Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokazivanje mišića

Tillerson u Moskvu došao s ultimatumom: Odreknite se Assada!

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov and U.S. Secretary of State Rex Tillerson enter a hall during their meeting in Moscow, Russia, April 12, 2017.  REUTERS/Maxim Shemetov
13.04.2017.
u 06:45

Iz Kremlja su odmah poručili da bi odricanje od Bashara al-Assada značilo i odricanje od borbe protiv terorista tzv. Islamske države

Oštra razmjena riječi na početku susreta američkog državnog tajnika Rexa Tillersona s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom u Moskvi. Isprobavanje mišića, nakon čega bi se moglo doći do nekog suglasja. Prva tema je uspostava zabrane letenja nad Sirijom. Lavrov je odmah upozorio da su američki napadi na sirijske vojne postaje (do kojih je došlo poslije bacanja bombi s otrovnim plinom Assadove vojske na civile) kršenje zakona, ali je dodao da je spreman za pošten i otvoren razgovor.

– Važno nam je čuti vaše stajalište i znati stvarne namjere administracije Donalda Trumpa – kazao je Lavrov poželjevši s Tillersonom stvoriti širu protuterorističku koaliciju.

Ispipavanje snaga

Tillerson je u Moskvu došao s ultimatumom. Traži se od Rusa da se odreknu Assada. A Kremlj ne voli pregovore koji nisu ravnopravni, ne voli se osjetiti podčinjenim, pa tako, zasad, ne može odustati od potpore Assadu. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da bi bilo apsurdno prestati podržavati Assada kako to traži SAD, jer bi to značilo da Rusija odustaje od borbe protiv ISIL-a i terorističkih skupina u Siriji.

– Čini nam se kratkovidnim naglašavati potrebu da se distanciramo od Assada bez podsjećanja na ključne ciljeve, a to su borba protiv terorizma i političko rješenje sirijske krize – kazao je Peskov.

Rusima je važno da se njihovo stajalište smatra jednakopravnim. Ruski predsjednik Vladimir Putin svoj je imidž gradio upravo na tome da je Moskva velesila koju se ne može izostaviti iz međunarodnih pregovora. No, ne želi jednostavno odbiti Amerikance. Tillerson je prvi američki visoki dužnosnik u posjetu Rusiji od kada je Trump u Bijeloj kući. Rusko glasilo “Rossijskaja Gazeta” piše da „stavovi SAD-a o sirijskom sukobu još nisu sasvim čvrsti, još se stvaraju, pa je teško pogoditi kako će Washington voditi dijalog s Moskvom“.

 

Teže oko Ukrajine

Dakle, Moskva procjenjuje da Trumpova administracija još nema jasno stajalište o Siriji, ali ni o ostalim međunarodnim krizama. Putin je za postaju Mir izjavio da su odnosi između Rusije i SAD-a pogoršani dolaskom Trumpa. „Možemo reći da povjerenje, pogotovo na vojnom planu, nije poboljšano, dapače pogoršano je“, kazao je Putin.

Ima analitičara koji te riječi čitaju kao Putinovu volju da odbaci sumnje u rusko miješanje u američke predsjedničke izbore i kontakte Rusa s ljudima bliskima Trumpu. Istodobno, Trump izjavljuje da je „Asad životinja, da Putin podržava vraga, jako opasnog za ljudska bića“. Tillerson je ponovio Lavrovljeve riječi da želi iskrene i jasne razgovore.

Dakle, svi žele jasne razgovore i možda će se do njih, kada je u pitanju sudbina Sirije, i doći, ali kakvi će biti oni vezani uz ukrajinsku krizu. Tillerson želi da se provede sporazum iz Minska, ali Kremlj je više puta kazao da njegova provedba ne ovisi o Moskvi. Može li Tillerson zaprijetiti zadržavanjem sankcija Rusiji zbog ukrajinske krize i aneksije Krima? Moskovski susret šefova diplomacija dviju velesila samo je odmjeravanje mišića za buduća sučeljavanja.

>> Najmoćniji dogovorili Siriju bez Al-Assada

>> Putin se žestoko obrušio na NATO: 'Klimaju glavama kao lutke'

Ključne riječi

Komentara 7

ST
stomugromova
07:31 13.04.2017.

Tillerson - Odreknite se borbe protiv terorizma.Lavrov - Odreknite se terorizma.

MO
mojski
11:22 13.04.2017.

jao ti ga nama,opet nekog brane

Avatar dobry
dobry
18:00 13.04.2017.

Znakovito je da je američki dužnosnik otišao rusima "na noge"!? U svakom slučaju ne vidim logiku kojom bi Assad koristio kemijske otrove sada kada ima inicijativu na terenu i pred pobjedom je nad teroristima. Da li poraz terorista ujedno znači i poraz američke politike u Siriji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije