Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DORH za putne naloge znao

Tko je i kako iz Vlade izvukao 308.000 kn: Novcu traga nema

17.6.2016.,Zagreb -  Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarovic odrzava konzultacije s predstavnicima klubova i ostalim zastupnicima Hrvatskoga sabora, nakon sto je Hrvatski sabor izglasao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreskovicu, cime je pala i nj
06.02.2017.
u 23:21

Tko je podigao taj novac na blagajni, ako nisu savjetnici? Radi li još osoba koja je krivotvorila naloge i je li u svemu prste imala politika?

Afera "putni nalozi" savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića, preko čijih je imena izvučeno skoro 308 tisuća kuna iako sva trojica tvrde da nigdje nisu putovala (a kamoli da im je ukupno isplaćeno 532 dnevnice), postaje sve zamršenija.

Oreškovića nitko nije pitao

Iako je DORH  ispitao Tomislava Sauchu, bivšeg šefa Milanovićeva kabineta te savjetnike Slavka Goldsteina i Nevena Budaka (treći savjetnik Siniša Petrović u ponedjeljak nije viđen u DORH-u), Državno odvjetništvo nalaz revizije s dodatnom dokumentacijom o spornim putnim nalozima i dnevnicama dobilo je još 19. listopada, potvrđeno nam je  u Državnom uredu za reviziju!

Revizori, naime, prema zakonu moraju nalaze revizije slati DORH-u, a kada je riječ o sumnjivim situacijama unutar izvješća, DORH dobiva i detaljnu dokumentaciju oko tog predmeta. Međutim, DORH se tog predmeta, sudeći barem po reakcijama, uhvatio tek nakon što je HRT u subotu objavio informaciju o spornim putnim nalozima. Državna revizija za financijsko poslovanje Vlade u 2015. godini je dala bezuvjetno mišljenje, premda je uočeno da za 57 putnih naloga, za koje je isplaćeno gotovo 308 tisuća kuna dnevnica, nema pokrića o putovanju (odnosno nema pisanih izvještaja o provedenim službenim putovanjima).

U Državnoj reviziji kažu da je taj iznos “beznačajan u odnosu na ukupne prihode i rashode Vlade, pa je mišljenje bezuvjetno”, no sve su proslijedili DORH-u koji treba utvrditi ima li kaznene odgovornosti. Drugi zanimljivi detalj jest taj što se Ured za opće poslove Vlade i Sabora, preko kojeg se obrađuju i isplaćuju putni nalozi, u rujnu 2016. godine očitovao Državnoj reviziji, očitovanje je potpisala Terezija Matić (v.d. ravnateljice tog ureda i prije šefica računovodstva), navodeći da su iz Ureda predsjednika Vlade dobili informaciju da je službena putovanja savjetnika dogovarao i odobravao šef kabineta premijera u konzultacijama s premijerom, ali i da su savjetnici podnosili usmena izvješća o putovanjima Uredu predsjednika Vlade u svrhu savjetovanja premijera.

Tko je točno dao te informacije, ostalo je nepoznato! Jedino je poznato da je očitovanje potpisala T. Matić koja je u Uredu za opće poslove Vlade i Sabora naslijedila Zvonka Matišića, prijašnjeg ravnatelja, koji je razriješen u srpnju 2016. godine. T. Matić danas je bila nedostupna, a kako doznajemo, ona je dugogodišnja zaposlenica tog Ureda i s Matišićem je radila u tom Uredu i 2015. godine kada su nastali sporni putni nalozi.

Neven Zelić, tada šef kabineta bivšeg premijera Tihomira Oreškovića, tvrdi da Oreškovićevu Vladu nitko nije ništa pitao o tim putnim nalozima, niti su se o tome očitovali, niti su, tvrdi, vidjeli izvješće Državne revizije. I Saucha tvrdi da ni njega nitko ništa nije pitao.

Neki SDP-ovci optužuju bivšeg premijera Oreškovića da je on sročio takvo očitovanje, a da aktere bivše administracije nije ništa pitao. Budući da Saucha tvrdi da nije potpisivao putne naloge, kao što tvrde i Milanovićevi savjetnici, ako im je vjerovati, moguće je da se radi o kaznenom djelu.

Dnevnice – na ruke

Budući da se dnevnice u Vladi isplaćuju na ruke, u kuverti, a sve se odradi u Uredu za opće poslove, ne postoji trag novca na računima. Tko je podigao ukupno 308 tisuća kuna na blagajni, ako to nisu učinili savjetnici? Radi li još osoba koja je krivotvorila naloge u tom Uredu ili je u svemu ipak prste imala visoka politika? Iako se o aferi oglasio Saucha, bivši premijer Milanović zasad šuti. Premijer Plenković komentirao je da će Vlada ustupiti sve informacije DORH-u i da DORH u ovom slučaju ima dosta posla.

– Neka DORH sve istraži, a tko će odgovarati, vidjet ćemo na kraju – rekao je  premijer. 

Komentara 34

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
00:12 07.02.2017.

Kad se ni DORH nije za to jako zainteresirao, vjerojatno takvo ponašanje je bilo praksa. Svaka država ima svoju ....

TE
TechnoCroat
04:39 07.02.2017.

" dnevnice u Vladi isplaćuju na ruke, u kuverti, " koja je to pljuska u lice građanima hrvatske gdje kumice na placu moraju imati uređaj za fiskalizaciju i najobičniji radnik mora primati placu na bankovni račun! Sramite se i saborski zastupnici i gradjani sto tako nešto dozvoljavate!

JO
JOKS
01:58 07.02.2017.

Novinarsko podmetanje. Da su oni samo toliko štete napravili ja bih bio presretan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije