Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori u sad-u

Tko je Kamala Harris? Trumpa ruši s Bidenom kojeg je optuživala za rasističke politike

FILE PHOTO: Former Vice President Biden talks with Senator Harris after the conclusion of the 2020 Democratic U.S. presidential debate in Houston
Foto: MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
13.08.2020.
u 12:00

Potpredsjednička kandidatkinja Kamala Harris prva je crnkinja u utrci u povijesti, a svojedobno je bila najveći rival današnjem partneru

Nakon što je demokrat Joe Biden u utorak obznanio da će mu potpredsjednička kandidatkinja na izborima 3. studenoga biti Kamala Harris, američka je ljevica taj izbor dočekala s entuzijazmom. Kako Biden tijekom svoje kampanje nije uspio napraviti veliku pompu, a nimalo glamurozni imidž prijatelja radničke klase i umjerenog centrista zapravo mu je i najveći adut protiv predsjednika Donalda Trumpa, ljevica je tek ovog utorka imala prvu pravu priliku oduševiti se. Harris će biti prva crna kandidatkinja za predsjednicu ili potpredsjednicu na listiću jedne od dviju velikih stranaka, a New York Times nadjenuo joj je epitet “pragmatične i umjerene” političarke. No, konzervativni su analitičari njezinu kandidaturu već proglasili promašajem, istaknuli su vrlo teške optužbe koje je svojedobno usmjerila prema samom Bidenu te su je opisali kao glavnu metu napada koju će Trump gađati na izborima.

“Ta sam cura bila ja”

Kamala Harris (55) bivša je državna tužiteljica u Kaliforniji koja se ponosi svojim podrijetlom: majka joj je rođena u Indiji, a otac na Jamajki. U njezinu djetinjstvu posebno je indijsko nasljeđe imalo snažan utjecaj na buduću političarku. Prije 17 godina postala je prva tamnoputa osoba na mjestu državne odvjetnice u Kaliforniji, a nakon dva mandata na toj funkciji, izabrana je 2017. u Senat. Prošle se godine kandidirala za predsjednicu te se neko vrijeme činilo da bi mogla postati jedan od favorita, ali je zbog mijenjanja stavova u nekim temama, posebno oko zdravstvenog sustava, izgubila podršku birača u anketama te je odustala i prije početka unutarstranačkih izbora.

FILE PHOTO: Former Vice President Biden talks with Senator Harris after the conclusion of the 2020 Democratic U.S. presidential debate in Houston
1/8

Pa ipak, na demokratskoj debati u lipnju 2019. najsnažnije se sukobila s – Joeom Bidenom kojeg je optužila za provođenje rasističkih politika u 1970-ima. Harris je Bidena tada optužila da se protivio politici razvoženja crne djece školskim autobusima u većinom bijele škole, kao i bijele djece u većinom crne škole (Biden tvrdi da se protivio samo da to radi federalna vlada). Kako je SAD htio provesti rasnu desegregaciju, ta je politika povijesno bila važna, ali i djelomično nepopularna. No, nakon što je Harris na debati Bidenu spočitnula to što je kao dokaz svoje širokogrudnosti rekao da je u Senatu bio spreman surađivati sa samim rasistima, optužba za protivljenje razvoženja djece, i to unatoč tomu što je Harris rekla da vjeruje da on sam nije rasist, došla je kao velik udarac bivšem potpredsjedniku Baracka Obame.

Njezina rečenica “Ta sam mala cura bila ja” o svojoj integraciji u dotad bjelačke škole kojoj se Biden navodno protivio odzvanjat će u reklamama koje će protiv Bidena i Harris snimati Trump. Možda još i veću štetu svojem današnjem partneru u misiji rušenja Trumpa, Harris je zadala u travnju prošle godine kada je podržala žene koje su Bidena optužile za neprimjerene dodire tijekom godina. Jedna je političarka iz Nevade rekla da ju je Biden poljubio u stražnji dio glave 2014. – Vjerujem im i poštujem njihovo pravo da ispričaju svoju priču te to što su hrabre da to i učine – rekla je Harris u vrijeme kada joj je Biden bio najveći rival za mjesto predsjedničkog kandidata. Kasnije je bivša pomoćnica Bidena Tara Reade tog političara optužila za seksualni napad što je Harris prokomentirala riječima da svatko, i Reade i Biden, ima pravo iznijeti svoju stranu priče. Zatim je Harris svog današnjeg šefa opisivala kao političara koji je “oduvijek radio za prava žena”. Također, konzervativni analitičari Harris su opisali kao političkog radikala. Svojedobno se založila za ukidanje svih privatnih osiguravateljskih tvrtki u zdravstvu što bi značilo prisilnu nacionalizaciju na tragu politika krajnje lijevog senatora Bernieja Sandersa.

Nakon što je s centra i desnice doživjela kritike svog prijedloga, promijenila ga je, pa se odjednom našla na meti – ljevice. Konstantno mijenjanje svojih pozicija i spremnost Harris da kaže što god je u tom trenutku popularno, konzervativnim je komentatorima omogućilo da joj prišiju epitet neiskrenog kandidata. Trump je odmah nakon Bidenova priopćenja imena potpredsjedničke kandidatkinje objavio oglas u kojem je naslutio kako će izgledati napadi na nju. “Spori Biden” će preko “Lažne Harris” dati konce u ruke krajnjoj ljevici u Demokratskoj stranci, govori se u reklami. Konzervativci će posebno snažno igrati na kartu sve češćih pitanja o navodnoj Bidenovoj (77) mentalnoj nesposobnosti da bude predsjednik. Prema ovotjednoj anketi Rasmussena (prije objave da će to biti Harris), čak 59 posto Amerikanaca misli da je vjerojatno da će potpredsjednica preuzeti predsjedničku dužnost čak i prije isteka Bidenova prvog mandata, pobijedi li on Trumpa u studenome. Također, mnogi prognoziraju da bi Biden mogao najaviti odmah nakon dolaska na vlast da će odraditi samo jedan mandat na čelu države što bi njegovoj potpredsjednici omogućilo da bude glavni favorit za predsjedničku nominaciju na sljedećim izborima 2024. godine.

Obama i Clinton oduševljeni

S druge strane, političari na ljevici pozdravili su Bidenov izbor. “Znam senatoricu Kamalu Harris već dugo. I više je nego spremna za tu funkciju. Provela je cijelu karijeru braneći naš ustav i boreći se za ljude kojima treba pravedan tretman. Ovo je dobar dan za našu zemlju. Sada trebamo pobijediti na izborima”, napisao je na Twitteru bivši predsjednik Obama čija riječ još nosi veliku težinu. I bivša ministrica vanjskih poslova i prva dama Hillary Clinton rekla je da je “oduševljena što može poželjeti dobrodošlicu Harris kao kandidatkinji” te tvrdi da se ona već “dokazala da je nevjerojatna javna dužnosnica i lider”. Podršku Harris dao je i Bernie Sanders.

Komentara 47

BR
Brandfackel2
12:41 13.08.2020.

Demokrati su globalistička žgadija koja tamnopute političare instalira samo u svrhu osvajanja vlasti. Što se revolucionarno promjenilo za uboge crnce u vrijeme Obamine vladavine? Njih nekolicina uvedena je u elitu, a ostalima srednji prst...

OD
Ostanite_doma
14:22 13.08.2020.

Pa naravno manjinama je jedina kvaliteta etiketiranje, da imaju bolju priču nebi se bavili floskulama

Avatar film
film
16:30 13.08.2020.

nedaj se trumpi,volimo te....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije