Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PREOKRET

Thompson ipak može nastupiti u Mariboru

Foto: PR
1/3
05.06.2020.
u 11:19

Slovensko Ministarstvo unutarnjih poslova poništilo je odluku o zabrani Thompsonova mariborskog koncerta

Nakon što je Visoki prekršajni sud presudio da poklič "Za dom spremni" na početku njegove pjesme "Bojna Čavoglave" nije prekršaj protiv javnog reda i mira, Marko Perković Thompson izborio je pravnu pobjedu i u Sloveniji, jer je slovensko Ministarstvo unutarnjih poslova poništilo nedavnu odluku mariborske upravne jedinice o ponovnoj zabrani njegova koncerta u Mariboru.

Kako javlja tjednik Reporter, organizator Thompsonova mariborskog koncerta Milan Trol dobio je tri dana da javi novi termin koncerta, no moguće je i da će umjesto koncerta Trol i Thompson radije od slovenske države zatražiti odštetu, koja je procijenjena na 150 tisuća eura.

Zeleno svjetlo za Thompsonov nastup u Mariboru dao je Aleš Hojs, ministar unutarnjih poslova u vladi Janeza Janše, koji se još prije tri godine, kada je prvi put zabranjen Thomsonov koncert u Mariboru, oštro suprotstavio zabrani, dok je tadašnja vlada lijevog centra odobravala takvu odluku.

– Ako je Thompsonov koncert zabranjen zbog njegova svjetonazora, onda u Sloveniji imamo političku policiju i policijski režim – poručio je tada Janša, koji je i sam planirao odlazak na Thompsonov koncert u Mariboru, s obzirom na to da je istog dana Janšina stranka u Mariboru održavala stranački kongres.

>> VIDEO Thompsonov koncert u Slunju na kojem je izveo verziju pjesme zbog koje je prijavljen

Thompson i danas izaziva oštre podjele na slovenskoj političkoj sceni. Nova čelnica opozicijske socijaldemokratske stranke Tanja Fajon napisala je na Twitteru da Hojsova odluka vrijeđa ljudsko dostojanstvo i veliča ustaštvo.

- Nije problem što Thompson podržava ustaštvo, problem je što ga podržava i slovenska vlada - podvlači Fajon.

Priča o nesuđenom Thompsonovom koncertu u Mariboru započela je prije tri godine, kada su tamošnje gradske vlasti na preporuku policije donijele odluku o zabrani Thompsonova koncerta zakazanog za 20. svibnja 2017. godine. Organizator koncerta Trol žalio se zatim Upravnom sudu, koji je prošle godine žalbu prihvatio i predmet poslao na ponovno odlučivanje.

A onda je mariborska općinska uprava u ponovljenom postupku donijela istu odluku, i po drugi put zabranila Thompsonov nastup, obrazloživši zabranu tvrdnjom da povijest Thompsonovih nastupa svjedoči da nijedna sigurnosna mjera ne može spriječiti spontane proustaške ispade samog izvođača ili publike, kao i da sporni pozdrav "Za dom spremni", kao i sadržaj Thompsonovih pjesama, simboliziraju mržnju prema ljudima drugog vjerskog i etničkog porijekla i veličaju ustaštvo, što je u suprotnosti sa slovenskim Ustavom.

Na ponovnu je zabranu reagirao je i Thompson, poručivši kako njome žele poslati poruku premijeru Janši, koji je podržao održavanje koncerta. A zatim se Thompsonov slovenski promotor žalio na tu odluku, i to upravo Janšinom ministru Hojsu, ishodivši njezino poništenje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije