Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PETI KRUG GLASANJA

Tko će naslijediti May? Johnson i Hunt jedini ostali u utrci

Boris Johnson
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
20.06.2019.
u 20:11

Sada će oko 160 tisuća članova Konzervativne stranke glasati na izborima, najkasnije krajem srpnja, za stranačkog vođu koji postaje i premijer Ujedinjenog Kraljevstva.

Favorit Boris Johnson sa 160 glasova i ministar Jeremy Hunt sa 77, nekoć protivnik napuštanja Europske unije, a danas kandidat koji obećava brexit sa sporazumom, u četvrtak su nakon petog kruga glasanja ostali u utrci za nasljednika konzervativne premijerke Therese May.

Usprkos nizu skandala u prošlosti i kritike stupnja njegove usredotočenosti, bivši londonski gradonačelnik Johnson dominirao je u utrci nakon što je May prije mjesec dana objavila da će odstupiti jer parlament nije ratificirao njezin sporazum o brexitu.

Nakon završnog, petog kruga glasanja, konzervativni zastupnici u parlamentu eliminirali su ministra za okoliš Michaela Govea.

Johnson je ponovno dobio uvjerljivo najviše glasova, 160 od 313, a Hunt 77 glasova. Jedan je glasački listić bio nevažeći.

Pedesetpetogodišnji Johnson, koji je bio gradonačelnik Londona osam godina, smatra da je on jedini kandidat koji može izvesti Veliku Britaniju iz EU-a do 31. listopada i boriti se sa strankom Brexit Nigela Faragea i Laburističkom strankom Jeremyja Corbyna

Broj zastupnika koji su glasali za Johnsona povećavao se nakon svakog kruga glasanja. Za Johnsona je u prvom krugu 13. lipnja glasalo 114 zastupnika, u drugome 18. lipnja 126, u srijedu 157, a u četvrtak 160.

Gove je završio treći sa 75 glasova, a ministar unutarnjih poslova Sajid Javid ispao je iz utrke ranije u četvrtak.

Sada će oko 160 tisuća članova Konzervativne stranke glasati na izborima, najkasnije krajem srpnja, za stranačkog vođu koji postaje i premijer Ujedinjenog Kraljevstva. 

Komentara 5

NI
NikoCro
20:26 20.06.2019.

Neka samo idu sa ili bez sporazuma, sada bi malo izlazili, pa bi malo ostajali, van iz EU

I1
ing-12345
20:19 20.06.2019.

Johnson je novi britanski premijer koji će briselskim političarima i ćatama opaliti takvu šamarčinu od koje se neće oporaviti sljdećih 50 godina. Sa Johnsonom VBbritanija izlazi iz EU bez sporazuma i odmah postavlja čvrstu granicu u Irskoj. I tek tada će svi građani EU uvidjeti svu glupost EU političara koji su sa takozvanim withdrawal agreement željeli ucjeniti i zadržati V. Britaniju pod svojom vlašću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije