Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednički kandidati

Tko će govoriti o svom zdravlju? Milanović se time ne želi baviti. Predsjednica: Nemam što skrivati

Predsjednički kandidati
Foto: PIXSELL
1/5
05.09.2019.
u 09:01

Milanović ne želi o svom i tuđem zdravlju, Pernaru to ne pada na pamet, a drugi da nemaju što kriti

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro u neslužbenom dijelu izborne kampanje odlučio je preuzeti inicijativu. Osim što je prvi izišao s konkretnim programom, ali i kontroverznom te opasnom idejom, koja nije dio predsjedničkih ovlasti, da je spreman zabranjivati političke stranke (SDSS), jučer je objavio i informacije o svom zdravstvenom stanju te pozvao i ostale predsjedničke kandidate da to učine.

Škoro nije objavio iscrpan zdravstveni karton, nego potpisanu izjavu dvojice liječnika – nefrologa primarijusa Dinka Škegre te kardiologa doc. Tomislava Letilovića koji navode kako kontrolni pregledi godinu dana nakon aortokoronarnog premoštenja, kojem je Škoro bio podvrgnut, pokazuju potpunu uspješnost terapijskog postupka.

Odgovoran čovjek

“Klinička slika je stabilna, nema simptoma, dobro su regulirane vrijednosti tlaka, uz uredne laboratorijske nalaze. Kontrolna kardiološka obrada i učinjeni testovi pokazuju uredan nalaz i pri maksimalnom fizičkom opterećenju”, navode dvojica liječnika. Iz objave na Facebooku razabire se da je Škoro o svom postoperativnom oporavku, a ugradnju srčanih premosnica imao je prije točno godinu dana, izvijestio jer je htio uvjeriti javnost kako nije bolestan predsjednički kandidat, što su, kako je napisao, njegovi politički suparnici htjeli nametnuti.

– Ja sam odgovoran čovjek koji vodi računa o svom zdravlju i ovih sam dana obavio niz kontrolnih pregleda u KB-u Merkur u Zagrebu te sada, iako to zakonski ne moram, objavljujem njihov rezultat – napisao je Škoro.

Najavio je da će tijekom kampanje objaviti i svoju imovinsku karticu, premda ni to nije zakonska obaveza, a poziva i ostale kandidate da to učine.

U kampanji prije pet godina, Kolinda Grabar-Kitarović kao predsjednička kandidatkinja bila je također objavila svoju, suprugovu te imovinu svoje djece premda zakon to ne traži. A Ivo Josipović bio je prvi predsjednički kandidat koji je u kampanji za svoj prvi mandat 2009. godine svoj zdravstveni karton i objavio.

– Mi smo tada jasno iznijeli njegovo zdravstveno stanje. A kada je Josipović postao predsjednik, sazvan je i liječnički konzilij koji ga je pregledao, nakon čega smo javnost izvijestili i o svim nalazima tih pregleda. Moj stav i tada i danas je da je to potrebno s obzirom na funkciju koju se želi obnašati jer građani imaju pravo znati imaju li predsjednika koji je spreman za sve napore i zadatke bilo fizičke, bilo psihičke koje nosi njihova funkcija. Zato bi zdravstveno stanje trebali objavljivati i s njim javnost upoznavati ne samo predsjednik države nego i premijer, ali i šef Sabora – smatra liječnik Mirando Mrsić koji je upravo Ivi Josipoviću vodio kampanju 2009. godine. Dodaje kako je dobra strana objave zdravstvenog kartona, a pogotovo taj čin sazivanja konzilija koji je Josipoviću de facto obavio sistematski pregled i u tome što je to odličan način da se o zdravlju razgovara i da se građane potakne na razmišljanje koliko je dobro da i sami idu na preventivne preglede i da redovito prate svoje zdravstveno stanje.

Imaju li i sami namjeru povesti se Škorinim primjerom i javnost upoznati sa svojim zdravstvenim stanjem, upitali smo i druge aktualne predsjedničke kandidate. I, kako se čini, osim Škore, teško da će takvih objava samoinicijativno biti.

Kovač trči 100 km

U stožeru Zorana Milanovića poručili su kako se do sada nisu bavili ničijim zdravstvenim kartonima pa neće ni ubuduće. U Uredu predsjednice RH nisu htjeli odgovarati na pitanja o kampanji jer Kolinda Grabar-Kitarović još nije službena kandidatkinja, ali su poručili da ona nikada nije imala problem s objavom svojih medicinskih podataka. Pa je tako kao ministrica vanjskih poslova izvijestila da ide na operaciju slijepog crijeva, a nedavno, nakon što je Večernji objavio tu informaciju, predsjednica je izvijestila o svojim preventivnim pregledima magnetskom rezonancijom. Cijenom tih pregleda bavilo se i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Mislav Kolakušić nije odgovorio jučer na naš upit, a Ivan Pernar bezobrazno je poručio: “Uozbilji se” kad smo ga upitali hoće li u kampanji objaviti medicinski karton.

Nezavisni kandidat s podrškom HSLS-a Dejan Kovač kaže pak kako nema nikakvih problema s objavom svog zdravstvenog kartona ako je to ono što narod želi i hoće.

– Nemam s tim problem. Ne pamtim kada sam bio kod liječnika zbog nekog problema. Jedino što obavljam su redoviti sistematski pregledi. Smatram se zdravim. Ja sam bivši profesionalni sportaš, sportom se i danas bavim, trčim utrke po 100 kilometara, ali ni to ne znači da i sutra mene ne može nešto pogoditi. Nažalost, zdravlje nikada ne možemo 100 posto predvidjeti – kaže Kovač.

Podsjeća kako je i u SAD-u obveza predsjednika da podastre javnosti svoje boljke, ali isto tako upozorava da se treba postaviti i pitanje privatnosti – do kuda treba ići.

– Možda bi rješenje bilo da se ne objavljuje zdravstveni karton, već liječničke procjene – kaže Kovač i zaključuje da bi puno više volio vidjeti da svi kandidati radije objave svoje imovinske kartice, a ne zdravstvene, kao i popis s kime su sve radili. I kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović kaže da će ona bez problema, ako se to od nje bude tražilo, odgovoriti na sva pitanja u vezi sa zdravljem. Može, kaže, čak i objaviti svoj zdravstveni karton, a zdravstveno stanje Miroslava Škore, nastavlja, najmanji je problem.

VIDEO Miroslav Škoro - Raspisao bih referendum o Zakonu o podrijetlu imovine

Komentara 9

BB
Bruno_Bear1
09:25 05.09.2019.

Lječnički konzilij psihologa bi trebao dati uputstva da dokazani nasilnici, agresivne , psihički labilne ne mogu se kandidirati za tako važnu funkciju države.

DH
dalibor.hren
13:34 05.09.2019.

O Milanoviću jedino psihijatri!

AN
antonelić
09:35 05.09.2019.

jako dobra tema za komentiranje , ali imam već dva kartona pa se bojim blokade ... pozdrav mili iz zmijavaca ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije