Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan arhitekata 4.0

Tko će dobiti Medalju za arhitekturu za 2019. godinu?

Foto: Hrvatska komora arhitakata
1/4
18.02.2020.
u 23:55

Finaliste je odabrao ocjenjivački sud na čijem je čelu akademik Nikola Bašić, a nagrada će biti dodijeljena u sklopu Dana arhitekata, na kojima je ove godine tema – stanovanje

Hrvatska komora arhitekata objavila je jučer nominacije za godišnje nagrade za 2019. godinu koje će se dodijeliti 13. ožujka u sklopu Dana arhitekata 4.0 koji će se ove godine održati u Šibeniku. U finalu za godišnju nagradu Medalja za arhitekturu četiri su realizacije. To su Grand Park Hotel Rovinj autora 3LHD, Rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split autora Ivana Vulića i Ivana Radeljaka, Bazen i recepcija kampa Stella Maris autora Damjana Kolundžića, Kate Marunice i Nenada Ravnića te Seosko domaćinstvo na Hartovskom vrhu autora Branimira Rajčića i Mirele Žinić.

Od prijavljenih projekata za nagradu Medalja za konceptualni pothvat nominirana su dva rada. Riječ je o LA agriculture 2019, IV interdisciplinarna radionica na Lastovu i postprodukcija te Mjera, časopis Društva arhitekata Dubrovnik. Finaliste godišnjih nagrada odabrao je i ove godine ocjenjivački sud na čijem je čelu akademik Nikola Bašić, a u čijem su sastavu i dipl. ing. arh. Tomislav Ćurković, redoviti profesor na splitskom Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Ante Kuzmanić, akademik Mladen Obad Šćitaroci te redovita profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Karin Šerman.

– Naša je dužnost promicati kvalitetne arhitektonske projekte i nagrađivati ih. Dodjelom nagrada promičemo izvrsnost i društvenu odgovornost arhitektonskog stvaralaštva članova Komore kao i podizanje ugleda arhitektonske struke u javnosti. Prema načelu izvrsnosti evaluirat će se doprinos tehničkoj i tehnološkoj izvrsnosti, inženjerskoj inovativnosti i racionalnosti te solidnosti i trajnoj kvaliteti ostvarenja. Načelom profesionalne etičnosti posebno će se vrednovati socijalna odgovornost i poduzetnost, profesionalizam te odgovornost za održivost i okoliš. Prema načelu pripadnosti, godišnje nagrade HKA promicat će ona ostvarenja koja svjedoče pripadnost hrvatskom prostoru i kulturi, rekla je Željka Jurković, predsjednica HKA.

Podsjetimo, lani su dobitnici Medalje za arhitekturu bili Vedran Pedišić, Erick Velasco Farrera, David A. Croteau i Jenni Katajamäki, autori projekta Američke međunarodne škole u Zagrebu, Publikacija stručnoga skupa Urbana sanacija bile je dobitnik Medalje za urbanizam, a Sanja Turk i Vana Rodin Kružić bile su dobitnice Medalje za konceptualni pothvat za izložbeni projekt “Kako čitati prostorni plan”.

Središnja tema najvećeg profesionalnog stručnog okupljanja hrvatskih arhitekata, Dana arhitekata 4.0, bit će stanovanje pa će se tako ovogodišnja konferencija baviti aktualnim pitanjima urbanog i prostornog planiranja, prikazat će primjere socijalnog stanovanja iz Hrvatske i Europe te govoriti o stambenim politikama. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije