Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reforma obrazovanja

Tko je Dijana Vican? Ključna figura na nacionalnoj obrazovnoj sceni od 2005.

Dijana Vican
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
16.08.2017.
u 14:55

Premijer Plenković kaže kako reforma obrazovanja ide dalje te da rektorica Vican ima njegovu potporu

Predsjednica Povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja Dijana Vican trenutačno je jedna od najutjecajnijih osoba u hrvatskom obrazovnom sustavu.

Karijera u Zadru

Do sada je nije s funkcije uspjelo svrgnuti ni više od 20 tisuća prosvjednika koji su se diljem Hrvatske okupili kako bi upozorili na važnost kurikularne reforme, a čini se da će ostati na funkciji i unatoč tome što ne uživa povjerenje resorne ministrice Blaženke Divjak, koja želi zasjesti i u njenu “fotelju” šefice Povjerenstva. Premijer Andrej Plenković više je puta kazao da Vican ima njegovo povjerenje.

– Rektorica Vican odlično radi svoj posao – poručio je i u ponedjeljak i javno pokazao da uživa njegovu potporu.

Koliko je moćna, najbolje se vidi iz njenih pozicija. Osim što je šefica premijerova Povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, Dijana Vican je i rektorica Sveučilišta u Zadru, a Vlada ju je predložila i za predsjednicu Upravnog vijeća Agencije za znanosti i visoko obrazovanje.

Rođena je u Imotskom 1959. godine, diplomirala je pedagogiju u Zagrebu na Filozofskom fakultetu, na kojem je završila i poslijediplomski znanstveni studij iz andragogije i stekla stupanj magistre znanosti, a potom i stupanj doktorice znanosti u polju odgojnih znanosti.

Karijeru je pak gradila na Sveučilištu u Zadru, gdje je postala i rektorica.

U biografiji joj stoji i da se od početka rada na visokoobrazovnoj ustanovi znanstveno i stručno usavršavala u zemlji i inozemstvu (Sjedinjene Američke Države, Finska, Škotska, Slovenija, Danska, Njemačka...) te da je stalno angažirana kao pozvani predavač na stručnim usavršavanjima odgojitelja, učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja...

Bez političke iskaznice

Svojedobno je recenzirala program zdravstvenog odgoja konzervativne udruge Grozd, koja se žestoko protivila uvođenju zdravstvenog odgoja u škole, a u kojoj je glavnu ulogu igrao Ladislav Ilčić, danas predsjednik stranke Hrast, zbog čega je u javnosti dobila i etiketu “desno orijentirane” figure. Nije članica ni jedne političke stranke.

Od 2005. godine “izlazi” i na “nacionalnu” scenu. Bila je predsjednica Upravnog vijeća Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (2005. – 2009.), predsjednica Vijeća za nacionalni kurikulum pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (2006. – 2009.) i državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (2008. – 2011.) u vrijeme HDZ-ova ministra Dragana Primorca.

Komentara 54

Avatar alien79
alien79
15:08 16.08.2017.

Ako su antife protiv nje znači da valja

DR
droza
15:37 16.08.2017.

Gospođa Vican izabrana je javnim natječajem za koji na svakodnevnoj bazi lijevo-liberalni novinari plasiraju "insajderske" informacije (čitaj spinove) kako je proveden nezakonito iz čega naravno proizilazi i da je postupak neregularan. Međutim, sjeća li se itko na koji je način svojedobno izabran Boris Jokić? Gospodin Jokić bio je osobni odabir Z.Milanovića, što je ovaj javno obznanio?! Bez natječaja!?! Dakle prestanite hrvatski narod praviti budalama. Autorica ovoga članka nikada nije našla za shodno protumačiti javnosti taj "transparentni" Jokićev izbor, ali će zato opetovano svojim "objektivnim" člancima iznalaziti moduse, uz pomoć kojih će okretati pilu naopako i ukazivati na tobožnje nepravilnosti kod izbora gospođe Vican. Pa dokle više!

DU
Deleted user
15:07 16.08.2017.

Profesorica Vican ima Plenkovicevu potporu sve dok mu je fotelja sigurna cim se malo zaljulja ode profesorica Vican kao prof Barisic.Sve za vlast, vlast za nista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije