Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULAZI U DRUGI KRUG

Tko je Ivica Puljak? Lovac na božju česticu i mjesto gradonačelnika Splita

Ivica Puljak, znanstvenik, profesor i politicar
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/4
17.05.2021.
u 10:28

Ivica Puljak je u Hrvatskoj, ali i u svijetu, najpoznatiji po tome što je bio jedan od nekoliko tisuća znanstvenika koji su u Europskom vijeću za nuklearna istraživanja (CERN) u Švicarskoj sudjelovali u višegodišnjem otkrivanju Higgsovog bozona, odnosno “lovu” na tzv. božju česticu

Ivica Puljak je fizičar, sveučilišni profesor zaposlen na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, političar i kandidat stranke Centar, koju je osnovala njegova supruga Marijana Puljak.

Ivica Puljak je u Hrvatskoj, ali i u svijetu, najpoznatiji po tome što je bio jedan od nekoliko tisuća znanstvenika koji su u Europskom vijeću za nuklearna istraživanja (CERN) u Švicarskoj sudjelovali u višegodišnjem otkrivanju Higgsovog bozona, odnosno “lovu” na tzv. božju česticu. Vodio je skupinu znanstvenika koja je došla do najpreciznijih rezultata.

Za znanstveni rad i postignuća odlikovan je Ordenom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića. Dobitnik je i državne nagrade za znanost te nagradom za znanost Sveučilišta u Splitu.

Ivica Puljak rođen je 27. kolovoza 1969. u Splitu. Završio je srednju tehničku školu, a 1994. diplomirao je elektrotehniku na splitskom FESB-u, gdje danas radi kao predavač. Magisterij iz fizike stekao je 1997. godine na Prirodoslovno-matematičkim fakultetu u Zagrebu, a 2000. je doktorirao na Sveučilištu Pierre i Marie Curie u Parizu. Na prvoj godini u Parizu dobio je stipendiju francuske, a na drugoj stipendiju hrvatske Vlade. Izvrsno govori engleski i francuski.

Autor je više od 500 znanstvenih radova. Vrlo je aktivan u popularizaciji znanosti, održao je na stotine predavanja učenicima u školama.

VIDEO Pjesma i torta u stožeru Puljaka

Suprugu Marijanu upoznao je na prvoj godini studija, a vjenčali su se 1995. godine. Imaju troje djece: kćeri Emu i Ivu te sina Tomu. Ona je osnivačica stranke Pametno, a njezin politički rad Ivica od početka podupire. Bio je tajnik i član predsjedništva stranke Pametno.

– Vrijednosti za koje se zalažemo su vrijednosti svih zapadnih liberalnih demokracija, a neke od njih su i u Ustavu RH. Mislim na antifašizam, slobode pojedinca, prava manjina, ravnopravnost žena. Na gospodarskom spektru smo liberalni, zalažemo se za rasterećenje poduzetnika da bismo mogli stvarati nove vrijednosti i nova radna mjesta – izjavili su nam supružnici Puljak u jednom od intervjua koje smo objavili.

Kao tinejdžer Puljak je trenirao nogomet u Hajduku te svirao gitaru u crkvenom bendu i na svadbama. Tijekom ove kampanje u javnosti se pojavila snimka iz prve polovice 1990-ih kada je, kao kum na jednoj svadbi, pjevao ustaške pjesme. Ispričao se, izjavio da se srami i očito ga taj incident nije koštao na izborima. Navodno HDZ ima još takvih snimki, ali je upitno hoće li ih plasirati, s obzirom na to da mu ni prva nije naškodila.

Ključne riječi

Komentara 11

JO
jorgen
11:01 17.05.2021.

Vrlo šturi opis Ivice Puljka bez istraživačke komponente. Bolji poznavatelji Ivice reći će vam da je pun sebe, dignutog nosa. Informirana javnost je svjesna da je po ideologiji transhumanist, što nije dobra vijest za ljude jer se radi o korporatističkom pokretu sa sociopatskim odlikama. Probao je okupiti neoliberalnu 'Amsterdamsku koaliciju' koja je bila tek lakmus-papir za neku buduću iteraciju globalističke tehnokracije. Njegova žena Marijana Puljak je kao djelatnica u bankarskom IT sektoru upletena u moralno upitne manipulacije kreditima koje plešu po rubu zakona samo zato jer zakoni (nimalo slučajno) ne pokrivaju to sivo područje. No, nemojmo o tome. Predstavimo ga kao fizičara. Lakše će proći kroz probavni sustav javnosti.

CR
CROLINDA
11:27 17.05.2021.

ateist koji učenicima govori da je svemir nastao slučajno - toliko o inteligenciji

Avatar Malazan
Malazan
10:58 17.05.2021.

Podrep

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije