Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROTIV KORUPCIJE

TIH: Hrvatsko društvo mora biti oslobođeno političke korupcije

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
08.12.2019.
u 11:37

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se 9. prosinca

Povodom međunarodnog dana borbe protiv korupcije oglasio se Transparency International Hrvatska (TIH) koji navode da je borba protiv korupcije najvažniji prioritet kako bi nakon trideset godina od samostalnosti dočekali pošteno i pravedno društvo jednakih prilika za svakog građanina.

Iz TIH-a navode kako korupcija prodire u sve segmente društva i predstavlja najveću ugrozu gospodarskog, društvenog i političkog razvoja, te prosperiteta Republike Hrvatske.

- Korupcija nije niti lijeva niti desna, a borba protiv nje mora biti točka koja će ujediniti svakog građanina Hrvatske da već jednom pokaže da mu je dosta dvostrukih kriterija, nejednakih šansi, praznih obećanja i čekanja trenutka kada će se pomaci vidjeti u svakodnevnom život. Hrvatsko društvo mora biti oslobođeno političke korupcije, te trgovine utjecajima i pozicijama. Na političkim akterima koji su danas na pozicijama političkog odlučivanja leži teret najveće odgovornosti, kaže predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Dodaje kako smo u svim proteklim razdobljima do danas svjedočili da se pozivanje na borbu protiv korupcije koristi samo kao sredstvo političkih aktera za osvajanje vlasti, a ne kao program za stvarne promjene koje će zaustaviti propadanje, iseljavanje i obezvrjeđivanje svih potencijala hrvatskog društva. Prema njenim riječima društva koja imaju visoke standarde transparentnosti, javno dostupne podatke i učinkovite institucije su bogatija, a njihovi građani uživaju u kvaliteti javno dostupnih usluga.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se 9. prosinca od 2003. godine kada je Opća skupština UN posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje.

Komentara 5

AN
antonelić
11:57 08.12.2019.

9. prosinac bi trebao biti proglašen kao DAN KORUPCIJE ... i po mogućnosti tretiran kao blagdan ( neradni ) ... i svakako uvesti počasnu predsjedničku lentu sa koruptivnim zlatnim pleterom , kao najviše državno priznanje za korupciju ...

BA
Barbasmora
18:15 08.12.2019.

Borba protiv korupcije na balkanu je proslost. Bojim se da smotaj rat izgubili gradjani i da je pobjedila Hercegovska Demokratska Zajednica....

MO
moškov
13:29 08.12.2019.

korupciju je jednostavno rijesiti samo to nema tko uciniti ...korupcijom se bavi do 5 000 vrha piramide drzave...ali svi sve drze u sahu...poimenice se znaju te osobe koje vode hrvatsku u propast...korupcija je pravilo u vrhu drzave....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije