Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMINULI SRPSKI NOVINAR

Tijanić: Novinarstvo - to je sloj robova

aleksandar tijanić
Foto: Danijel Berkovic/Pixsell
31.10.2013.
u 12:35

Tijanić je prije dvije godine rekao kako ne bi volio da ga srpsko novinarstvo uopće pamti.

Aleksandar Tijanić, koji je prije nekoliko dana umro u Beogradu pred ulazom u zgradu u kojoj je živio, dao je prije dvije godine intervjuu beogradskom tjedniku NIN, ali je zaželio da bude objavljen tek nakon njegove smrti pa se u srpskim novinarskim krugovima doživljava kao Tijanićeva novinarska oporuka. Poštujući njegovu želju, beogradski tjednik u kojem je Tijanić i započeo novinarsku karijeru, objavljuje u svom najnovijem broju cijeli intervju na tri stranice, a gotovo svi važniji mediji u Srbiji, na svojim web stranicama prenose dijelove tog, kako ga nazivaju, oporuka-intervjua.

Tijanić je prije dvije godine rekao kako ne bi volio da ga srpsko novinarstvo uopće pamti.

 

- Volio bih ostaviti dvije ili tri knjige svojih tekstova, i da samo studenti novinarstva, kada hoće vidjeti kakav je luđak bio Tijanić, uzmu i pročitaju nekoliko tekstova – rekao je tada Tijanić dodajući kako zadnjih dvanaest godina njegova rada "nije novinarstvo već borba za glavu".

- Ja duboko prezirem profesiju kojom se bavim, kao i sebe. Novinarstvo, to je sloj robova. Ne znam ni sam što tražim skoro četiri desetljeća u novinarstvu. Kada sve zbrojim, napisao sam tisuće tekstova, ali ima samo desetak koji mogu izraziti ono što mislim da sam ja. Samo desetak – rekao je Tijanić NIN-u prije dvije godine. Priznao je kako se pravio važan (uporabio je izraz K......se)kako ljudi ne bi vidjeli njegov strah.

- I da me zbog tog kukavičluka ne preziru. Zato se pravim hrabar u situacijama koje su luđačke. Popis mojih neprijatelja je – tko je tko u Srbiji od najmoćnijih ljudi. Kako bih preživio te neprijatelje, ja sam morao biti zvonar Bogorodičine crkve: ružan, grbav, nikakav. Ali zvoniti vrlo jako i daleko - rekao je Tijanić i dao ocjenu pitanja Kosova gdje je rođen, koja se sigurno neće svidjeti mnogima od onih kako kaže "tko je tko u Srbiji".

- Moj je stav da Kosovo treba prodati. Nemamo mi snage fizički ga zadržati. Mi smo bivši hegemoni Balkana - rekao je Tijanić prije dvije godine.

Komentara 2

Avatar guten_tag
guten_tag
15:55 01.11.2013.

tijanić je velikosrpski ekstremist i ministar u vladi slobodana miloševića koji je pokušao ratom mijenjati granice, na način zastrašivanja, ubijanja, progona i pljačke nesrpskog stanovništva.

Avatar My Style
My Style
12:26 02.11.2013.

"Gomila neprijatelja" , a nema rezima koji nije preziveo i kojem nije efikasno sluzio. Profesionalni pozer ogromne elokvencije i dara za izrazavanje ali bez sustine i prakticne koristi za drustvo, Naprotiv !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije