Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poljoprivreda

Tihomir Jakovina u službenom posjetu općini Rešetari

Jakovina, Rešetari
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
17.01.2014.
u 21:45

Načelnik općine Zlatko Aga upoznao ga je s trenutnim projektima važnim za razvojem općine, te aktualnom problematikom u gospodarstvu i sektoru poljoprivrede

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je tijekom poslijepodneva boravio u službenom posjetu općini Rešetari, kako bi se upoznao s mogućnostima ulaganja u ruralni razvoj novogradiškog kraja. Jakovina se tijekom boravka na kraćem sastanku susreo sa predstavnicima lokalne samouprave, a načelnik općine Zlatko Aga upoznao ga je s trenutnim projektima važnim za razvojem općine, te aktualnom problematikom u gospodarstvu i sektoru poljoprivrede. Službeni boravak u općini Rešetari Jakovina je iskoristio za posjetu Tvornici kože "Psunj", obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Špehar u Brđanima, koje se bavi hidroponskim uzgojem rajčice u novoizgrađenom plasteničkom pogonu, te farmi i poljoprivrednom gospodarstvu Milana Bijelića iz Zapolja sa tradicionalnim uzgojem muznih krava i proizvodnjom mlijeka.

Odgovarajući na novinarske upite o kašnjenju Programa ruralnog razvoja , Jakovina ističe da je program spreman i uskoro bez kašnjenja ide prema Europskoj komisiji.

( Foto: Ivica Galovic/Pixsell)

- Unazad mjesec dana jako je puno loših informacija o Programu ruralnog razvoja izašlo u javnost. Na njemu radimo mjesecima, spreman je i još u siječnju ide prema Europskoj komisiji. Republika Hrvatska biti će prva koja će poslati svoj Program ruralnog razvoja. Procedura je do šest mjeseci. O hrvatskom programu se moraju očitovati sve opće uprave. On će se morati još usklađivati između
ministarstva poljoprivrede i komisija općih uprava. Tek kad je sve usklađeno Europska komisija daje potvrdu samog programa i po njemu se raspisuju natječaji. Govorimo o šesnaestak mjera od mogućih dvadeset koje su nam na raspolaganju. Njih smo procijenili, a prema projekciji u njima će biti najveće iskorištenje, odnosno najveći efekt za hrvatsku poljoprivredu i šumarstvo, rekao
je Jakovina.

Na farmi muznih krava obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Milana Bijelića u Zapolju novinare je zanimalo ministrovo mišljenje o drastičnom padu proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj, te početku isplate prve rate potpora za poljoprivrednu proizvodnju.

- Pad broja proizvođača i proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj bilježimo još od 2003. godine. Imamo cijeli niz kratkoročnih mjera koje uključuju isplatu potpora u stopostotnom iznosu kroz osjetljive sektore za pomoć stočarstvu, zatim linije za reprograme postojećih kredita za sve one koji su prezaduženi, kao i niz novih kreditnih linija za poljoprivrednike kojima trebaju obrtna sredstva, a tu su i nove kreditne linije za junice. Dugoročne mjere su nešto što je puno važnije, a to je gospodarenje poljoprivrednim zemljištem i stvaranje uvjeta da kroz Fond ruralnog razvoja i preko projekata prema IPARD-u poljoprivrednici dođu do jeftinijeg i pristupačnijeg novca.U idućih petnaestak dana krećemo sa isplatom prve rate potpora. Milijardu trideset milijuna kuna sjest će na račune poljoprivrednika. Druga rata sukladno našim obavezama je do 30. lipnja.Ove godine na raspolaganju potporama u poljoprivredi je 500 milijuna više no lani. Ako govorimo o ratarstvu, gdje je lani bilo isplaćeno oko 1400 kuna po hektaru, to je ove godine oko 1600 kuna, istaknuo je ministar Tihomir Jakovina .

>> Poljoprivrednicima ovih dana prva milijarda kuna poticaja prema pravilima EU

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije