Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski prostorni studentski standard daleko je od europskog

Tijesni fakulteti: Na Pravu kao sardine, za likovnjake – "garsonijere"

fakultet
Goran Stanzl/VLM
14.12.2009.
u 10:15

Preporuka je EU da svaki društvenjak na fakultetu ima šest četvornih metara prostora, a prirodnjak minimalno deset.

Profesor objašnjava temu, predavaonica puna, neki sjede na podu, a neki i na radijatoru. Prizor je to s mnogih zagrebačkih fakulteta. I nije to ništa neobično. Pravo je čudo kako neki fakulteti do sada nisu “popucali po šavovima” s obzirom na to koliko prostora imaju, a koliko s druge strane studenata upisuju.

>>GRAFIKA: Rani prostor hrvatskih studenata

Gramzive kvote
No čini se da se našim fakultetima sve iz “europske prakse” ne sviđa jer u Uniji kojoj težimo preporuka je da svaki upisani student na svom fakultetu ima barem šest četvornih metara prostora. I to studenti humanističkih i društvenih smjerova. Oni s tehničkih, biomedicinskih i biotehničkih fakulteta, primjerice, trebaju minimalno 10 četvornih metara.

Standardi su to o kojima, primjerice, studenti Hrvatskih studija mogu samo sanjati jer oni “uživaju” samo 0,9 četvornih metara.

Na Prometnom fakultetu ništa bolja situacija. Njihovi studenti imaju točno 1,3 četvorna metra, a studenti Prava 1,4 četvorna metra. Među najskučenijim fakultetima je i zagrebački Ekonomski fakultet koji je, unatoč nedostatku prostora, upisao više od 14 tisuća studenata pa ne iznenađuje što svaki od njih ima “pravo” na samo dva četvorna metra prostora.

U ništa boljoj situaciji nisu ni studenti Fakulteta političkih znanosti. Njihov radni prostor je 2,2 četvorna metra, dok njihove kolege s Filozofskog fakulteta “uživaju” pola metra više.

– Činjenica je da se ukupan broj studenata udaljio od objektivnih kapaciteta fakulteta. Zato treba kvotama pomiriti interes za studij, stanje na tržištu, ali i kapacitete – kaže Tonko Ćurko, prorektor za poslovanje Sveučilišta u Zagrebu. Upisne kvote, kaže Ćurko, nisu usklađene ni s nastavnim kadrom. I za to, pogađate, postoji preporuka EU prema kojoj bi na 20 do 30 studenata fakultet trebao imati jednog zaposlenog nastavnika.

Premalo profesora
U tehničkom i biomedicinskom području taj je omjer još “stroži”. I opet, kao što je to i kod prostora slučaj, daleko od standarda je Pravo i Ekonomija. Omjer nastavnika i studenata na Pravu je otprilike 1:70, a na Ekonomiji na jednog nastavnika ide oko 60 studenata.

Ključne riječi

Komentara 8

DO
doktorica
15:41 14.12.2009.

Ne treba im na Pravu prostora kad su ionako najviše po kafićima.

ZA
zagabria1
10:33 14.12.2009.

ekonomski faks upisao više od 14000 studenata. Postavlja se jedno veliko pitanje, gdje se to vidi u našoj ekonomiji. Kako ti studenti doprinose toj ekonomiji i blagostanju zemlje. Prema dosada viđenom, bolje da se zatvore takvi fakulteti, manje će štete biti za ekonomiju

BA
balzac
10:59 14.12.2009.

zagabria1 je napisao/la: ekonomski faks upisao više od 14000 studenata. Postavlja se jedno veliko pitanje, gdje se to vidi u našoj ekonomiji. --------- Našu privredu ne vode ekonomisti već političari preko rodjačkih i kumskih veza i to je tajna našeg uspjeha. Na žalost neki od tih rodjaka i kumova preko veze su dobili ili kupili diplome, ali će se njihova nesposobnost brzo otkriti kad ne budu imali zaštitnike poput Luke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije