Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKRIVANJE IDENTITETA

Tko je novi lider ISIL-a: 'Zovu ga Profesor, ali on je okrutan i militantan krvolok'

Islamska država
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
01.11.2019.
u 17:22

Čelnici ISIL-a često koriste pseudonime koji upućuju na njihovu plemensku pripadnost i podrijetlo, a ta se imena često mijenjaju

- Ne raduj se, Ameriko, zbog mene ćeš zaboraviti užas koji si promatrala, a Baghdadijeva postignuća bit će ti slatka... Čeka te pakao! – poručio je novi izabrani kalif Islamske države Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi u sedmominutnom obraćanju svojim pristašama i borcima preko aplikacije Telegram.

– Ameriko, zar ne shvaćaš da je Islamska država sada na pragu Europe i zapadne Afrike te Azije? Ona je proširena od istoka do zapada. Naša će te ruka stići – zaprijetio je kalif Al-Qurayshi, nasljednik Abu Bakra al-Baghdadija, nedavno ubijenog čelnika ISIL-a.

O novom vođi ISIL-a malo se toga zna. Oni koji ga znaju opisuju ga kao učenjaka, poznatog ratnika i “ratnog emira” koji se borio protiv američkih snaga i zna “njihove ratove”.

Dio imena Al-Qurayshi zapravo znači da novi vođa ISIL-a potječe od loze i plemena proroka Muhameda (Bani Kuraish) baš poput Al-Baghdadija, čime automatski stječe legitimitet.

Čelnici ISIL-a često koriste pseudonime koji upućuju na njihovu plemensku pripadnost i podrijetlo, a ta se imena često mijenjaju.

Zbog sigurnosti novog kalifa, koji se po svemu sudeći nalazi na području provincije Idlib, njegov identitet sigurno neće biti objavljen u javnosti, neće objaviti videosnimku, već samo zvučnu.

Iako ISIL zasad ne želi objaviti identitet, CIA i zapadne obavještajne službe uvjerene su da je novi kalif Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi zapravo Abdullah Qardash, bivši Al-Baghdadijev čuvar s nadimkom “Profesor”, irački Turkmen, bivši časnik u vojsci Sadama Husseina, koji je sreo Baghdadija u američkom zatvoru u Iraku nakon američke invazije.

Novog vođu ISIL-a Abdullaha Qardasha, poznatog i kao Haji Abdullah al-Afri, iz okruga Tal Afar zapadno od Mosula na sjeveru Iraka karakteriziraju “okrutnost, autoritarnost, militantnost i krvoločnost”.

U međuvremenu, osoba koja je izdala Abu Bakra Al-Baghdadija dobit će 25 milijuna dolara kao nagradu za vrijedne informacije. Radi se o pripadniku terorističke organizacije Islamske države koji je to učinio zbog osvete jer je ISIL- ubio njegovu obitelj. Zbog njegove sigurnosti nije objavljen identitet, već samo da se radi o 48-godišnjem Iračaninu. Prema podacima iz Pentagona, u Iraku i Siriji i dalje se nalazi između 14 i 18 tisuća ISIL-ovih boraca.

Nađeno je mnogo dokumenata koji dokazuju kako se Abu Bakr al-Baghdadi od početka 2017. do smrti skrivao u provinciji Idlib gdje su ga čuvali pripadnici Harasa al-Dina (vjerski čuvari) koji su pod zapovjedništvom Hayat Ahrar Al-Shama, ogranka Al-Qa’ide u Siriji.

Naime, nađene su fakture koje dokazuju da je 67 tisuća dolara isplaćeno čuvarima Al-Baghdadija.

‘Trump je najbolji jer je iskren’

Isto tako, nađene su i fakture na iznos od 300 tisuća dolara koji je uplaćen pastirima koji su se nalazili u selu Barisha gdje je Al-Baghdadi i likvidiran. Pretpostavlja se da se svi visoki dužnosnici ISIL-a danas nalaze u provinciji Idlib koja je pod kontrolom turske vojske i obavještajne službe.

U međuvremenu sirijski predsjednik Bashar al-Assad u intervjuu za državne medije kazao je kako će, u slučaju da Erdoğan ne povuče svoje snage iz Sirije, morati ih istjerati vojnim putem. Isto tako kazao je da je američki predsjednik “Donald Trump najbolji predsjednik u povijesti SAD-a jer otvoreno iznosi svoje ciljeve poput spremnosti da preuzme kontrolu nad naftnim poljima i krade naftu”.

– On nije najbolji zbog dobre politike, ali jest zato što je najtransparentniji te otvoreno govori: “Treba nam nafta” ili “Tražimo uslugu za koju nudimo novac.” To je politika Sjedinjenih Država. Što može biti bolje od iskrenog neprijatelja? – kazao je Al-Assad.

VIDEO 'Nemoguće je da je al-Bagdadi tamo boravio, a da Turska to nije znala'

Komentara 26

PR
prajdali100
17:57 01.11.2019.

Stara,ofucana,olinjala opajdara Europa će platiti skupu cijenu migrantske krize.Nikad više stare sigurnosti,stare radosti,starih običaja...Mnogi će " spominjati" Merkel još mnogo,mnogo godina.

Avatar Pepica.Pušić
Pepica.Pušić
18:24 01.11.2019.

Kaj ovaj profesor ne štrajka?

RI
riise
18:07 01.11.2019.

Dugoročno i biološki gledano zapadnim kršćanima se ne piše dobro- muslimani su najbrže rastuća religiozna skupina, i povećavaju se duplo brže od kršćana..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije