Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MILIJUNSKO Ulaganje

Titov Galeb ispao je prevelik zalogaj

Galeb
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
27.03.2015.
u 19:00

Treba ga temeljito urediti pa zainteresirani žele povoljnije uvjete koncesije

Optimistična očekivanja da će Galeb, nekadašnja Titova ploveća rezidencija, zaštićen kao kulturno dobro RH, naći koncesionara spremnog na početno ulaganje od pet milijuna eura kako bi ga pretvorio u brod muzej s nizom komercijalnih sadržaja, zasad ostaju tek puste želje.

Na 30 godina

Brod je Grad Rijeka za 150.000 dolara kupio 2009. na javnoj dražbi i otad je za nužne mjere zaštite, održavanje te dokumentaciju za davanje u koncesiju potrošio oko sedam milijuna kuna. Za oporbu je to bilo "bacanje novca", no njihove primjedbe nisu omele vlast u namjeri da oživi Titovu ostavštinu.

Na vezu u sušačkom dijelu riječke luke, Porto Barošu, Galeb će čekati raspisivanje novog natječaja za koncesiju jer na ovaj, zaključen prije dva dana, nije stigla nijedna ponuda. Bilo je nekoliko upita potencijalnih koncesionara, no svi su, kaže pročelnik gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar, zainteresirani za brod pod drukčijim uvjetima od predviđenih. Koncesija se davala za gospodarsko korištenje na 30 godina uz procijenjenu vrijednost od 10,3 milijuna eura, a za brod koji neće ploviti, nego će biti plutajući objekt, određena je fiksna naknada od 2296 eura godišnje i varijabilna u minimalnom iznosu od tri posto od očekivanog prihoda. Dvije godine, zbog početnih ulaganja, koncesionar bi trebao plaćati samo fiksnu naknadu.

Drukčije propozicije

No, prije nego što počne zarađivati, mora temeljito urediti brod i ponuditi niz komercijalnih sadržaja, od restorana i barova do kongresnog centra, hostela, fitnessa i wellnessa, trgovina, uz obvezu da na 500 "kvadrata" uredi izložbene prostore. A riječ je velikom, milijunskom zalogaju.

Formalno, natječaj Gradsko vijeće mora poništiti, a pred stručnim je povjerenstvom, kaže Šarar, da razmotri prijedloge zainteresiranih i predloži ili novi model realizacije projekta ili ponovi natječaj s, ako je moguće, drukčijim propozicijama.

>> Titov brod Galeb u koncesiju 30 godina za 10,3 milijuna kuna

>> Pogledajte nikad viđene fotografije iz Titove "sobe tajni"

Komentara 73

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:35 27.03.2015.

Dajte ga Romima , oni će od njega napraviti kombi i dječja kolica

Avatar trooso
trooso
19:34 27.03.2015.

U Kumrovec žnjim

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
19:11 27.03.2015.

Smeće ko i vlasnik mu, i prijašnji i sadašnji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije