Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brexit

Theresa May dobila težak udarac - pljušte ostavke u njezinoj vladi

Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
15.11.2018.
u 18:17

Raab je rekao da ne može podržati premijerkin plan jer regulatorni režim za Sjevernu Irsku "predstavlja vrlo stvarnu prijetnju integritetu Ujedinjenog Kraljevstva"

Dan nakon što je Theresa May nekako uspjela natjerati svoju vladu da prihvati ispregovarani sporazum o Brexitu, koji je odmah potom i javno objavljen na press konferenciji u Bruxellesu u srijedu oko 21 sat, britansku premijerku je zapljusnuo val ostavki članova njezina kabineta, uključujući i ostavku državnog tajnika za Brexit Dominica Raaba.

“Ovo nije izlazak iz EU”

Ispostavilo se da na sinoćnjem sastanku Mayičina kabineta odluka o podupiranju ispregovaranog sporazuma nije uopće donesena jednoglasno, nego da je čak 9 ili 10 ministra u raspravi bilo protiv. Premijerka May je ipak nekako izbjegla donošenje odluke glasanjem, umjesto toga sve je završilo kao da je sporazum prihvaćen uime vlade, što je May i objavila u obraćanju javnosti. No, kad su ujutro na kioske stigle novine čije su naslovnice (konkretno, naslovnica tabloida The Sun) sugerirale da je ispregovaran “Brexs*it”, u slobodnom prijevodu “s*anje od Brexita”, vrlo su brzo počele kapati pisane ostavke.

– Ne mogu prihvatiti predloženi sporazum iz dva razloga. Prvo, vjerujem da regulatorni režim koji je predložen za Sjevernu Irsku predstavlja stvarnu prijetnju integritetu Ujedinjene Kraljevine. Drugo, ne mogu prihvatiti beskrajni aranžman zaštitnog mehanizma (backstop), u kojem EU ima veto nad našom sposobnošću izlaska. Uvjeti zaštitnog mehanizma su hibrid između carinske unije EU i obveza koje proizlaze iz jedinstvenog tržišta. Nijedna demokratska nacija nikad nije potpisala da bude obvezana takvim opsežnim režimom koji joj je nametnut izvana, bez ikakve kontrole nad zakonima koji će se primjenjivati i bez sposobnosti da odluči izaći iz takvog aranžmana – napisao je Dominic Raab u pismu ostavke.

Raab je, inače, svojedobno radio u haaškom tužiteljstvu u timu Carle Del Ponte, a kad se prihvatio ovog posla javno se hvalio kako se znao nositi sa Slobodanom Miloševićem u Haagu pa mu pregovori s glavnim europskim pregovaračem Michelom Barnierom ne bi trebali biti nikakav problem. No, nije uspio ispregovarati ono što je želio i jučer je postao već drugi ministar za Brexit u Mayičinoj vladi koji je podnio ostavku zbog neslaganja sa smjerom u kojem ide Brexit.

Osim njega, ostavke su jučer podnijeli još i ministrica rada i mirovina Esther McVey, državni tajnik u ministarstvu za Sjevernu Irsku Shailesh Vara i pomoćnica ministra za Brexit Suella Braverman

“Moli se posljednja osoba koja napusti kabinet da ljubazno ugasi svijetlo", poručivala je naslovnica lista Evening Standard…

>> Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

1/10

– Ovo nije Brexit, ovo je neuspjeh vladine politike, koji mora biti odbačen – izjavio je Jacob Rees-Mogg, zastupnik Konzervativne stranke u parlamentu koji predvodi skupinu najtvrđih zagovornika beskompromisnog Brexita i koji kreće u podnošenje zahtjeva za izglasavanjem nepovjerenja premijerki May. Procedura se pokreće ako 48 konzervativaca potpiše takav zahtjev, a Rees-Mogg vjeruje da će imati dovoljno potpisa. Premijerka potom pada ako joj 158 od 315 članova parlamenta uskrati povjerenje prilikom glasanja.

Dulje od dva i pol sata zastupnici su u Westminsteru rešetali premijerku May pitanjima, kritikama, optužbama za izdaju ideje Brexita, molbama da prihvati raspisivanje novog referenduma na kojemu bi građani odlučili o sadržaju ispregovaranog sporazuma… Nakon sat vremena rasprave, jedan laburistički zastupnik samo je primijetio da još nijedan zastupnik ili zastupnica nije istupio riječima podrške premijerkinom sporazumu. May nije posustajala, borila se do posljednjeg daha, objašnjavala, ustrajala na svome. Ali borba još nije gotova, tek treba vidjeti kako će proći inicijativa izglasavanja nepovjerenja i kako će proći stvarno glasanje jednom kad (i ako) ispregovarani sporazum o Brexitu dođe pred parlament.

“Možda i ne bude Brexita”

Danas je zastupnicima prvi put poručila da jedna od negativnih alternativa neprihvaćanju sporazuma može biti i to da - nema Brexita.

– Možemo odabrati da izađemo iz EU bez sporazuma, možemo riskirati da uopće ne bude Brexita, ili možemo odabrati da se ujedinimo i podržimo najbolji sporazum koji se mogao ispregovarati – rekla je premijerka May. U prijevodu, zna da nisu svi sretni s ispregovaranom verzijom, ali bolje ne može, a alternativa je kaos koji bi uslijedio da se Brexit dogodi bez sporazuma ili da se Brexit uopće ne dogodi.

Njezini protivnici tvrde da to što je ona ispregovarala uopće nije Brexit, odnosno izlazak iz EU i vraćanje punog suvereniteta u Ujedinjenu Kraljevinu, nego da je to pretvaranje UK-a u vazalnu državu Bruxellesa, u podređeni položaj, još gori od omraženog im članstva u EU.

– Premijerku nećete zastrašiti i ona neće promijeniti kurs – poručio je Julian Smith, šef parlamentarnog kluba konzervativaca, onima koji su jučer davali ostavke i prijetili svrgavanjem Therese May.

U Bruxellesu, najviši dužnosnici EU, kao ni stručni pregovarači, nisu uopće željeli ulaziti u nagađanja što će se dogoditi s finaliziranim prijedlogom sporazuma o Brexitu ako on ne prođe u parlamentu u Westminsteru ili ako premijerka May bude prisiljena odstupiti. Sporazum je ispregovaran, podržala ga je britanska vlada, što je pokrenulo daljnji slijed događaja u obliku objave sporazuma i sazivanja posebnog summita lidera EU 25. studenog, na kojem se očekuje formalni blagoslov i upućivanje na ratifikaciju u parlamente.

Dominic Raab
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Visoki izvor iz EU, s apsolutnim uvidom u detalje pregovora, rekao nam je jučer u Bruxellesu kako ima dojam da su “obje strane iscrpile sav manevarski prostor” koji su imale u pregovorima.

Drugim riječima, iako neizgovorena, poruka euroskeptičnim Britancima i njihovim fantazijama glasi ovako: to je to, uzmi ili ostavi, nema boljeg rješenja.

Pogledajte i video o europskoj vojsci:

Komentara 8

DA
davidov
14:27 15.11.2018.

Brexit više nije u pitanju. Rasprave se vode samo o nijansama. Nisu Englezi Balkanci. Teresa May je prejaka osoba da bi doživljavala teške udarce. Mislim da je obrnuto. Svima koji su ipak nešto očekivali, ne zbog Europe, nego iz svogaga interesa, sve nade su propale. Izgleda da pojedincima to još nije jasno, što se vidi i iz ovog uratka.

KA
kamenjar0404
19:44 15.11.2018.

Luda baba totalno,nema joj lijeka već noga u guzicu !!!!

KO
kordunmoj75
18:44 15.11.2018.

Ovice glupi englezi ipak nesto izmajmunisati da ostanu u EU zajednici,jer su svatili da su propali,ako se izdvoje iz ove rupcage.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije