Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svatko na svojoj strani ulice

Tisuće Peruanaca na ulicama: Jedni zbog podrške predsjedniku, drugi jer su uvjereni u izbornu laž

Peruvians march in support of their respective presidential candidates amid polarized election, in Lima
Foto: SEBASTIAN CASTAÑEDA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
27.06.2021.
u 07:28

Prema službenim rezultatima Castillo je dobio 44.000 glasova više od Fujimori nakon što su prebrojani svi glasački listići, ali je desničarska kandidatkinja zatražila poništavanje glasova, većinom onih iz ruralnih područja u kojima većinu imaju ljevičari, tvrdeći da se radi o izbornoj prijevari za što nije ponudila mnogo dokaza.

Tisuće Peruanaca koji podržavaju socijalističkog kandidata Pedra Castilla te onih koji su za njegovu desničarsku suparnicu Keiko Fujimori izašli su u subotu na ulice potaknuti neizvjesnošću oko ishoda predsjedničkih izbora održanih još 6. lipnja.

Prema službenim rezultatima Castillo je dobio 44.000 glasova više od Fujimori nakon što su prebrojani svi glasački listići, ali je desničarska kandidatkinja zatražila poništavanje glasova, većinom onih iz ruralnih područja u kojima većinu imaju ljevičari, tvrdeći da se radi o izbornoj prijevari za što nije ponudila mnogo dokaza.

Castillovi glasači su marširali u središtu Lime prema Plazi San Martin, u blizini sjedišta izbornog povjerenstva, noseći goleme natpise i fotografije socijalističkog kandidata i pozivajući da njegova izborna pobjeda bude odmah potvrđena.

Nekoliko ulica dalje, tisuće onih koji podržavaju Fujimori protestirali su noseći peruanske zastave i transparente na kojima je pisalo "ne lažiranju".

Castillova stranka "Slobodni Peru" odbacila je optužbe za lažiranje, a međunarodni promatrači su priopćili da su izbori bili čisti. Američko ministarstvo vanjskih poslova izborni je proces opisalo "primjerom demokracije".

Među prosvjednicima koji podržavaju kćer pritvorenog bivšeg peruanskog predsjednika Alberta Fujimorija moglo se naći pripadnike raznih desničarskih stranaka i predstavnika desnog centra, kao i umirovljenih vojnika. Mnogi su imali transparente s natpisima "ne komunizmu".

Castillo je 51-godišnji bivši učitelj u osnovnoj školi, sin farmera, čiji je plan izmijeniti peruanski ustav kako bi država mogla imati aktivniju gospodarsku ulogu i ubirala veće prihode od rudarskih kompanija. 

Izborno povjerenstvo će u ponedjeljak ponovno početi reviziju osporavanih glasačkih listića, izjavila je glasnogovornica povjerenstva. Revizija mora biti dovršena i tek onda je moguće službeno objaviti izborne rezultate.

Demonstranti su izašli na ulice, iako su zdravstvene vlasti pozivale ljude na izbjegavanje masovnih okupljanja, jer se zemlja bori s posljedicama najsmrtonosnije epidemije u svijetu s obzirom na broj stanovnika.

Komentara 1

DU
Deleted user
09:15 27.06.2021.

Pobijedit ce onaj za koga se Amerika odluci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije