Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pismo vodstvu

Jakovina napušta SDP: 'Stranka se pretvorila u front gdje dominiraju gruba podmetanja'

Tihomir Jakovina
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/5
19.12.2017.
u 09:42

'Odlučio sam izaći iz SDP-a jer ne mogu dozvoliti da Brođani moje ime vežu uz djela i aktivnosti "Berinih dečki" i društva', rekao je Jakovina.

Tihomir Jakovina, bivši ministar poljoprivrede u vladi Zorana Milanovića i bivši predsjednik brodsko-posavskog SDP-a, obavijestio je vodstvo stranke da napušta SDP, a kao razlog naveo je katastrofalan izborni rezultat SDP-a  u Slavonskom Brodu te nedopustivo podmetanje i spletkarenje unutar stranke za koje proziva predsjednika stranke Davora Bernardića.  

Jakovina, sada već bivši član slavonskobrodskog SDP-a, pismom je obavijestio stranačko vodstvo da s 18. prosinca 2017. izlazi iz stranke, a kao jedan od razloga navodi rezultat koji je na izborima u svibnju 2017.  postignut u Slavonskom Brodu ističući da je on "katastrofalan i velika sramota za SDP" nakon što je SDP-ov kandidat  za gradonačelnika osvojio svega 7,09 posto glasova, a stranka s partnerima na listi za gradsko vijeće 10,13 posto ili tri od 25 vijećnika

"To je uvjerljivo najlošiji izborni rezultat ikada", ističe Jakovina te proziva članove stranke za političku trgovinu u predstavničkim tijelima u Slavonskom Brodu, te uhljebljivanje stranačkih poslušnika u nadzorne odbore i upravna vijeća gradskih tvrtki. Riječ je o izbornoj blamaži "Berinih dečki", ocjenjuje Jakovina koji šefa stranke Davora Bernardića proziva za izostanak  analize debakla na lokalnim izborima u Slavonskom Brodu i Zagrebu te za obračun protiv neistomišljenika.

"Ukratko, stranka se pretvorila u front gdje dominiraju gruba podmetanja i spletkarenja, koja su samo nastavak stvaranja jedne nezdrave i negativne atmosfere u stranci", ocjenjuje Jakovina. Posebno se osvrće na prvi krug izbora za predsjednika i članove Predsjedništva i Gradskog odbora slavonskobrodskog  SDP-a, 16. prosinca, navodeći da je mjesec i pol prije redovnih stranačkih izbora imenovan potpredsjednik stranke Raiko Ostojić za povjerenika brodskog SDP-a te raspuštena gradska organizacije stranke.

Vodstvo stranke optužuje za izborni inženjering - prekrajanje popisa članova stranke, izbacivanje "nepoželjnih" članova zbog neplaćanja članarine, primanje nepoznatog broja novih članova, uskraćivanje podataka svim sudionicima u izborima, plaćanje (navodno 100 kuna po glasu) pripadnicima romske nacionalne manjine koje se dovozilo kombijima na glasanje.

Ističe da su takve unutarstranačke prljavštine i metoda "blago rečene nedopustive (ili čak kriminalne) i nemaju nikakve veze sa socijaldemokracijom niti politikom uopće, već samo s osobnim probitkom i koristoljubljem nečasnih pojedinaca". Sve to, piše Jakovina, dobro znaju članovi i simpatizeri brodskog SDP-a, to se komentira i među samim građanima i biračima koji to s gnušanjem kritiziraju, tako da bi i budući izborni rezultati mogli biti isti ili još lošiji.

Razlog je to, kaže, i što nakon gotovo 18 godina vrlo aktivnog članstva u SDP-u donosi odluku koju nikad nije mislio da će donijeti.

"Odlučio sam izaći iz SDP-a jer ne mogu dozvoliti da Brođani moje ime vežu uz djela i aktivnosti "Berinih dečki" i društva. Ne ostajem u stranci koja polako, ali sigurno gubi kompas i osjećaj za vrijednosti koje bi trebala zastupati", kaže Jakovina. Za takav način rada izravno optužuje predsjednika stranke Davora Bernardića, navodeći da je ta ekipa njegov izbor i njegova odgovornost. 

"Možda sam previše kritičan, ali i meni kao i velikom broju naših birača nije jasno da to radiš uz odabir takvih nečasnih pojedinaca kao bliskih suradnika, istodobno se blamirajući pozivima i koketiranjem s Mostom", kaže Jakovina. Bernardića proziva i za bespredmetne kritike za korupciju HDZ-ovih gradonačelnika dok mu Željko Sabo nakon odslužene zatvorske kazne za političku korupciju postaje predsjednik gradske organizacije u Vukovaru.

Proziva ga  i za "količinu gluposti" koju izgovara za saborskom govornicom, nebrigu i nedostatno uvažavanje  SDP-ovih gradonačelnika i načelnika općina te dopuštanje svojoj podobnoj ekipi da protiv tih kolega spletkare i podmeću kroz svoje prljave unutarstranačke igre. Jakovina navodi i da se  još prije godinu dana sam povukao iz aktivne politike, vratio se u svoj rodni grad,  a sada i formalno izlazi iz stranke te poručuje i da svoj izlazak iz stranke neće medijski obrazlagati niti davati bilo kakve izjave.

Komentara 30

LE
Les1111
10:17 19.12.2017.

Antifašisti se časte na svakom koraku.Bratoubilački rat u živo.Neprocjenjivo.

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
09:57 19.12.2017.

Nenadoknadvi gubitak za zgubidane u esdepeju.

JA
Jania
09:50 19.12.2017.

SDP nikako da preraste iz kom-partije u demokratsku stranku. Žalosno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije