaju zbog krvopija su – djeca.

Ako ne žele da njihovi mališani budu puni uboda koji ih, u najbolju ruku, samo svrbe i otiču im, roditeljima ne preostaje ništa drugo nego ostati unutar svojih domova. Jer malo je repelenata koji će obraniti djecu od ovih komaraca. Ne zato što su snažniji i otporniji, nego zato što ih jednostavno ima previše.

– Ovako se probudila! Na kući su svuda komarci, uključujući i vrata. Na vratima je dodatna zavjesa. Aparatić Raida svaku večer u dječjoj sobi. Soba svaku večer pregledana prije spavanja i eto, opet je izbodena – požalila nam se jedna Osječanka čiju djevojčicu komarci također nisu zaobišli.

Iako se u Osijeku i prigradskim naseljima iz automobila praši svaki dan, problem komaraca nikako ne jenjava. Uginule komarce doslovno metu s ulice, no već nakon sat-dva, opet su ih milijuni.

– Svaki dan kao da ih je sve više – požalit će se brojni Osječani.

Bez mrežica za zaštitu na prozorima i vratima ne može se živjeti, a u trgovinama su ovih dana najprodavaniji upravo repelenti protiv komaraca.

Opća nestašica sprejeva za komarace u Osijeku i okolnim mjestima preko Petrijevaca pa sve do Valpova i Belišća postala je ozbiljan problem. Nemaju ih čak ni veliki trgovački lanci.

Nemamo, nažalost. Rasprodali smo sve posljednjih dana, ne znamo kad ćemo ih točno dobiti – potvrdili su nam u jednoj veliki trgovini.

Inače, tete u vrtićima u okolici Osijeka apelirale su na roditelje da donesu sprejeve protiv komaraca kako bi mogli mališane izvesti na igru u dvorište. Roditelji su se našli problemu pa su sprejeve donijeli samo oni koji ih imaju na zalihi od prošle godine.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u nedjelju je u Sarvašu izmjerio čak 134 sleta komarca na čovjeka u 15 minuta.

– Ako netko misli da problem s komarcima nije velik... Imaš dvorište, ne možeš ga koristiti. U parkove oko kuće, ne smiješ ni pomisliti otići. Sramotno! – objavila je na Facebooku jedna Osječanka uz fotografiju svoje izbodene djece.

Foto: Čitatelji

No problem nije samo u Osijeku, još većih problema imaju okolna mjesta. U općini Petrijevci, primjerice, mještani su ogorčeni.

– Djecu su mi komarci izboli u nedjelju usred dana kad je najviša temperatura. U podne sam im napunila bazen s vodom da se kupaju i stavila im suncobran kako bih ih zaklonila od sunca, no vrućina im uopće više ne smeta. Prije ih barem nije bilo tijekom dana kad su najviše temperature nego samo ujutro i predvečer, ove godine su nemogući. Ulaze u usta, bodu, a da ne pričam da se u vrtu ništa ne može raditi jer su ih tamo tisuće u bilo koje doba dana – žali se Petrijevčanka.

– Mama je posebno ljutita jer svaku večer otečena ulazi u kuću. Mora raditi u vrtu, okopati travu, ubrati što treba, a ne može gledati od komaraca – dodaje.

Prije nekoliko dana iz osječke gradske uprave pročelnik Romano Kristić i dogradonačelnik Boris Piližota za veliku najezdu komaraca ''optužili'' su Kopački rit, ali i općinu Petrijevci. Međutim, župan Ivan Anušić izjavio je pak kako je problem bio što se komarci nisu tretirali još u veljači kada su se trebale uništiti ličinke te da su to jedino učinili Općina Antunovac, kao i općina Petrijevci.

No, ništa to ne znači Petrijevčanima u čijem se mjestu komarci, otkad je ovogodišnje najezde, nisu nijednom tretirali.

– Prašit će ih opet za Žetvene svečanosti (kulturno-umjetnička manifestacija op. a.) da pokažu kako se brinu o nama kao i prošle godine kada su to napravili usred priredbe pa su se ljudi skoro pogušili – ogorčen je Petrijevčanin.

Županija i Grad sada su i od Vlade zatražili dodatan novac za borbu protiv najezde, no svi se pitaju je li kasno i nije li se moglo nešto mnogo ranije učiniti?

Imate li i vi problema s komarcima? Javite nam odakle ste, a svoja iskustva, fotografije i snimke šaljite nam javi@vecernji.net

Ključne riječi

Komentara 39

PA
PainKiller
12:10 19.06.2019.

Ista priča kao i svake godine. Za važne stvari se nema novca ni tehnike, ali zato su fondovi za domjenke uvijek puni.

OS
oszg
12:11 19.06.2019.

ma ne mora su biti posebno pametan da se zna tko je kriv krivo je gradsko poglavarstvo koje ne radi ništa gledaju se vodostaji da li ima vode ili nema pa problem komaraca u gradu Osijeku je već najmanje 45 god. koliko ja pamtim znači zna se da će biti problem sa komarcima svake godine izdvojiti 3 mil.kuna za suzbijanje komaraca je smiješno a gradski proracun 500 i kusur mil. a da ne govorim da su povećali komunalnu naknadu i jedan od argumenata je bio za suzbijanje komaraca naknada se digla , a komarci ostali

RI
risingsun
12:22 19.06.2019.

Ovo je prestrasno i sramota ! Ovo je direktna ugroza zdravlja gradjana i za ovo treba neko kazneno odgovarati ! Gradjani, borite se za svoja prava !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije