Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osumnjičeni Nijemac pušten na slobodu

Tko je eksplozivnim napravama napao autobus momčadi Borussije? 'Istražuju se islamisti, ali i ekstremna ljevica i desnica'

borussija dortmund autobus policija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/12
13.04.2017.
u 14:35

„Istraga dosad nije pružila dokaze da je osumnjičeni sudjelovao u napadu na autobus Borussije“

Oba osumnjičena za sudjelovanje u napadu na autobus s igračima nogometnog kluba Borussia Dortmund najvjerojatnije nisu povezana s ovim terorističkim napadom, objavile su u četvrtak njemačke vlasti.

Jedan osumnjičeni pušten je iz pritvora, dok je drugi zadržan, ali ne zbog napada nego zbog pripadnosti terorističkoj organizaciji Islamska država, priopćilo je glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu. 

„Istraga dosad nije pružila dokaze da je osumnjičeni sudjelovao u napadu na autobus Borussije“, priopćilo je glavno državno odvjetništvo.

Jedan od privedenih, 26-godišnji Iračanin Abdul Beset A. zadržan je u pritvoru zbog članstva u terorističkoj skupini Islamska država.

„Osumnjičeni se najkasnije 2014. pridružio IS-u u Iraku, gdje je preuzeo zapovjedništvo nad jednom postrojbom koja je sudjelovala u otmicama, ucjenama i ciljanim ubojstvima. On je 2015. otišao u Tursku, a početkom 2016. u Njemačku“, stoji u priopćenju. Riječ je o osumnjičenome koji je jučer tijekom dana uhićen u svom stanu u Wuppertalu.

Drugi pritvoreni, 28-godišnji Nijemac, pušten je na slobodu. 

Njemačke službe trenutačno provode istragu u svim pravcima, kako prema islamističkim krugovima tako i prema ekstremnoj ljevici i desnici. 

„Zasad se nismo usredotočili samo na jednu političku pozadinu, nego se istraga vodi u svim smjerovima“, rekao je jedan predstavnik državnog odvjetništva agenciji Reuters. 

Odmah nakon napada, u utorak navečer pronađeno je pismo u kojem navodno odgovornost preuzima Islamska država. U isto vrijeme na internetu se pojavilo i pismo u kojem jedna lijeva organizacija preuzima odgovornost za napad. 

Pismo na internetu brzo se pokazalo kao lažno, a u svezi sa sadržajem pisma pronađenog nedaleko od mjesta eksplozije također su se pojavile sumnje u vjerodostojnost.

Prilikom eksplozije triju eksplozivnih naprava u blizini autobusa s igračima Borussije Dortmunda, u utorak navečer lakše je ozlijeđen jedan igrač i jedan policajac iz pratnje.

>> Njemački stručnjak za terorizam: Napad ne odgovara strategiji islamista

>> Oglasio se i nogometaš Borussije koji je ozlijeđen u napadu u Dortmundu

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar pendreck
pendreck
17:38 13.04.2017.

U Njemackom tisku pise da su pronadena dva pisma pocinitelj: Antifasisti (inace izraz za ljevicarske extremiste u zapadnom svijetu) ili islamisti

KA
kacavenda
17:20 13.04.2017.

Levicari sigurno i to iz zasjede

Avatar MilanZoranovic
MilanZoranovic
14:46 13.04.2017.

Za Europu davno je počeo početak kraja..moje saučešće..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije