Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Agrokor

Tko je tko u roll-up modelu? Ni Rusi ni Amerikanci ne mogu upravljati Agrokorom

Ante Ramljak
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/9
28.10.2017.
u 08:21

Nije bio posao uprave da provjerava tko je po kojoj cijeni kupovao Agrokorov dug

Potpisivanje kredita uz roll-up model bila je jedina opcija izvanrednoj upravi u lipnju da dođe do svježeg novca. Još u travnju, o čemu je Večernji list prvi pisao, zapadni su fondovi bili spremni na ubrizgavanje novca, no u tom trenutku izvanrednoj upravi roll-up model nije bio prihvatljiv.

No, s obzirom na tonjenje poslovanja koncerna, ali i neizvjesne političke situacije vezane za opstanak Vlade, izvanredna uprava prihvatila je uvjete pod kojima može doći do potrebne joj likvidnosti. Taj model financiranja znači da će kreditori za svaki dani euro imati zagarantirano pravo u istom omjeru na povrat starog duga. Nekoliko puta se već pisalo da bez tog novca Agrokor ne bi imao mogućnosti za pripremu sezone, pokretanje proizvodnje, pa u konačnici da i dobavljači ne bi mogli opstati, niti bi im bio vraćen stari dug.

Roll-up bilo jedino rješenje

No ubrzo se počela javljati teza da su takvi fondovi lešinarski jer rade isključivo u cilju dobre zarade, a u slučaju neisplate duga na sudovima izbore do kraja svoje tražbine. Ta činjenica stoji, ali su oni zbog prihvaćanja rizika jedino moguće rješenje za tvrtku u gorućem problemu.

Zbog očekivane zarade ti su fondovi još i za vrijeme Todorićeve uprave ulagali u Agrokorov dug. Nakon prvih naznaka krize počeli su prodavati obveznice, a potom ih opet po niskoj cijeni kupovali, po otprilike cijeni od 30 centi. Upravo se i tu stvorila povika, jer sada ti fondovi sudjeluju u roll-upu i imaju pravo na povrat starog duga po nominali, što znači da će zaraditi. No, nije bio posao izvanredne uprave da provjerava tko je po kojoj cijeni kupovao Agrokorov dug.

Ante Ramljak
1/10

Niti bi ugovor sklopljen s njima i bankama trebao biti iznenađenje, jer su njihovi sadržaji pa i klauzule uobičajene, ali i koji se u financijskom svijetu javno ne objavljuju. Tim više što je Agrokor još uvijek privatna kompanija. Iako, nakon izglasavanja zakona i postavljanje u upravu osobu koju je imenovala Vlada, može se reći da bi i Agrokor, kao i svaka druga tvrtka u stečaju ili predstečaju, trebala zahtijevati od kreditora javnu objavu.

Jer upravo zbog takvih detalja, politički udar zbog svake nijanse razgovora, dogovora i sklopljenih ugovora bit će neizbježan. Osim fondova, kreditu su se pridružile i banke. Među njima i ruska VTB banka, dok je istodobno druga, ruski Sberbank odustala od davanja kredita, štoviše pokušala i preko suda poništiti takav ugovor o kreditiranju, a isto pokušavaju i s lex Agrokor, kao što su i pokrenuli pravne radnje za ovrhom nad Agrokorovom imovinom u susjednim zemljama gdje koncern djeluje.

U četvrtak su u koncernu objavili da je u lipnju osim roll-upa bio i drugi zahtjev za refinanciranjem od jednog investitora, no koji je ocijenjen neprihvatljivim zbog visoke cijene kapitala i teško provedivog zahtjeva za jamstvima nad Jamnicom i drugim društvima. Pa bi tako, primjerice, kamata i provizija u ovom slučaju bila između 15 i 20 posto. Zato je prihvaćen prijedlog fonda Knighthead i Zagrebačke banke za financiranje vrijedno 480 milijuna eura uz roll-up i uz četiri posto kamate.

Plan održivosti i tražbine

I umjesto da se cijela situacija makne od politike i prozivki, treba razmisliti o tome što se moglo dogoditi da zakona i kredita nije bilo, a tada bi scenarij bio val stečajeva i predstečajnih nagodbi i gubitak radnih mjesta, ali i da se razmisli što slijedi sljedeće godine nakon nagodbe i kada novi vlasnici Agrokorovih kompanija promijene modele upravljanja. Prije svega se to odnosi na Konzum. U ponedjeljak će se objaviti plan održivosti za svaku od kompanija, tj. kolika im je vrijednost bez dugova, koliki im je potencijal...

Tijekom sljedećega tjedna bit će objavljena i lista tražbina vjerovnika. Tada će se uz usporedbu tražbina i procijenjene vrijednosti, znati na koliki će otpis morati računati vjerovnici. Najveći pojedinačni vjerovnik je Sberbank koji je odobrio 1,1 milijardi eura, ali koji će morati računati na otpis, dok se 1,6 milijardi eura odnosi na kreditore kroz roll-up, a koji iznos treba u cijelosti isplatiti. Tu je i obvezna isplata 50 milijuna eura starog duga dobavljačima koji sudjeluju u roll-upu, a koji su u tom iznosu Agrokoru isporučili robu. I oni će morati računati na otpise, a teško da će oni biti svega 15 posto, kako se najavljuje.

Najlošije će proći oni koji su s Agrokorom poslovali kroz financijske mjenice, tj. bili u raznim kreditnim aranžmanima, a što je već i vidljivo, jer su neki od njih ušli u predstečajni postupak. Cilj je sadašnje izvanredne uprave da se operativno poslovanje što više digne, a kako bi i vrijednost bila veća kod prodaje.

Odnosno, u nagodbi će se dio duga pretvoriti u udjel, a dio ostati obveza koja će se vraćati tijekom nekoliko godina. Proizvodne tvrtke posluju bolje, ali ne i Konzum, čiji je tržišni udjel oko 20 posto, a već se tom udjelu na tržištu približava Schwarz grupacija. Njemu slijedi najveća promjena, koju će najviše osjetiti njegovi dobavljači.

Komentara 39

Avatar southman
southman
09:20 28.10.2017.

Gospodo komentatori imali smo opciju 1. upumpati 2,3, mlrd. kuna poreznih obveznika i pustiti Todorića da i dalje sa tim novcem financira nenormalne troškove svoje obitelji što bi nakraju rezultiralo ionako stečajem Agrokora ili ući u roll-up u kojem će kako vi kažete lešinarsli fondovi zaraditi ali u kojoj će Agrokor kao firm opstati minimalno u 2/3 - skom obimu !!

DR
droza
08:42 28.10.2017.

Todorićev blog dio je hibridnog rata, jer on objavljuje informacije i poluinformacije koje onda mediji prenose, a država reagira. Tako na istoj strani imamo ruski Sberbank, Ivicu Todorića i oporbene stranke koje govore iste stvari, a zapravo međusobno nisu povezani. Ovo je stav komunikacijskog stručnjaka Krešimira Macana. Isto tako, znakovito je i to da apsolutno nitko ne zna, i ne može sa sigurnošću ustvrditi, stoji li iza blogerskih napisa doista Todorić. Stvar se još više komplicira time što zastupanjem blogerskih teza, oporba izravno utječe na konsolidaciju kompanije. Stoga se doista može, i mora razmotriti premijerova izjava o tome da je RH u svojevrsnom hibridnom ratu.

ST
stefj
10:52 28.10.2017.

Ma oporba lupa nevjerojatne gluposti, nek se drže Ustaša i partizana, to im jedino ide... Netko je trebao dati milijardu, a neće dati na lijepe oči. I normalno da će se osigurati, nije to politika da baca novce u bunar. I normalno da će zaraditi (ako), zato i ulaže novac... Ne bih se čudio da sve ovo vodi Sperbanka i Todorićev blog i medijsku hajku, a oporba je dovoljno glupa da se tome priključi. Sperbanka jedina gubi s Rollup modelom jer nije htjela sudjelovati u njemu. Sperbanka je i dovela pjevača u dogovoru s Todorićem, Sperbanka je i dala kredite kada nitko drugi nije htio... Tezu potvrđuje i to da i Todorić i mediji dobijaju dokumente koji su poznati samo vjerovnicima. Kako bi Todorić uopće došao do njih...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije