Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osobna netrpeljivost

Tko je Hrvatica koju je Trump potjerao iz Bijele kuće zbog svađe s Melanijom

Mira Ricardel Radielović
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
1/3
14.11.2018.
u 22:15

Mira Ricardel Radielović bila je zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost

Zbog internog sukoba s Melanijom Trump, iz Bijele kuće odlazi najviše pozicionirana Hrvatica u američkoj administraciji. Predsjednik Donald Trump smijenio je Miru Ricardel Radielović, do jučer zamjenicu savjetnika za nacionalnu sigurnost, na izričit zahtjev prve dame SAD. Njih dvije sukobile su se tijekom organizacije Melanijina posjeta Africi, a prva dama nije bila zadovoljna kako ju je Mira Ricardel tretirala i kako se prema njoj odnosila (navodno nije bila zadovoljna mjestom sjedenja u zrakoplovu).

Otac preživio Križni put

Mira Radielović rođena je 1960, četiri godine nakon što je njezin otac došao u SAD preselivši iz mjesta Breza u BiH. Iz tadašnje Jugoslavije otišao je pred progonom, i to kao preživjeli sudionik Križnog puta. U njihovom novom američkom domu uvijek se govorilo hrvatskim jezikom, a redovno su pohađali mise u hrvatskoj crkvi u Arcadiji, u saveznoj državi Kaliforniji. I sama Mira posvetila je svoju karijeru međunarodnim odnosima i politici, iako se okušala, i to vrlo uspješno, u velikim korporacijama.

Diplomirala je na Sveučilištu Georgetown i to iz područja međunarodnih odnosa, a nekoliko godina kasnije doktorirala je na prestižnom Sveučilištu Tufts, na školi prava i diplomacije. Nedugo potom upoznaje i svog prvog supruga Roberta Baratta koji je u to vrijeme bio vrlo angažiran pri saveznoj vladi države Virginije. Upravo s njim stječe i prva politička iskustva, a uskoro je svoj politički stav definirala kao “Reaganski republikanac”, oslanjajuči se na politiku republikanskog predsjednika iz osamdesetih godina.

Njen vrlo uspješan angažman na političkoj sceni ne ostaje nezapažen i uskoro ju, 1986., angažira State Department, odnosno američko ministarstvo vanjskih poslova, i to na mjestu stručnjaka za odnose s Kongresom. Tri godine kasnije, 1989., počinje raditi sa senatorom Bobom Doleom kao njegova pravna savjetnica, posebno angažirana na izradi nacrta i pravne legislature. Izbijanjem rata na prostorima bivše Jugoslavije, kao žena koja potiče iz tih krajeva i koja govori hrvatski jezik, znatno je utjecala na senatora Boba Dolea omogučavajući mu puni i stvarni uvid u situaciju na terenu.

Upravo zbog toga Srbija ju je u vrijeme rata optuživala kako utječe na senatora Dolea da bi provodio “protusrpsku politiku”. I upravo je zahvaljujući njoj Bob Dole godinama prozivao Slobodana Miloševića kao glavnog krvnika na prostorima bivše Jugoslavije.

Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL

Blistava karijera

Boba Dolea pratila je i na predsjedničkim izborima koje je on izgubio od Billa Clintona, no Mira Baratta prelazi u New York i sljedećih nekoliko godina radi za Freedom House. U to je vrijeme bila bliska susjeda Monice Lewinski koja će uskoro poznati poznata po svojoj avanturi s Billom Clintonom.

Povratkom republikanaca u Bijelu kuću i Mira Baratta vraća se na političku scenu i postaje zamjenik tajnika za međunarodnu sigurnost na području Euroazije. U to vrijeme puca njen brak s Barattom, a uskoro se udaje za poznatog fotografa Vincenta Ricardela.

Odlaskom Busha mlađeg iz Bijele kuće, Mira Ricardel odlučuje se okušati u poslovnom svijetu. Uskoro postaje potpredsjednica Teachscapea, da bi 2006. došla na mjesto potpredsjednice Boeinga gdje se zadržala sljedećih desetak godina, do trenutka otvaranja Trumpove kampanje za nominaciju unutar republikanske stranke. Pri tome mu postaje bliska suradnica, i jedna od zaslužnijih osoba zbog koje je Trump osvojio republikansku nominaciju. Nakon pobjede na predsjedničkim izborima imenovana je zamjenicom savjetnika za nacionalnu sigurnost.

U sukobu s većinom

Mira Ricardel Radielović imala je vrlo zategnute odnose gotovo sa svima unutar Bijele kuće, osim sa svojim izravno nadređenim šefom i poznatim “tvrdolinijašem” i “prvim brkom Amerike”, Johnom Boltonom. Animozitet između nje i pripadnica Melanijinog ureda je, kažu izvori, rastao toliko da se mogao “rezati nožem”. Naravno, upravo su u uredu prve dame likovali kada je omražena zamjenica savjetnika dobila otkaz.

–Stav je prve dame da Mira Ricardel više ne zaslužuje čast i privilegiju biti dijelom Bijele kuće – ustvrdila je Melanijina glasnogovornica nedugo nakon što je objavljena vijest o Ricardelinom odlasku.

>> Pogledajte što je rekao Tomislav Krasnec nakon jedne od afere Donalda Trumpa

 

Komentara 47

KO
komunikolog
22:58 14.11.2018.

Antife iz Hrvatske na Trumpovoj strani? Sutra će valjda i Rada iskazati svoje slaganje s njim?

DU
Deleted user
22:23 14.11.2018.

JBT , koji tekst, pa niste valjda očekivali da će napucati suprugu.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
04:39 15.11.2018.

Mira je na hrvatskom poslala Melaniju u pm, sto je ova naravno razumjela haha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije