Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJED U ZAGREBU

Tko garantira da će svi učenici u Hrvatskoj dobiti motiviranije i kvalitetnije učitelje zbog veće plaće

Zagreb: Okupljanje za veliki prosvjed Hrvatska mora bolje
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/15
25.11.2019.
u 20:39

“Ministrice, vatru ti naloži pa u nju Loomen lijepo složi”, samo je jedan od transparenata koji su se ticali Loomena

Studentskom himnom Gaudeamus i pljeskom za čistačice i domare, školske kuharice, pomoćnike u nastavi, tajnike i računovođe, stručne suradnike, učitelje i nastavnike započeo je najveći prosvjed u dosad najduljem u Hrvatskoj održanom štrajku obrazovnih djelatnika.

Javno o svemu što ih tišti

Glavnim zagrebačkim trgom prolomilo se “nema predaje”. Učitelji, nastavnici i profesori iz cijele Hrvatske konačno su, nakon mjesec dana štrajka i 11 izgubljenih dana za učenike, kazali da uz koeficijente traže i izjednačavanje s ostalima u javnom sektoru, ali i ono važnije: konačno su javno kazali da traže i ujednačene uvjete u svim hrvatskim školama, rad u jednoj smjeni, micanje nepotrebne administracije koja im je zagušila kreativnost te su konačno javno poručili da neće dopustiti da netko značkicama vrednuje njihov rad... Drugim riječima, nastavnici i profesori, oni koji rade u školama, a ne samo sindikalnim uredima, govorili su prvi put o stvarnim problemima “Škole za život” dajući ministrici Blaženki Divjak do znanja – reforme školstva nema bez učitelja, a projekt koji je ona preuzela prije tri godine s tadašnjeg prosvjeda gubi temelje unatoč njezinoj spremnosti da se hvali uloženim milijunima u obrazovanje.

– U našem poslu diploma malo znači, mi u radnom danu moramo biti profesori, liječnici, vozači, roditelji i prijatelji. Školstvo se degradira, moj rad se vrednuje značkicama i količinom papira koje ispunim. Ovako se bori, djeco, dostojanstvo ne dajte nikome – kazao je učitelj Luka. Dakle, učitelji ne samo da zahtijevaju više koeficijente, nego i dižu glas protiv reforme što je jasno i iz njihove poruke da su oni puno važniji u sustavu od tableta koji su se pokvarili za mjesec dana korištenja, a na kojima je također inzistirala ministrica.

Nastavnici, kažu, promjene traže odmah. Ovo je uostalom i prvi prosvjed na kojem nitko od govornika, sindikalnih čelnika, nije spomenuo ministricu ni njezinu odgovornost, ali je nisu zaboravili učitelji u masi. “Stiže zima, vani hladno, učitelji se osjećaju jadno”, “Ministrice, vatru ti naloži pa u nju Loomen lijepo složi”, “Virtualne značke ne plaćaju račune”, “Skinite mi Loomen s glave” ... samo su neki od transparenata učitelja, profesora i nastavnika s prosvjeda.

Bez garancija za rad

Branimir Mihalinec, šef sindikata zaposlenih u srednjim školama, poručio je da jedinu odgovornost što djeca nisu u školama snosi premijer Plenković i da jedan potpis, onaj koji garantira izjednačavanje plaće s ostalima u javnom sektoru, može riješiti ovu situaciju. Ipak, kaže Mihalinec, svojom jednomjesečnom borbom sami su sebi vratili dostojanstvo koje im više nitko neće oduzeti.

Zagreb: Okupljanje za veliki prosvjed Hrvatska mora bolje
1/38

Pritom, još uvijek, sindikalni čelnici ne govore, kao što ne govori ni Vlada ni ministrica Divjak koje su garancije ponudili za veće plaće u školstvu. Tko garantira da će svi učenici u Hrvatskoj dobiti motiviranije i kvalitetnije učitelje zbog veće plaće i kako će veće plaće na rad natjerati one koji ni do sada nisu ulagali u rad s učenicima – jer u sustavu itekako ima onih koji nisu primjer kvalitetnih nastavnika.

To je ključno jamstvo ne samo za učenike i roditelje nego i kao zaštita vrhunskih učitelja i profesora koji su spremni preuzeti odgovornost za rad u svojoj učionici. A to je temelj. 

Komentara 99

MI
Mikiboy
21:03 25.11.2019.

Smijurija. Odite pitajte za plaću u realni sektor. Ako niste znali to su oni koji izdvajaju za vaše neradnicke plaće

ST
steve
21:09 25.11.2019.

Svima dati momentalni odkaz i raspisati natjecaj sastavljen prema znanju a ne prema neznanju.

ŽE
Žegarni
21:10 25.11.2019.

To je pitanje dana. Nakon sto ovi iznuđivači dobiju više tako da realna ekonomija mora više raditi da im se pozlati (ne)radno mjesto. Što nakon toga? Business as usual? Nastaviti starom aljkavošću i optuživati cijeli ostali svijet za svoju nesposobnost i svoju ljenost?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije