Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI

Tko je kriv za propast Uljanika? IDS vlada Istrom pa je i on odgovoran

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
03.04.2019.
u 06:37

U prosvjednom maršu još prošlog ljeta u Puli radnici su jasno poručili što misle o upravi i utjecaju lokalne politike na Uljanik

Dvije paralelne političke priče isprepliću se oko propalog brodogradilišta Uljanik. Odgovornost IDS-a, političkog gospodara Istre od nastanka države, te otezanje HDZ-ove Vlade s donošenjem odluke o, najvjerojatnije, stečaju Uljanika. Dok premijer Plenković kalkulira zbog skorih europskih izbora i ne želi izgovoriti riječ stečaj, IDS svom silom političku odgovornost za propast i nespašavanje Uljanika želi svaliti na Vladu.

Ništa bez lokalne politike

U Puli gotovo da nema obitelji u kojoj netko nije radio u Uljaniku i to je brodogradilište othranilo generacije Puljana. Uljanik je godinama bio simbol jedinog zdravog brodogradilišta u Hrvatskoj, a onda se u godinu-dvije tobože sve preokrenulo i sad svi znaju da su se novi brodovi fiktivno ugovarali da bi država davala jamstva koja su omogućila kredite kojima je brodogradilište preživljavalo. Svi osim IDS-a koji uporno tvrdi da baš nikakve veze nije imao s poslovanjem i kadroviranjem u Uljaniku. IDS je u Istri što i HDZ na nacionalnoj razini, pa i još više.

IDS od nastanka Hrvatske vlada Istrom, tako i Pulom. Zapošljavanja u Puli i Istri nema ako u zaleđu nije IDS. Zašto bismo onda vjerovali da je kadroviranje u najvećem pulskom poduzeću prolazilo bez blagoslova IDS-ove politike? Dobro je zamijetio kolumnist Glasa Istre Bojan Žižović koji je napisao da “IDS, čini se, nema veze ni s čim jer kada voda dođe do grla, onda zazivaju državu da riješi problem. A s druge se strane hvale da je Istra jedna od najuspješnijih, najnaprednijih regija u Hrvatskoj. Zahvaljujući kome? Očito ne njima...”

Jedna neugodna poveznica za IDS s odlukama Uljanika jest ta da je Ivan Jakovčić, dugogodišnji bivši predsjednik IDS-a, sada eurozastupnik, bio član Nadzornog odbora tvrtke Afarak, u vlasništvu Danka Končara kojeg je pak uprava Uljanika predvođena Giannijem Rossandom (sada uhićenim s još 11 menadžera) bila odabrala za strateškog partnera tog brodogradilišta.

Jakovčić je, kad se doznalo o njegovu angažmanu kod Končara, odustao od ponovne kandidature za Europski parlament, ali IDS je ostao u Amsterdamskoj koaliciji s Glasom, HSS-om, HSU-om i Demokratima. Na listu Amsterdamske za europske izbore ide IDS-ov župan Valter Flego. Zbog uloge IDS-a u propasti Uljanika i Jakovčićeva sukoba interesa iz Amsterdamske još je prije istupila stranka Pametno. No, šefica Glasa Anka Mrak Taritaš brani svojeg koalicijskog partnera i kaže da je nekorektno političku odgovornost u Uljaniku vezati samo za IDS. Puno je važnije, nastavila je, što će Vlada odlučiti o sudbini Uljanika.

– Nisu Uljanik i Istra izdvojeni od Hrvatske. Vlada mora odlučiti imamo li brodogradnju, a ne skrivati se iza odluke Trgovačkog suda – poručila je Mrak Taritaš dodavši da je premijer Plenković zapravo Orban u svilenim rukavicama. Na pitanje pribojava li se da će Amsterdamskoj na euroizborima štetiti IDS koji se veže uz probleme Uljanika, odgovorila je da na kampanju sve može imati utjecaj, a ostaje vidjeti kakav će on biti. SDP-ov zastupnik Peđa Grbin, rođeni Puljanin, nije na strani IDS-a, ali poručuje da je sada vrijeme za razgovor što će biti s Uljanikom, ali i da Vlada nikako ne želi donijeti tu odluku.

– Kada se riješi pitanje Uljanika, onda se može razgovarati o odgovornosti IDS-a koji se sada vadi na to da članovi uprave Uljanika nisu imali članske iskaznice IDS-a, ali jako dobro znamo tko je kome virio iz džepa – rekao je Grbin. HDZ-ovci upućeni u zbivanja u Istri komentiraju da se u društvu koje je duboko politizirano ni u Uljaniku ništa nije moglo događati bez utjecaja lokalne i nacionalne politike. Upozoravaju da je jednako tragično i to što država, koja je samo Uljaniku dala ukupno šest milijardi kuna jamstva, u Nadzornom odboru brodogradilišta nije imala svojeg predstavnika.

– Ne može se Rossandu ekskulpirati od odgovornosti kada je Končar odabran za strateškog partnera, a Jakovčić je bio u NO-u Afraka. Tu je direktna veza IDS-a i Uljanika. Ova IDS-ova nomenklatura možda je i najmanje odgovorna za Uljanik, ali Jakovčić je duboko umočen u cijelu priču, a Miletić je njegov kadar – komentirao je izvor iz istarskog HDZ-a. Bi li Vlada pokušala spasiti Uljanik da se to brodogradilište nalazi u nekoj od utvrda HDZ-a, a ne u Istri u kojoj je HDZ zadnja rupa na svirali?

IDS bio dio Vlade

– Nikada kao član Vlade nisam primijetio da se o nekom pitanju odlučuje na način ima li ono veze s područjem koje je u interesu HDZ-a. IDS je trostruko odgovorniji od svih ostalih stranaka kada je riječ o Uljaniku. Prvo, IDS je u Istri na vlasti od početka države i morali su voditi računa o dobrim rješenjima za Uljanik. Drugo, IDS je na nacionalnoj razini bio dio Vlade koja je donijela najviše odluka o Uljaniku, treće imali su utjecaj na kadroviranje u upravi – rekao je ministar i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević.

 

U Istri bi mogao jačati Živi zid, ako oslabi IDS

Dio sugovornika iz HDZ-a koji poznaju situaciju u Istri smatra da bi slabljenjem IDS-a u Istri zbog situacije s Uljanikom mogao profitirati Živi zid.

– Pula je posebno anarhistički i lijevo orijentirana. HDZ nema šanse profitirati na eventualnoj destabilizaciji IDS-a, ali Živi zid bi mogao i to je zabrinjavajuće – smatra naš izvor iz HDZ-a.

Zoran Milanović je, iako je nacionalno bio u koaliciji s IDS-om, pokušao tu stranku destabilizirati u Istri pa je uoči lokalnih izbora 2013. ušao u rat s Jakovčićem. Naravno, SDP na tim izborima nije ni približno uspio naštetiti IDS-u, a pitanje je koliko će im štetiti propast Uljanika.

>> Pogledajte video: Policija dovodi uhićene u akciji Uljanik

Ključne riječi

Komentara 144

Avatar antimaterija
antimaterija
06:53 03.04.2019.

U Istri je isključivo kriv IDS!

GO
Gomila
07:32 03.04.2019.

Mileti i Jakovcic su se obogatil preko uljenika IDS lopov do lopova

Avatar antimaterija
antimaterija
07:02 03.04.2019.

Kada god su se izdizali iznad ostalih visokom razvijenošću Istre koja nikada nije imala rata a bome ni HDZ-a, političari IDS-a su sve zasluge prisvajali sebi ali sada je red da prihvate i odgovornost za sve što nije bilo dobro. Štoviše tu će se sada jasno pokazati kako nema suštinske razlike između IDS-a, HDZ-a i SDP-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije