Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iskusni diplomat

Tko je Gordan Grlić Radman, kandidat za novog ministra vanjskih poslova?

Gordan Grlić Radman
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
17.07.2019.
u 20:30

Diplomatsko iskustvo, nakon Švicarske, stjecao je u hrvatskim veleposlanstvima u Sofiji, bio je veleposlanik u Mađarskoj, kad je bio izabran i za predsjednika Dunavske komisije

Gordan Grlić Radman, kandidat za novog ministra vanjskih poslova, sadašnji je veleposlanik u Njemačkoj, a diplomatsku je karijeru počeo nakon osamostaljenja Hrvatske sa zadaćom ustrojavanja hrvatske diplomatsko-konzularne mreže. Rođen je 1958. u Prisoju kraj Tomislavgrada, a nakon studija odlazi u Švicarsku, gdje se zapošljava u tvrtki Melior Häfliger AG Herzogenbuschsee.

U Bernu završava menadžersku školu, a jedan je od osnivača udruženja hrvatskih sveučilištaraca izvan domovine. Također je, uz Davora Pavunu, bio osnivač Croatian Swiss Business Consult – nevladine udruge koja je imala zadaću povezivanja najvažnijih grana hrvatskog i švicarskog gospodarstva. U Hrvatsku se vraća 1991., na mjesto tajnika Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Sudjelovao je u koordinaciji humanitarne pomoći u Sanitetskom stožeru RH i Uredu za izbjeglice i prognanike Vlade RH, a bio je i član dviju Vladinih delegacija u humanitarnoj misiji u Švicarskoj.

Prelazi u Ministarstvo vanjskih poslova otkuda ga šalju u Švicarsku kako bi uspostavio diplomatsku mrežu. U statusu veleposlanika obnašao je i dužnost tajnika Ministarstva vanjskih poslova RH od 1999. do 200. godine.  Magistrirao je i doktorirao na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu  s temama "Švicarska i njena neutralnost” te “Neutralnost i nova europska sigurnosna arhitektura". Diplomatsko iskustvo, nakon Švicarske, stjecao je u hrvatskim veleposlanstvima u Sofiji, bio je veleposlanik u Mađarskoj,  kad je bio izabran i za predsjednika Dunavske komisije.

Nakon mandata u Mađarskoj, prije dvije godine, odabran je za veleposlanika u Njemačkoj. Dobitnik je nagrade Global Public Diplomacy Award časopisa Diplomat Magazine i Diplomatski savjet za angažman na jačanju njemačko-hrvatskih odnosa, kao i zbog isticanja uloge Hrvatske u Europskoj uniji.

 

Komentara 77

OO
onako_ovlaš
21:09 17.07.2019.

šinjel mate granića

BS
@bserver
10:18 18.07.2019.

Bilo bi lijepo da u hrvatskoj diplomaciji ima više ljudi hrvatskog podrijetla

MA
marelica
08:59 18.07.2019.

I Grlić i Radman u jednoj osobi...hm...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije