Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Represija u Siriji

Tisuće izbjeglica spas od nasilja i krvavog masakra traže u Turskoj

sirija
AFP/REUTERS
13.06.2011.
u 15:04

Američka administracija i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvali su Siriju da hitno odobri Međunarodnom Crvenom križu da uđe u zemlju kako bi se izbjegla veća humanitarna kriza.

Na granici između Sirije i Turske iz sata u sat pristiže na tisuće sirijskih izbjeglica koji sigurnost traže u izbjegličkim logorima u Turskoj. Kako izbjeglice dolaze, tako niču nova naselja, a većina izbjeglica hitno treba i medicinsku pomoć. Izbjeglice koje su prešle u Tursku kazuju da na području koje je zauzeto nema hrane, a da je liječničku pomoć gotovo nemoguće dobiti.

Zastrašujuće nasilje

Mnogi od njih preko granice su prenijeli kamere i mobitele kojima su snimili zastrašujuće prizore nasilja. Napad i zauzimanja grada Jisr al-Shughoura opisuju kao krvavi masakr nad civilnim stanovništvom. Kažu da vojnici namjerno pucaju po kućama i ljudima koji bježe, a zapaljena je i ljetina koja nije pokupljena s polja pa se očekuje da u tom dijelu Sirije dugoročno neće biti dovoljno hrane. Zasad je UNHCR popisao oko šest tisuća izbjeglica, no to je samo dio onih koji su uspeli prijeći u Tursku, koja upozorava da će vrlo brzo trebati međunarodnu pomoć za prihvat izbjeglica zato što se tek sada vide razmjeri nasilja i kaosa kroz koji prolaze ljudi u Siriji.

Američka administracija i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvali su Siriju da hitno odobri Međunarodnom Crvenom križu da uđe u zemlju kako bi se izbjegla veća humanitarna kriza.

Oštar stav Turske

Raste i napetost između Sirije i Turske. Jučer ujutro oko dvije tisuće provladinih prosvjednika napalo je tursko veleposlanstvo u Damasku, što je reakcija na izrazito zaoštreno stajalište turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana na događaje u Siriji. Kako se borbe vode vrlo blizu turske granice, vojska pomno nadgleda da se napad ne proširi preko granice. Erdogan je također pozvao sirijskog predsjednika Assada da konačno pozitivno odgovori na dugogodišnje zahtjeve velikog dijela vlastita stanovništva koje traži promjene i reforme. On je s Assadom u posljednja tri dana razgovarao dva puta i navodi da na zahtjev za reformama nije kazao "ne" i da bi do najave većih reformi trebalo doći danas.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
16:19 13.06.2011.

Kako se sve dešava blizu granice sa Turskom onda je to jako “skliski teren“, zaigraju li se Sirijci mogli bi povrediti turski teritorij a ovi bi mogli odgovoriti što bi značilo da će te postrojbe vratiti u mlađe brončano doba, a znamo da ništa nije tako dobro za nacionalni ponos kao nogometne i ratne pobjede, a sirijska vojska protiv turske ima šanse ko picek kod mesara.

ST
Stockholm
18:04 13.06.2011.

Na pomolu drzavljanski i vjerski rat? Prema vijestima iz Turske, uspaniceni fa***icni diktator Assad dijeli oruzje svim alavitima, vjerskoj manjini, slicnoj siitima, kojoj i sam pripada. On te svi najvisi oficiri sirijske vojske ... Oruzje se pocelo dijeliti u gradu Jisr al-Shughur u blizini Turske. Ali se sada prakticira i u drugim djelovima Sirije ...

ST
Stockholm
18:07 13.06.2011.

13.06.2011. u 16:19h ®: \"Sirijska vojska protiv turske ima šanse ko picek kod mesara.\" ********************************************************************** Slazem se, samo ne smijemo zaboraviti sirijskih aresenala raketa s plinskim i bioloskim nabojem - originalno sve namjenjeno Izraelu ... imaju jih stotine, tisuce ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije