Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vanja Marušić

Tko je nova šefica USKOK-a: Sanaderu poručila da je izdao Hrvatsku

Vanja Marušić
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
06.11.2018.
u 17:14

Na mjesto šefice USKOK-a Vanja Marušić dolazi s mjesta županijske državne odvjetnice u Rijeci. Na toj je dužnosti bila od 2015.

“Kao premijer i najviši državni dužnosnik, Ivo Sanader bio je dužan i trebao je štititi interes svoje zemlje. Ne samo da nije štitio interes svoje zemlje već ga je izdao za pišljivih 10 milijuna eura te je time ugrozio vitalni ekonomski interes Hrvatske. Kada kažem pišljivih 10 milijuna eura, onda mislim da je, iako je većini građana ove zemlje to novac o kojem ne mogu ni sanjati, u naftaškom poslu to minimalan iznos jer se samo jedan tanker nafte plaća i do 60 milijuna dolara.

A kako se štiti nacionalni interes, vidljivo je iz odgovara koji je mađarsko tužiteljstvo poslalo USKOK-u u kojem se kaže da bi ispitivanje Zsolta Hernádija, prvog čovjeka MOL-a ugrozilo nacionalnu i ekonomsku sigurnost Mađarske. Oni preko lika Hernádija štite MOL i njegove ekonomske interese. Optuženi Sanader ne da nije štitio ekonomske interese svoje zemlje, već ih je prodao...”

Oštre i točne riječi

Autorica ovih oštrih i poprilično točnih riječi je Vanja Marušić, novoimenovana ravnateljica USKOK-a. Izgovorila ih je u studenom 2012. u velikoj sudnici zagrebačkog Županijskog suda, u završnici prvog suđenja Ivi Sanaderu za afere Ina-MOL i Hypo. On je tada u tim postupcima bio osuđen na jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora. Godinu poslije, Vrhovni sud mu je kaznu umanjio za godinu i pol, a 2015. Ustavni sud je ukinuo obje pravomoćne presude. Šest godina od jednog od najdojmljivijih završnih govora koji se mogao čuti u našim sudnicama, Vanja Marušić, koje novinski izvjestitelji nazivaju Sanaderovom noćnom morom, prošli je tjedan imenovana ravnateljicom USKOK-a.

Na toj funkciji, zamijenit će Tamaru Laptoš, koja je tu funkciju obnašala od 2014. te koja joj je bila sutužiteljica u spomenutim postupcima protiv Sanadera. Vanja Marušić zastupa ili je barem do imenovanja za šeficu USKOK-a zastupala i optužnicu u ponovljenom postupku za aferu Ina-MOL. No s obzirom na novu funkciju na koju ju je prošli tjedan imenovao Dražen Jelenić, glavni državni odvjetnik, vjerojatnije je da će sada sudnicu zamijeniti uredom u Gajevoj 30a, dok će optužnicu na ponovljenom suđenju Sanaderu te i dalje nedostupnom Hernádiju vjerojatno zastupati neki drugi tužitelj(ica). Nova šefica USKOK-a dužnost bi trebala preuzeti 19. studenog, a imenovana je na mandat od četiri godine. Obrazlažući zašto je između tri kandidatkinje koje su se javile za mjesto šefice USKOK-a, izabrao baš Vanju Marušić, Jelenić je kazao kako vjeruje da će ona donijeti novu, pozitivnu energiju.

– Sve tri kandidatkinje (druge dvije su bile Tamara Laptoš i Sajonara Čulina, op.a.) bile su izuzetno kvalitetne, no odlučio sam se za Vanju Marušić jer od nje očekujem da s jedne strane nastavi uspješan rad USKOK-a, kakav je bio i do sada te da ga s druge strane poboljša u organizacijskom i komunikacijskom smislu, kako unutar USKOK-a tako i s Državnim odvjetništvom RH – kazao je Jelenić u intervju za RTL koncem prošlog tjedna.

Samozatajna i fokusirana

Na funkciju šefice USKOK-a, Vanja Marušić došla je s mjesta šefice Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci, a na toj je funkciji bila od 2015. Prije dolaska u Zagreb, u Rijeci je provela veći dio svoje profesionalne karijere, jer je u tom gradu 1997. diplomirala na Pravnom fakultetu. Godinu dana nakon diplome postala je vježbenica u riječkom ŽDO-u, a 2003. s mjesta savjetnice u riječkom ODO-u imenovana je za zamjenicu u tom odvjetništvu. S te pozicije 2011. upućena je u rad u USKOK, gdje je osim na slučaju Sanader radila i na još nekim velikim predmetima poput jednog od krakova afere Indeks koji se bavio kupnjom ispita na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Zastupala je i optužnicu protiv Ivana Mravka vezano za malverzacije u HEP-u.

Mravak je inače bio suoptužen s Ivom Sanaderom i Robertom Ježićem u aferi HEP-DIOKI, no umro je prije okončanja tog postupka, dok su Sanader i Ježić prije desetak dana nepravomoćno oslobođeni optužbi.

Vanju Marušić kolege odvjetnici opisuju kao samozatajnu osobu, koja se ne voli medijski eksponirati, a kažu i da je posvećena poslu te iznimno fokusirana. Osobine su to koje će joj zasigurno dobro doći u vrućoj fotelji šefice USKOK-a.

Ključne riječi

Komentara 47

MU
Muncimir
18:01 06.11.2018.

Imate samo jedan pokušaj da pogodite iz kakve obitelji dolazi, tj. koje su političke orijentacije.

ŽU
žuti
18:25 06.11.2018.

Gospođa je iz Rijeke! Pametnome dosta!

DU
Deleted user
17:44 06.11.2018.

Ježićeva frendica, haha, USKOK i dalje u dobrim rukama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije